Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2015 yılında güvenlik güçleri ile PKK arasında yaşanan şiddetli çatışmalarda ilçede bulunan Diyarbakır’ın en eski kilisesi Surp Giragos Ermeni Kilisesi büyük zarar görmüştü.
7 yıl sonra törenle ibadete açıldı
Kilise, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onarılarak 7 yıl sonra yeniden ibadete açıldı.
Açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ile İstanbul ve yurtdışından gelen Ermeniler katıldı.
Kilise Başkanı Ayık: Bu kiliseyi sonsuza kadar korumayı umut ediyoruz”
Açılış töreninde konuşan Surp Giragos Kilisesi Başkanı Ergün Ayık Kilisenin tarihi ile ilgili bilgi verdi ve “Bu kiliseyi sonsuza kadar korumayı umut ediyoruz” dedi.
Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan: Diyarbakır Ermenileri için bu açılış bayram gibidir
Daha sonra konuşan Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan da bu tarihi günde Diyarbakır’da olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
Maşalyan, “Maddi olanakları olan bir ülkenin veya bir beldenin kendi değerlerini yüz üstü bırakmasında bir kasıt aranır. Korunması ise medeniyet göstergesidir. 20 yıl öncesine kadar Hristiyanlara ait birçok Kilise yıkılma ile yüzüstü bırakılmıştır. Anadolu‘nun zengin ve çok renkli tarihini sergilemek bir zenginlik olarak algılamak anlayışı önemlidir. Devletin zirvesinde alınan kararları yerelde uygulamak her zaman kolay olmuyor. Sayın Bakanım Mehmet Nuri Ersoy, yürüttüğünüz çalışmalar bu yenilikçi ruhun somutlaştırılması açısından takdire şayandır. Lütfen Sayın Cumhurbaşkanımıza sevgi ve saygılarımızı iletin. Ermeni vatandaşları kendilerinin sağlık ve sıhhatleri için duacıdır. Dünya turizmine açmayı düşündüğünüz Diyarbakır’da Ermeni, Keldani ve Süryani kiliselerinin açılması önemlidir. Bu yönlü girişimlerinizi takdir ediyoruz” dedi.
Maşalyan ayrıca Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’a da seslenerek “Diyarbakırlı Ermeniler için bu açılış bayram gibidir, can suyu niteliği taşıyor. Türk Ermeni ilişikleri açısından önemlidir. Dostluk köprüleri için ön plana çıkarılması gerektiğine inanıyoruz. Bu açılışı Türkler, Kürtler, Ermeniler, Müslümanlar ve Hristiyanlar arasındaki dostluk köprüsü olarak değerlendiriyoruz. Mezarlıklarımıza gerekli özen gösterilmiyor. Defineciler mezarlarımızı, kiliselerimizi delik deşik ediyor. Umarım bu dostluk iklimi bulaşıcı olur. Türkiye’deki bütün kilise ve mezarlıklar onarılır” ifadelerini kullandı.
Diyarbakır Valisi Karaloğlu: Diyarbakır birlikte yaşamak kültürünün nasıl mümkün olacağının örneği
Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu da Diyarbakır’ın inançların, kültürlerin ve medeniyetlerin şehri olduğunu belirterek, “Birlikte yaşamak kültürünün nasıl mümkün olacağını en önemli medeniyet merkezi Diyarbakırdır. Tarihi vizyonuna uygun olarak birlikte yaşamak tecrübesini insanlığa aktarmak için yeni faaliyetler sürdürmekte Diyarbakır” dedi.
Bakan Ersoy: Önemli olan bu yapıların yaşamasını sağlamamız
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da, Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel önemine işaret etti ve şunları söyledi:
“Diyarbakır farklı kültürlerin hoşgörü içinde yaşadığı kadim bir kültür şehridir. Böyle kadim bir şehre sahip olmak ülkemiz açısından çok büyük bir zenginliktir. Diyarbakır’ı kültür, sanat ve inanç turizminin merkezlerinden biri haline getirmek için elimizden gelen gayreti göstermek zorundayız. Surp Giragos Kilisei’nde yarın ayin yapılmasından duyulan heyecanı paylaştığımızı bilmenizi isterim. Dünya kültürel mirası açısından da bu kilise çok önemli. 32 milyon liraya mal olan bu restorasyonların çok anlamlı bir çalışma olduğunu belirtmek isterim. Önemli olan bu yapıların yaşamasını sağlamamız.”
7 yıl sonra ilk ayin yarın
Konuşmaların ardından kilisede kutsama ayini yapıldı. Yarın, 7 yıl aradan sonra kilisede ilk ayin yapılacak.