Yunanistan’da, Başbakan Kyriakos Mitsotakis, çeşitli taraflardan gelen itirazlara rağmen, eşcinsel evlilik ve evlat edinme konusunu ülkenin gündemine taşıdı. Kilisenin, toplumun bir kesiminin ve iktidardaki Yeni Demokrasi’nin (Néa Dimokratía) içinden bazı isimlerin yoğun muhalefetine rağmen, Başbakan, bu konuda ısrarcı. Mitsotakis’e muhalefet asıl kendi partisinin içinden, Thanos Plevris gibi aşırı sağcı milletvekillerinden geliyor.
Ana muhalefet Mitsotakis’i destekliyor. Ana muhalefet partisi Syriza’nın 35 yaşındaki yeni lideri Kasselakis, bir eşcinsel. Cinsel eğilimini 2019’da açıklamıştı. Kasselakis, 7 Ocak Pazar günü İstanbul’daydı. Ekrem İmamoğlu’yla görüştü. Köklerinin İstanbul’a dayandığını belirtti. Hayatının büyük bir kısmı ABD’de geçmiş olan Kasselakis, değişik bir siyasetçi. Yunanca konuşurken bazı sözcükleri karıştırabildiğini söylüyor.
Yunanistan Başbakanı ve Yeni Demokrasi’nin lideri Mitsotakis, eşcinsel evlilik konusundaki görüşlerini, bu hafta içinde, bir televizyon röportajında kapsamlı şekilde açıklayacak. “Evlilik eşitliğine” destek veren, eşcinsel çiftlere resmi nikah hakkı sağlayan yasa tasarısının hazırlıkları tamam. Tasarının oylamaya sunulmasının, uzun sürmeyeceği tahmin ediliyor. Öte yandan, Yunan din adamlarının da bu konuda farklı yaklaşımları söz konusu. Konuya katı yaklaşanlar olduğu gibi dengeli bir dil kullanmayı tercih edenler de var.
Amerikalı anketör Stanley Greenberg, Yunan toplumunun geçmişe göre değiştiğini ve eşcinsel evliliğe eskisinden çok daha açık olduğunu düşünüyor. Özellikle Mitsotakis’in ana hedef kitlesi, kendini merkezde gören seçmen kitlesi bu tür konularda hoşgörülü. Eşcinsel evlilik hakkı, şu an “Avrupa’nın batısı” olarak tanımlanan ülkelerin tamamında (İtalya hariç) var. Doğu Avrupa ve Balkan ülkelerinde ise genelde böyle bir hak yok. Eşcinsel evliliğin yasallaştığı ülkelerde genelde eşcinsellerin evlat edinmesi de yasallaşıyor. Mitsotakis’in hedefi de her ikisini de yasallaştırmak gibi görünüyor.
Yunanistan’da, eşcinsel haklarıyla ilgili olumsuz duruş sergileyen merkez sağ ve sağ seçmenler elbette var. Ancak, bu konu, kullandıkları oyu etkilemeyecek gibi görünüyor. Yani bu konunun iktidardaki “Yeni Demokrasi”yi seçimde olumsuz etkilemesi beklenmiyor.
“Pulse for Skai” tarafından yapılan bir anket, 18 ve 20 Aralık tarihleri arasında 1.107 katılımcının yanıtlarını topladı: Ankete katılanların %52’sinin eşcinsel evliliğe olumlu baktığı, %20’sinin tam destek verdiği, %32’lik bir kesimin de itirazının olmadığı ortaya çıktı. %33’lük bir eğilim, eşcinsel evliliğin Yunanistan’da yasallaşmasına karşı.
Eşcinsel evlilik konusuna iktidar partisi içinde muhalefet oluşturan en sivri isim, 2021-2023 dönemi sağlık bakanı Thanos Plevris. İslam karşıtı, Filistin karşıtı ve İsrail taraftarı görüşleriyle tanınan, sınırdan kaçak girmeye çalışanlara ölümcül şiddet uygulanmasını savunan 47 yaşındaki Plevris’in, gençlik yıllarından, Türk bayrağı yaktığı görüntüleri de var. Thanos Plevris, İslam karşıtı olmanın ötesinde, örneğin Arnavutluk gibi Yunanistan’da çok olumsuz bir imajı olmayan bir ülkeden bile pek hoşlanmayan bir kişi, yani son derece koyu bir Yunan milliyetçisi. Plevris’in ortodoks kilisesiyle bağlarıysa güçlü.
İktidardaki Yeni Demokrasi’de milletvekili olan Plevris, eşcinsellik konulu yasa tasarısına karşı olduğunu şu şekilde tekrar dile getirdi: “Bu, siyasi değil vicdani bir mesele. Bu görüşe katılmıyorum. O yüzden oy vermeyeceğim. Aile hukukuna herhangi bir müdahaleye, dolayısıyla ailenin biçiminin değiştirilmesine de olumlu bakmıyorum. Eşcinsellerin sorunları zaten birlikte yaşama anlaşmasıyla çözüldü.” Ancak Plevris bu söylemlerine rağmen eşcinsel evlilik konusunu gündeme getiren parti olan Yeni Demokrasi’den istifa etme düşüncesinde gibi görünmüyor.
Yunan kamuoyundaki eşcinsel evlilikten yana olan kesim, “Birbirini seven iki insanın evlenmesi sizi neden çocuk istismarı olaylarından daha fazla rahatsız ediyor?” diye soruyor.