Ana SayfaDış HaberNew York Belediye Başkanı’na rüşvet iddianamesinde Türkiye suçlamaları: Türk yetkiliden rüşvet kabul...

New York Belediye Başkanı’na rüşvet iddianamesinde Türkiye suçlamaları: Türk yetkiliden rüşvet kabul etti, Türkevi’ne onay karşılığı bağış aldı

New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın seçim kampanyasında yasadışı bağış almak için Türkiye hükumeti ile iş birliği yaptığı iddialarının yer aldığı soruşturmada iddianame ortaya çıktı. Adams, Manhattan'da inşa edilen Türkevi gökdeleninin itfaiye izinleri karşılığında, Türkiye’den kampanyasına yasadışı bağış almakla suçlanıyor. Eric Adams’ın Türkiye ile iletişimini sağlayan Azerbaycan asıllı çalışanının itirafçı olduğu iddia ediliyor. Adams ile Türkiye’nin eski New York Başkonsolosu Reyhan Özgür’ün de ilişkilerinin de incelendiği iddia edildi.

New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında Türkiye’yle ilgili suçlamaların da yer aldığı 57 sayfalık iddianame hazırlandı.

Adams, iddianamede rüşvet almak ve yabancı uyruklu bir kişiden yasadışı olarak kampanya bağışı istemekle suçlanıyor.

İddianamede, Adams’ın yabancı iş insanlarından ve kendisi üzerinde nüfuz sahibi olmak isteyen bir Türk hükümet yetkilisinden lüks seyahatler dahil bazı taleplerde bulunduğu ve kabul ettiği suçlamaları bulunuyor.

VOA’nın haberine göre; iddianamede, Adams’ın 2021’deki belediye başkanlığı kampanyası için Türk kaynaklardan gelen kampanya katkılarını ABD vatandaşları üzerinden aktararak gizlediği belirtildi. Bu fonlar Adams’ın 10 milyon dolarlık ek kamu finansmanına hak kazanmasını sağladı.

“Türk yetkiliden rüşvet kabul etti”

İddianamede, Eric Adams’ın bir Türk yetkiliden ücretsiz ve yüksek indirimli lüks seyahat avantajları dahil rüşvet “talep ettiği” kaydedildi.

Söz konusu Türk yetkilinin Manhattan’da Türk Konsolosluğu’nun da bulunduğu Türkevi’nin inşasıyla ilgili olarak Adams’tan yardım istediği belirtiliyor.

İddianameye göre, 2021 yılında Adams, diplomatın talebi üzerine hareket ederek, Türkiye’nin yeni konsolosluğunun yangın denetiminden geçemeyecek olmasına rağmen açılmasına izin vermesi için bir itfaiye yetkilisine baskı yaptı.

İddianameye göre Adams, Brooklyn Bölge Başkanı olduğu dönemde kendisi ve arkadaşları için Türkiye’nin ulusal havayolu şirketi Türk Hava Yolları’ndan on binlerce dolarlık ücretsiz uçuş ve lüks otel süitlerinde konaklamanın yanı sıra bir araba ve şoför, tekne turu, deniz kenarındaki bir otelde Türk hamamı ve lüks restoranlarda yemek gibi diğer olanakları kabul etti.

Yine iddianameye göre Adams ayrıca İstanbul’daki St. Regis otelinde lüks bir süitte iki gece kalmak için gerçek maliyet olan 7000 doların çok altında, 600 dolar ödedi.

İddianamede ayrıca 2019 yılında, olası bir Türkiye seyahatini planlamak üzere mesajlaşırken, o dönemde Brooklyn Bölge Başkanı olan Adams’ın bir çalışanının, “Güvende olmak için lütfen bana gönderdiğin tüm mesajları sil” diye mesaj attığı, Adams’ın da buna, “Her zaman yaparım” şeklinde yanıt verdiği ayrıntısı da yer aldı.

Azeri çalışanı itirafçı mı oldu?

ABD medyasında, Adams’ın Türkiye ile iletişimini sağlayan çalışanlarından Azeri Amerikalı Rana Abbasova’nın itirafçı olduğu ve federal yetkililerle işbirliği yaptığı iddia edildi.

Adams, dün (25 Eylül) paylaştığı video açıklamasında, “New Yorklular için yerimi korursam hedef olacağımı her zaman biliyordum ve hedef oldum. Suçlanırsam masumum ve tüm gücüm ve ruhumla buna karşı savaşacağım’’ diye konuşmuştu.

Türkevi iddiaları

İddianamenin açıklanmasından önce ABD medyasında, Adams’ın Türkiye’nin Manhattan’da inşa ettirdiği Türkevi gökdeleninin açılışını hızlandırmaya çalıştığıyla ilgili yazışmalarının tespit edildiği ve itfaiye yetkililerine yangın ruhsatı onayı için baskı uyguladığı iddiaları yer almıştı.

Adams’ın şifreli mesajlaşma uygulaması Signal’i kullanmasıyla ilgili bilgiler istendiğini de iddia edilmişti.

“Savcılar eski New York Başkonsolosu’nu araştırdı” iddiası

Savcıların soruşturma kapsamında araştırma yaptıkları kişiler arasında, Adams’ın 2022 yılında Türkiye için düzenlenen bayrak çekme töreninde yıllardır tanıdığı “iyi bir arkadaş” olarak tanıttığı Türkiye’nin eski New York Başkonsolosu Reyhan Özgür’ün de yer aldığı medyaya yansıyan iddialar arasındaydı.

Geçen yıl, Türkiye New York Konsolosluğu’nun Instagram hesabından Reyhan Özgür’ün Türkevi’ni gezerken Adams’la el sıkıştığı bir fotoğraf paylaşılmıştı.

Eski polis memuru olan Adams hakkında açılan soruşturma, ABD’de görevdeki bir belediye başkanına dava açılması için hazırlanan ilk iddianame olma özelliğini taşıyor.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-142-768x1024.png

Savcı: “Rüşvet karşılığı nüfuzunu sattı”

Manhattan’daki makamında düzenlediği basın toplantısında konuşan federal savcı Damien Williams, rüşvet ve yasadışı kampanya katkıları iddialarının ayrıntılarını kamuoyuyla paylaştı.

Williams, New York Belediye Başkanı’nın “kamu güvenini ciddi şekilde ihlal ederek yabancı uyruklulardan rüşvet karşılığında nüfuzunu sattığını” söyledi.

Williams, Adams’ın toplamda 100 bin doların üzerinde lüks seyahat olanaklarını kabul ettiğini kaydetti ve “Bu, yükselmekte olan tek bir New Yorklu politikacının gözüne girmek için yapılmış birkaç yıllık bir plan” dedi.

Soruşturmanın devam ettiğini ve daha fazla kişinin “sorumlu tutulacağını” söyleyen Williams, Adams’ın yaklaşık 10 yıl öncesine dayanan ve yabancı uyruklulardan rüşvet almayı içeren “uzun soluklu” bir yolsuzluğa karıştığını söyledi.

Beyaz Saray: “Soruşturmanın Biden’la sorun yaşamasıyla ilgisi yok”

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, konuyla ilgili açıklamasında, Adams’ın Biden yönetiminin göç ve sınır geçişleriyle mücadele çabalarına karşı çıktığı için hedef alındığı iddialarını reddetti.

Adalet Bakanlığı’nın eylemlerinin siyasetten bağımsız olduğunu söyleyen Jean-Pierre, “Başkan Biden, 2020’de aday olurken bile Adalet Bakanlığı’nın bağımsız olduğundan ve Adalet Bakanlığı’nın bu davayı bağımsız bir şekilde ele aldığından emin olacağı konusunda netti” dedi.

Adams yönetimindeki belediye, New York’un evsiz barınaklarını dolduran on binlerce yabancı göçmeni barındırma girişimleri nedeniyle problemler yaşıyor. Adams, finansman ve yeni göçmen artışını idare etme stratejisi konusunda Biden ile anlaşmazlık yaşıyor.

Özgür Özel: Türkiye rüşvet vermeye ihtiyaç duyacak bir ülke değil

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Sosyalist Enternasyonal Başkanlar Kurulu toplantısı için geldiği New York’ta Türkevi’ni ziyaret etti.

Rüşvet iddiaları sorulan Özel şu yanıtı verdi:

“Türkiye rüşvet vermeye ihtiyaç duyacak bir ülke değil. Binanın kazandırılması sürecinde jest gördüysek fazlasını ABD’nin Büyükelçiliği’ne tahsis edilen o muhteşem alan için yapmışızdır.

Burası hepimiz açısından gurur kaynağı bir bina. Bundan sonra CHP’nin New York’taki tüm resmi temaslarını Türkevi’nde sürdürmeyi düşünüyoruz.”

- Advertisment -