Ana SayfaDış Haber958 milyon Hintli sandık başına gidiyor. Modi: “400”ü verin.” Muhalefet: “Bu Hindistan’ın...

958 milyon Hintli sandık başına gidiyor. Modi: “400”ü verin.” Muhalefet: “Bu Hindistan’ın son seçimi olabilir”

Dünyanın en büyük demokrasisi Hindistan’da 968 milyon seçmen 1,5 ay sürecek seçim içim 19 Nisan’da oy kullanmaya başlayacak. Seçime doğru 500 yıllık bir camiyi yeniden tapınağa çevirerek 200 milyonluk Müslüman nüfusu karşısına alan 73 yaşındaki Hindu milliyetçisi Başbakan Modi'nin 3. dönem için sloganı “Abki baar 400 paar” yani “Bu kez 400 üssü.” 543 sandalyeli Lok Sabha’da (parlamento) son 77 yılda sadece bir kez bir parti 400'den fazla sandalye kazanmıştı. Muhalefet ise tanıdık bir endişeyle Modi’ye karşı güç arıyor: “Bu Hindistan’ın son seçimi olabilir!”

Toplamda 543 sandalyeli Lok Sabha’nın (Halkın Evi) yeni üyelerini seçmek için Hindistan Cuma günü sandık başına gidecek. Hükümeti kurabilmek için en 272 sandalye gerekiyor. 2019’da yapılan seçimlerde Modi’nin partisi Bharatiya Janaya Party (BJP) 303 sandalye almıştı. Dünyanın en kalabalık ülkesi ünvanını geçen sene Çin’in elinden alan Hindistan’da 968 milyon seçmen var. Seçme yaşı 18, seçilme yaşı ise en az 25. Toplamda 7 ayrı gün yapılacak ve 1,5 ay sürecek seçimler 19 Nisan’da başlayıp 1 Haziran’da tamamlanacak. 4 Haziran, sayımların yapılacağı ve sonuçların açıklanacağı tarih.

Modi ve partisi BJP hala oldukça popüler, anketler 73 yaşındaki Modi’nin 5 yıl daha başbakanlık koltuğunda oturacağını öngörüyor.

Modi’nin hedefi “Abki baar 400 paar” yani “Bu kez 400 üstü.”

Hindistan’ın bağımsız bir ulus olarak geçirdiği 77 yılda sadece bir kez herhangi bir parti ya da ittifak 400’den fazla sandalye kazanmıştı: 1984’te Başbakan Indira Gandhi’nin öldürülmesinin ardından şu anda muhalefette olan Kongre Partisi.

İlk kez 2014 yılında kalkınma ve yolsuzlukla mücadele vaatleriyle başbakan seçildi. Başta ekonomi ve refah üzerinden bir kanal açan Modi, 2019’da bu kez daha belirgin bir Hindu milliyetçiliği söylemi tutturdu ve 2014’te aldığı oyun da ötesine geçerek başbakanlığa devam etti.

Modi muhalifler tarafından, Müslüman azınlık başta olmak üzere, birçok etnik ve dini grubu dışlamak ve toplumu kutuplaştırmakla suçlandı. Komşu Müslüman ülkelerden kaçan ve Müslüman olmayanların vatandaşlık süreçlerinin hızlandıran fakat Müslümanları bu hızlandırma sürecinden yararlandırmayan yasa, ülke çapında protesto edilmişti.

Modi, Uttarakhand’da, Himalayalar’a karşı dua ediyor

BJP’nin en büyük rakibi, ülkenin bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana geçen 77 yılın büyük bir kısmında ülkeyi yöneten ancak şu anda muhalefet partisi konumundaki Indian National Congress (INC).

Olası 3. Modi zaferinin önüne geçmek amacıyla Kongre, irili ufaklı bölgesel partiler de dahil olmak üzere diğer muhalefet liderleriyle ittifak kurdu. Hindistan Ulusal Kalkınmacı Kapsayıcı İttifakı (The Indian National Developmental Inclusive Alliance) INDIA, kampanyasını geçen ayın sonlarında “demokrasiyi kurtarma” üzerine kurgulayarak başlattı.

Siyasi lider Rahul Gandhi, Kongre partisinin yüzü ancak diğer önemli isimler arasında Aam Aadmi Partisi’nin popüler lideri ve Delhi başbakanı Arvind Kejriwal yer alıyor.

Rahul Gandi’nin mitingi

2013 yılında Delhi başbakanı seçilip 49 gün sonra istifa eden Kejriwal, 2015 yılında tekrar bu göreve seçilmişti ve o günden beri görevini sürdürüyordu. Kejriwal’in mart ayında ‘alkol satış yolsuzluğu’ suçlamasıyla tutuklanmasının ardından muhalefetteki Kongre Partisi’nin önemli isimlerinden Rahul Gandhi, “Korkak bir diktatör, ölü bir demokrasi istiyor” demişti. Üst meclis olan Rajya Sabha üyesi Palaniappan Chidambaram, “Modi yeniden başbakan seçilirse 2024 seçimleri ülkedeki son seçim olabilir. BJP tek ulus, tek seçim, tek parti ve tek lider istiyor” diyerek muhaliflerin eleştirilerinden yalnızca küçük bir kısmını dile getirmişti.

Delhi Eyalet Başbakanı Arvind Kejriwal

- Advertisment -