Ana SayfaHaberlerSezgin Baran Korkmaz iddianamesi: 'Büyükbaba' aranıyor

Sezgin Baran Korkmaz iddianamesi: ‘Büyükbaba’ aranıyor

Kara para aklama suçlamasıyla ABD'nin talebi üzerine Avusturya'da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz hakkında Utah eyaletindeki Salt Lake Bölge mahkemesi tarafından hazırlanan iddianame dün kamuoyuna açıklandı. 'Gizlilik' kaydıyla 28 Nisan'da açıldığı ortaya çıkan ve bu nedenle mühürlenen iddianamede, Korkmaz'a 12 ayrı suçlama yöneltiliyor ve toplamda 225 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Peki iddianamedeki suçlamalar ne?

Sezgin Baran Korkmaz iddanamesi: Sayfa-1

Kara para aklama suçlamasıyla ABD’nin talebi üzerine Avusturya’da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz hakkında Utah eyaletindeki Salt Lake Bölge mahkemesi tarafından hazırlanan iddianame dün kamuoyuna açıklandı. ‘Gizlilik’ kaydıyla 28 Nisan’da açıldığı ortaya çıkan ve bu nedenle mühürlenen iddianamede, Korkmaz’a 12 ayrı suçlama yöneltiliyor ve toplamda 225 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Peki iddianamedeki suçlamalar ne?

Sezgin Baran Korkmaz iddianamesi: Sayfa 2

HANGİ CEZA İÇİN KAÇ YIL HAPİS İSTENİYOR?

15 sayfalık iddianamede, Korkmaz’a kara para aklama suçlaması, 10 ayrı elektronik dolandırıcılık suçlaması ve yalan beyanla adli kovuşturmaya engel olma suçlaması yöneltiliyor. Suçlu bulunması halinde kara para aklamaktan en fazla 20 yıl, 10 ayrı elektronik dolandırıcılık suçlamasının her biri için 20’şer yıl, adli kovuşturmaya engel olma suçlaması için de beş yıl hapsi isteniyor.

Sezgin Baran Korkmaz iddianamesi: Sayfa 3

ABD VERGİ DAİRESİNE YALAN BEYANDAN TÜRKİYE’YE UZANAN DOLANDIRICILIK

Utah Başsavcı Vekili Andrea Martinez’in imzasını taşıyan iddianamede Korkmaz’ın, ‘Kingston kardeşler’ ve Lev Aslan Dermen’le kurulan şebekenin ABD’yi dolandırarak elde ettiği yaklaşık 470 milyon doların 133 milyon dolarını çeşitli işlemlerle akladığı belirtiliyor.

İddianamede, Jacob ve Issiah Kingston kardeşler ile Lev Aslan Dermen’in, Washakie Renewable Energy ve United Fuel Supply isimli şirketlerinin biodizel üretimi yaptığına dair sahte beyanla 2011 yılından 2016 yılına dek ABD Vergi Dairesi’nden (IRS) 1 milyar dolara takın teşvik istediği; IRS’in bu kişilerin sahibi olduğu paravan şirketlere çeklerle yaklaşık 470 milyon dolar ödediği; Korkmaz’ın da bu yolla elde edilen kara parayı aklamaya çalıştığı aktarıldı

Sezgin Baran Korkmaz iddianamesi: Sayfa 4

İDDİANAMEYE GÖRE HANGİ BANKA HESAPLARINI KULLANDI?

İddianamenin girişinde, Korkmaz’ın Türkiye’de yaşadığı, Türkiye’de SBK Holding A.Ş. ile Biofarma İlaç San. ve Tic. A.Ş.’nin, Lüksemburg’da ise Isanne S.a.r.l.’ın yüzde 100’üne sahip olduğu belirtildi. Korkmaz’ın aynı zamanda doğrudan ya da yardımcıları aracılığıyla şu varlık ve şahıslara ait banka hesaplarını kontrol ettiği aktarıldı: Komak Isı Yalıtım Sistemleri Sanayi ve Tic. L.S., Setap Teknoloji Sistemleri Sanayi ve Tic. A.Ş., Blane Teknoloji Sistemleri Sanayi ve Tic. A.Ş., Mega Varlık Yönetim A.Ş., Jacob Kingston ve Alptekin Yilmaz.

Sezgin Baran Korkmaz iddianamesi: Sayfa 5

MART 2013-ARALIK 2020 ARASINDAKİ FAALİYETLER SIRALANDI

İddianamede Korkmaz’ın, Mart 2013’ten Aralık 2020’ye kadar ABD Vergi Dairesi’nden yalan beyanla elde edilen paranın bir kısmını kaynağını, doğasını ve sahibini gizlemek amacıyla, Amerikan yasalarını ihlal ederek ülke dışına taşıdığı ve transfer ettiği belirtildi. Buna göre,

* Para Korkmaz’ın Türkiye’de ve Lüksemburg’da kontrol ettiği hesaplara transfer edildi;

* Bir kısmı Türkiye’den sonra yeniden ABD’ye, Levon Termendzhyan’ın Los Angeles’ta kontrol ettiği hesaplara yollandı;

* Türkiye’de Biofarma, Alptekin Yılmaz, Setap, Mega Varlık ve Jacob Kingston’ın adına olanlar da dahil bir dizi hesap, kara paranın kaynağını gizlemek için kullanıldı;

* Paranın ana kaynağının borç, kredi, hisse alımı, borç ödemesi gibi tanımlarla bu transferler sırasında gizlenmeye çalışıldı.

Sezgin Baran Korkmaz iddianamesi: Sayfa 6

PARA TRAFİĞİNİN TABLOSU

İddianamede, en az 30 banka transferi ile 301 milyon 315 bin 477 doların ABD,-Türkiye-Lüksemburg üçgeninde gidip geldiğine dair bir tablo da yer aldı.

Sezgin Baran Korkmaz iddianamesi: Sayfa 7

HANGİ ŞİRKETLERİ VE VARLIKLARI KARA PARAYLA ALDI?

ABD’den gelen yasadışı paranın çeşitli şirketlerin alınıp satılmasında kullanıldığı belirtilirken, bu şirketler şöyle sıralandı: Türkiye’de Biofarma ve Münir Şahin İlaç Sanayi, ismi sonradan Setap ve Blane olarak değişen teknoloji firması Setap, Mega Varlık Yönetim, sonradan Borajet’in alımı için kullanılacak Bukombin ve Bugaraj, adı sonradan SBK Air olarak değişen Aydın Jet.

İddianamede, söz konusu parayla aynı zamanda özellikle Türkiye’de reel emlak varlıklarının da alındığı belirtildi; bu varlıklar da şöyle sıralandı: Türkiye’de bir otel, İsviçre’de iki otel, Queen isimli yat, bir uçak, bir jet, İstanbul Boğazı’nda bir villa ve bir daire.

Sezgin Baran Korkmaz iddianamesi: Sayfa 8

KINGSTON KARDEŞLERİ DE DOLANDIRDIĞI İDDİA EDİLİYOR

İddianamede, ‘sürpriz’ olarak görülen bir ayrıntı da var. Korkmaz, ABD hükümetinden yasadışı yollarla elde ettikleri kara parayı aklamakta ortaklık yaptığı Kingston kardeşleri ayrıca 6 milyon dolar dolandırmakla suçlanıyor. Buna göre Korkmaz, Kingston kardeşleri Amerikan yargısından koruyacağını iddia etmiş; ismini vermeyip ‘büyük baba’ (grandfather ve grandpa) olarak andığı hükümet yetkilieri sayesinde Kingston kardeşleri federal büyük jüri soruşturmasından ve para cezası davalarından korumayı vaat etmiş.

Korkmaz’ın bu yolla Kingston kardeşlerden 6 milyon dolar aldığı iddia edilirken, para transferleri de iddianameye girdi.

Sezgin Baran Korkmaz iddianamesi: ‘Büyükbaba’ aranıyor – Sayfa 9

‘BÜYÜKBABA’ KOD ADLI AMERİKAN HÜKÜMETİ YETKİLİSİ KİM?

Sezgin Baran Korkmaz’ın, Kingston kardeşleri bu yolla kandırdığı dönemde yapılan bazı yazışmalar da iddianamede yer aldı. Korkmaz’ın cephesinden Şubat-Ağustos 2018 arasında atılan mesajlar şöyle sıralandı: “Bana bu konuda yardım etmek için Washington’dan emir aldın”, “Selam, büyük baba konuştu, her şey düzeldi”, “Ama parayı göndermediğim için ceza verecek”, “Yargıç iyi bir adam”, “Büyükbabayı hayal kırıklığına uğratmayacak”, “Az zaman kaldı”, “Büyükbaba aradı, beş gün içinde halledilmesi lazım, son şans”, “Büyükbabanın adamları burada”. Bu yazışmalarda, Korkmaz’ın Jacob Kingston’a Türkiye Ekonomi Bankası ve Akbank üzerinden para yollaması için talimatlar gönderdiği de belirtildi.

DAVAYI ENGELLEME SUÇLAMASINDA YALAN BEYANLARI SIRALANDI

İddianamede, Korkmaz’ın Kingston kardeşler ve Lev Aslan’ın Utah’ta yargılandığı davada çok sayıda yalan beyanda bulunduğu suçlaması da yer alıyor. Korkmaz’ın, Kingston’ın soruşturma altında olduğunu kendisine hiç söylemediğini, Türkiye’deki Komak’tan ABD’ye para yollamasının nedeninin biodizel firmasının yeni ekipman alması olduğunu söylediği ve sorulan bir dizi başka soruya yalan cevap verdiği belirtildi. Bu yalan beyanlar tek tek sıralandı.

MALVARLIKLARINA EL KONMASI TALEP EDİLDİ

İddianamede, Korkmaz’ın ABD’den elde edilen yasadışı paranın kullanılmasıyla haksız şekilde elde ettiği tüm varlıklarının izin sürülüp bunlara ve bu yolla elde edilen haksız kazanca el konulması istendi. El konması talep edilen şirket ve varlıklar arasında, Biofarma İlaç San., Blane Teknoloji, Mega Varlık Yönetim A.Ş., SBK Holding, Queen Anne isimli yat yer aldı.

AVUKATI: HAPİS YATMAMAK İÇİN TÜRKİYE’DE YARGILANMAK İSTİYOR

ABD Adalet Bakanlığı’nın dün yaptığı açıklamada, Korkmaz’ın Utah’ta mahkemeye çıkarılması için iadesinin isteneceği belirtilmişti. Avusturya’daki gözaltı süresi devam eden Korkmaz’ın avukatı Volkan Dülger ise müvekkilinin ‘ABD’ye iade edilmek yerine Türkiye’de yargılanmak istediğini’ söylemişti. Dülger, “Kara para aklama suçunun cezası 3 yıldan 7 yıla kadar hapis. Sezgin Baran Korkmaz, Türkiye’de bu suçtan hapis yatmaz. Türkiye’de 6 yıla kadar olan suçların zaten infazı yok” deyip, “ABD’de bu suçların yüksek cezası var. Aynı suçun Türkiye’de fazla cezası olmadığı için burada yargılanmak istiyor” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Gazete Duvar

- Advertisment -