Krize yol açan anlaşmazlıkların çözülmesiyle, Katar Emiri El Sani, Körfez İşbirliği Konseyi toplantısı için Suudi Arabistan’ın El-Ula kentine gitti. Katar Emiri’ni Veliaht Prens Muhammed Bin Selman uçağın merdivenlerinde sarılarak karşıladı.
Körfezdeki krizin bittiği haberini dün gece (4 Ocak), arabulucu konumundaki Kuveyt Dışişleri Bakanı Ahmed Nasır Muhammed es-Sabah açıklamıştı.
Es-Sabah, Suudi Arabistan ile Katar arasındaki kara, deniz ve hava sınırlarının dün akşam itibariyle açılması için anlaşmaya varıldığını söyledi.
Krizin patlak vermesi üzerine Katar’la ilişkilerini donduran Mısır da Katar ile havayolu trafiğinin açıldığını açıkladı.
Ev sahipliğini Suudi Arabistan’ın yaptığı 41. KİK Zirvesi’ne Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Kuveyt ve Bahreyn liderleri katılıyor.
Damat Jared Kushner de zirvede
Zirvenin sürpriz katılımcılarından biri de, ABD Başkanı Trump’ın “Ortadoğu Barışı” projesi üzerinden İsrail’le Arap ülkeleri arasındaki anlaşmalara arabuluculuk yapan damadı Jared Kushner.
Suudi Arabistan ile Katar arasındaki görüşmelerde de arabuluculuk yapan Kushner, Beyaz Saray özel temsilcisi Avi Berkowitz ve danışmanı Brian Hook ile birlikte zirvenin yapıldığı El-Ula’ya gitti.
Karşılıklı medya kampanyaları bitirilecek
Katar ve Suudi Arabistan arasında varılan anlaşmayla, Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn Katar’a yönelik hava ve deniz ablukalarını kaldırdı. Katar hakkında terörizme destek iddiasıyla açılan tüm dâvâlar geri çekildi. Bütün ülkeler birbirleri aleyhindeki medya kampanyaların son verecek.
Ne olmuştu?
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, 5 Haziran 2017’de “terör gruplarını desteklediği” suçlamasıyla Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmiş ve bu ülkeye ekonomik ambargo uygulamaya başlamıştı.
Katar, söz konusu ülkelerin tüm suçlamalarını reddederken, bu durum Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.
Türkiye’de AKP iktidarı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan hep Katar’a yakın tavır almış; Kuveyt ise krizin başından bu yana çözüm için arabuluculuk çabalarını sürdürmüştü.