Ana SayfaDış HaberBiden’ın yardım paketi İsrail’in tehcir planını mı finanse edecek?

Biden’ın yardım paketi İsrail’in tehcir planını mı finanse edecek?

Biden hükümetinin Gazze'de yerinden edilen Filistinlilere ve Ukraynalı mültecilere yönelik 106 milyar dolarlık mali yardım paketi, Filistinlilerin Mısır’a zorla göç ettirileceğine dair endişeleri artırdı.

ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz günlerde Gazze’de “yerinden edilmiş”, Filistinlilere ve Ukraynalı mültecilere yönelik 106 milyar dolarlık ek mali yardım paketi sundu. Ancak mültecilere ve insani yardım çabalarına katkıda bulunmayı amaçlayan yardım fonunda dikkat çeken hususlar var.

Teklifin 40. sayfasında, başta Gazze ve Batı Şeria’daki Filistinli mülteciler olmak üzere süregelen çatışmalardan etkilenen sivillere yardım vurgusu yapılan bir madde bulunuyor.

Ancak sınır ötesine “yerinden edilme” (displacement) ve “iltica” (asylum) gibi zorla göç ettirme iması taşıyan ifadeler, yardım fonlarının bu amaçlar için kullanılacağı endişesi yarattı.

Dolayısıyla, yardım fonları aracılığıyla Filistinlilerin Mısır’a zorla göç ettirilmesinin amaçlandığından endişe duyuluyor.

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi, Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde “Mısır’ın, Filistinlilerin Gazze’den kendi topraklarına kaydırılmasına izin vermeyeceğini” ifade etmişti.

İsrail’de Mekovit dergisi, Netanyahu’nun Likud partisinden İstihbarat Bakanı Gila Gamliel’in Gazze’deki 2.3 milyonluk Filistinli nüfusunu Sina Yarımadası’na taşıyacak yer değiştirme planına ilişkin bir belge yayınladı.

Belge dört aşamadan oluşuyor:

1. Sina’da Çadır Kentlerin Kurulması:

Bakan Gamliel’in planı, Sina Yarımadası’nda özellikle Gazze Şeridi’nin güneybatısında geçici çadır kentlerin kurulmasıyla başlıyor. Bu çadır kentler, Gazze’deki Filistinliler için birincil yer değiştirme çözümü olarak işlev görüyor.

2. İnsani Koridor Uygulaması:

“İnsani koridor” olarak adlandırılan ikinci aşama, Filistinlilerin Gazze’den ayrılmasını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Bu aşama, Filistinlilere Gazze Şeridi’ni terk etmeleri için bir rota sağlama ve onları etkili bir şekilde evlerinden uzaklaştırma amacını taşıyor.

3. Sina’nın Kuzeyinde Şehirlerin İnşaatı:

Planın üçüncü ve son aşamasında İsrail, Sina Yarımadası’nın kuzey kesiminde kalıcı şehirlerin inşa edilmesini öngörüyor. Bu şehirler, yerinden edilen Filistinli nüfusu barındırmayı ve uzun vadeli bir çözüm sunmayı hedefliyor.

4. Geri Dönüşü Engelleyen Tarafsız Bölge:

Gamliel’in planı, Mısır topraklarında tarafsız bir bölge oluşturmayı içeriyor. Bu tarafsız bölgenin amacı, Sina’ya yerleştirilen Filistinlilerin Gazze’deki evlerine dönmesini engellemek.

Mekovit’in haberine göre İstihbarat Bakanlığı’dan bir yetkili, belgenin gerçek olduğunu ancak medyaya servis edilmeyeceğini söyledi.

İsrail İstihbarat Bakanlığı, İsrail’in istihbarat servisleri üzerinde fiili bir yetkiye sahip değil, yalnızca bağımsız çalışmalar ve politika önerileri hazırlamakla sorunlu.

The Cradle’da konuyla ilişkin yayınlanan bir başka haberde belgenin bir Likud üyesi tarafından ifşa edildiği iddia ediliyor.

İsrail’in bu planına benzer bir girişimin Biden’ın yardım paketiyle finanse edileceğinden endişe duyuluyor.

Bu tür bir plan, Filistinlilerin, Nekbe olarak adlandırılan ve 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında yaşanan zorla yerinden etme ve mülksüzleştirme travmalarını canlandırarak yerinden edilme korkusunu artırabilir.

Yüz binlerce Filistinli Arap’ın evlerini terk edip mülteci haline Nekbe, İsrail-Filistin çatışmasının temel bir sorunu olmaya devam ediyor.

- Advertisment -