Ana SayfaHaberlerSosyal medyaya sansür düzenlemesi komisyondan geçti

Sosyal medyaya sansür düzenlemesi komisyondan geçti

Dezenformasyonla mücadele gerekçesiyle gündeme getirilen, kamuoyunda 'sosyal medyaya sansür yasası' olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi. Teklifle; 'gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan' kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Muhalefet tepkili: "Bu madde, açık seçik gazetecilerin ötesinde milyonlarca yurttaşın özgürlüğünü ihlal edecek."

AK Parti ve MHP’nin 26 Mayıs’ta TBMM Başkanlığı’na sunduğu, basın kartı verilmesi ve iptaline ilişkin düzenlemelerin yanı sıra ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçunun yaratıldığı 40 maddelik Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri, TBMM Adalet Komisyonu’nda devam ediyor. 

Basın ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar getiren düzenlemenin bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörülen ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçunun yer aldığı 29. maddesi TBMM Adalet Komisyonu’nda dün gece (15 Haziran) kabul edildi.

Madde üzerinde konuşan Yargıtay 8. Ceza Dairesi üyesi İhsan Baştürk, “Yargı erki tarafından uygulanmasında önemli tartışmalar çıkabileceğini tahmin etmek hiç de güç değildir. ‘Kamu barışını bozmaya elverişli şekilde yayılması’ unsurunun belirlenmesi de ayrı bir güçlük olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.

Görüşmelerde konuşan milletvekilleri ve tepkileri ise şu şekilde oldu:

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre: “Sansür işin tek kısmı değil. Otosansür de başka bir noktası haline gelecek. Paylaşım yapmaktan çekineceği ortam olacak.”

CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek: “Neden ihtiyaç duyuldu böyle ceza içeren maddeye? Bugün çok az sayıda muhalif basını da susturmak istiyorsunuz. Basının yüzde 95’i zaten yandaşınız. Azıcık basının bile fikirlerini öne sürmesine tahammül etmiyorsunuz. Bu ancak diktatörlük olan ülkelerde olur. Bu madde bu şekliyle yasalaşsın, yarın içinizdeki gazeteciler tutuklanır. Yalanı mı diyorsunuz? Yalanı en çok devlet söylüyor.” 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: “Rahmetli anneannemin dediği, ‘ayarını bozduğun kantar gelir seni tartar’… Bu kanundan gazeteciler yargılanacak mı, yargılanmayacak mı? Sayın Fethi Yıldız, ‘Yargılanmayacak’ diyor. Siz, gazetecilere ‘Bundan size bir şey olmaz’ diyormuşsunuz. Bu husustan bal gibi gazeteci yargılanacak. Siz, ‘Türkiye’de haber yaptığı için yargılanan yok, o kişi halkı yanıltıcı bilgiyi yaydığı için yargılanıyor’ diyeceksiniz. Ya ajan ya terörist. Ne görürseniz. Karşı taraftaki herkesi bir şeyle itham ediyorsunuz. Siz vatansever, karşı vatan haini.”

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel: “Gençlerin enerjisini boşaltacağı en iyi alan sosyal medya oluyor. Üç beş tane insanın gayriahlaki paylaşımından dolayı tüm gençleri töhmet altına bırakma şeklinde getirilen yasa, gençleri karamsarlığa sürüklüyor. Gençler çekiniyor.” 

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu: “Bu maddeyi hala bizim tartışıyor olmamız son derece esef vericidir. İnanıyorum ki madde tümüyle geri çekilecektir. Bu maddeyle hedeflenen ölçütler, Anayasa’da yer alan maddeler ile yeterli olacaktır.”

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül: “Kişi bir bilginin gerçek olup olmadığını nasıl bilecek? Her paylaşımında bilimsel makalelere atıf mı yapacak? Her konuşmasında bilimsel kaynak mı gösterecek? Hangi gerçeği aykırı yayma fiili, kamu barışını bozmaya elverişli olacaktır.”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer: “Bu madde, açık seçik gazetecilerin ötesinde milyonlarca yurttaşın özgürlüğünü ihlal edecek. O yüzden sadece biz değil hem basın meslek örgütleri hem ifade özgürlüğünü savunan sivil toplum, bu maddenin çıkarılması konusunda hemfikir.”

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan: “Sayın Genel Başkanınız dedi ki ‘Bana yöneltilen her eleştiri devlete yönetilmiştir.’ Siz bu kafayla ülke yöneteceksiniz, bu maddeyi uygulayacaksınız. Ne olacak? ‘Bana saldıran devlete saldırır’ dediği yere gidecek. Buna karşı mısınız? Çıt yok. O zaman bu yarın kullanılacak.”

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan: “Dezenformasyonun ne olduğunu mahkeme bile anlayamaz. Belirsizliği önlemek lazım. Belirsizlik, tarihin önünde kötülerin kullandığı bir sopadır.”

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir: “Burada basından bahsetmiyoruz. Sanki gazetecilere dair düzenleme gibi lanse edildi. Öyle bir şey yok. Basın bu suçun içinde değil.” 

Kaynak: T24

- Advertisment -