Ana SayfaHaberlerReuters: ABD, Etiyopya’da Türkiye SİHA’sı iddialarından rahatsız; Türkiye sessizliğini koruyor

Reuters: ABD, Etiyopya’da Türkiye SİHA’sı iddialarından rahatsız; Türkiye sessizliğini koruyor

Reuters, Türkiye’nin Etiyopya’ya Bayraktar TB2 SİHA’sı sattığı ve SİHA’ların Etiyopya iç savaşında kullanıldığı iddialarının ABD’de rahatsızlık yarattığını duyurdu. Habere konuşan hem ABD’den hem Türkiye’den birer kaynak rahatsızlığın Türkiye’ye iletildiğini söyledi. Reuters’e konuşan yabancı bir askeri kaynak, Etiyopya’da SİHA operatörü Türkiye personeli bulunduğunu öne sürdü.

Reuters, ABD’de Türkiye’nin Etiyopya’ya SİHA sattığı iddiasıyla ilgili rahatsızlıklar olduğunu duyuran bir haber yayımladı.

Habere konuşan üst düzey bir Batılı yetkili, Washington’un satışlarla ilgili olarak Etiyopya’ya uyguladığı silah kısıtlamalarına aykırı olabilecek “derin insani kaygılar” olduğunu söyledi. ABD, geçtiğimiz Mayıs ayında Etiyopya’ya savunma ürünleri ihracıyla ilgili kısıtlama kararı almıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Reuters’e konuşan bir kaynak ise, ABD’nin Afrika Boynuzu bölgesindeki elçisi Jeffrey Feltman’ın geçen hafta Türkiye’ye yaptığı ziyarette “Etiyopya’da SİHA kullanıldığına ve sivillere zarar verme riskine ilişkin raporları gündeme getirdiğini” söyledi.

Türkiye’den yetkili: “Washington rahatsızlığını iletti”

Reuters’in haberinde Türkiye’den üst düzey bir yetkilinin de Washington’ın rahatsızlığını birkaç toplantıda ilettiği, Etiyopya ordusu ve hükümetinin ayrıntılı yorum taleplerine yanıt vermediğini söylediği yer aldı.

Türkiye’den konuşan kaynak, Dışişleri Bakanlığı’nın SİHA satışlarının ABD dış politikasını nasıl etkileyebileceğini incelediğini belirterek, “ABD, Türkiye’nin SİHA satışlarından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi ancak Türkiye bu alanda belirlediği politikaları izlemeye devam edecek” dedi.

Haberde, Milli Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkilinin de Ankara’nın herhangi bir ülkenin içişlerine karışma niyetinde olmadığını söylediği yer aldı.

Yabancı askeri yetkili: “Bir noktada Türk personelin burada olduğunu biliyorum”

Habere konuşan yabancı askeri yetkili, Etiyopya’dan uydu görüntülerinin ve diğer kanıtların insansız hava araçlarının kullanıldığına dair “açık işaretler” olduğunu ve kaçının Türkiye yapımı olduğu belli olmayan tahminen 20’ye civarı aracın bulunduğunu söyledi. Çatışmanın gerilla savaşı niteliğinin SİHA’ları daha az kullanışlı hale getirdiğini belirten kaynak, yabancı ülkelerin SİHA operatörleri de sağlayıp sağlamadığı sorusuna “Bir noktada Türk personelin burada olduğunu biliyorum” diye yanıt verdi.

Yeni Şafak, Etiyopya’da Bayraktar SİHA’ları haberini kaldırmıştı

Türkiye’den Etiyopya’ya SİHA satıldığı iddiasını ilk olarak Ekim ayında yine Reuters’in bir haberiyle gündeme gelmişti. Ekim’deki habere konuşan Türkiye’den yetkili, Etiyopya’nın SİHA talep ettiğini fakat Türkiye’nin bu konuyla ilgili planının net olmadığını belirtmişti.

Türkiye ve Etiyopya hükümetlerinden henüz resmi bir açıklama yapılmayan iddiayla ilgili geçtiğimiz hafta hükümete yakın medya iddiayı “doğrulayan” haberler yapmıştı.

Yeni Şafak, Akşam, Yeni Akit gibi hükümete yakın gazetelerin internet sitelerinde, Etiyopya iç savaşında sahadaki durumun Etiyopya devlet güçlerinden yana değişmesinin Bayraktar SİHA’ları olduğunu duyuran haberler yayımlamıştı.

Yeni Şafak daha sonra haberi internet sitesinden ve sosyal medya hesabından kaldırmıştı. Yeni Şafak’ın haberine Anadolu Ajansı Afrika masasından Tufan Aktaş da sosyal medya hesabından tepki göstererek, “Türkiye, SİHA sattık dedi mi? Velev ki sattı (rakamlar buna işaret ediyor), sırf tribünlere oynamak için o ülkede yaşayan ya da gitmeyi planlayan Türklerin hayatını riske atıyor, karşı grubu kışkırtıyorsunuz. Onlar barışır, peki siz bir daha nasıl gireceksiniz o ülkeye?” mesajını paylaşmıştı.

- Advertisment -