Tolo News muhabiri Zahra Rahimi’nin haberinin çevirisi şöyle:
Taliban’ın yeni bir hükümetin kurulmasını tartışmaya başladığını söylemesinden sonra devlette ve sivil toplum kuruluşlarında çalışan kadınlar, gelecekle ilgili endişelerini ve hükümette kadınların temsili taleplerini dile getirmek için bir protesto düzenledi.
Protestoda konuşan insan hakları aktivisti Fariha Esar, “Halk, hükümet ve gelecekte devlet kuracak hiçbir yetkili Afganistanlı kadınları görmezden gelemez. Eğitim hakkımızdan, çalışma hakkımızdan, siyasi ve sosyal katılım hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.
Kadın hakları aktivisti Rahima Radmanesh ise “Afgan kadınları savaştı ve bu haklara ve bu değerlere ulaştı” diye konuştu.
Protesto gösterisine katılanlar Taliban’ın son 20 yılda kadınların ilerlemesini ve mücadelelerini görmezden gelemeyeceğini söylüyor. İnsan hakları aktivisti Shukria Mashaal, “Yirmi yıldır çok çalıştık ve geri dönmeyeceğiz. Biz empoze edilmiş bir hükümet istemiyoruz. Afgan vatandaşlarının iradesine dayanmalı” dedi.
Taliban daha önce İslam hukuku çerçevesinde kadınlara haklarını vereceklerini ve kadınların toplumda aynı çerçevede çalışabileceklerini açıklamış ancak bu İslami çerçevenin sınırları hakkında ayrıntıya girmemişti.
Bu arada 2019 yılında Gallup’un yaptığı bir araştırma Afgan kadınlarının erkeklerden daha çok ülkeden ayrılmak istediğini ortaya koydu.
Araştırmaya göre erkeklerin yüzde 35’i ülkeden gitmek isterken, bu oran kadınlarda yüzde 47.
En çok tercih edilen ülkelerden sıralamasının zirvesinde ise göçmenlere yönelik yaklaşımları ve çok sayıda göçmeni barındırmaları nedeniyle yüzde 19’ar oranda tercih sebebi olan Almanya ve Türkiye var.
Afganistan’ı işgal eden ABD, yüzde 12 ile onları izliyor.