Ana SayfaDış HaberYalım Eralp: “Suriye ve Türkiye ilişkilerinde önemli bir adım atılacak gibi. Perdeyi...

Yalım Eralp: “Suriye ve Türkiye ilişkilerinde önemli bir adım atılacak gibi. Perdeyi Rusya’nın desteğiyle Esad açtı”

Yalım Eralp ile Dünya Dönüyor’da bu hafta: “Suriye ve Türkiye ilişkilerinde önemli bir adım atılacak gibi. Perdeyi Rusya'nın desteğiyle Esad açtı. Erdoğan “Niye eskisi gibi olmayalım” dedi. Gazze’de Biden bastırıyor veya bastırmıyor olsa da Netanyahu fazla aldırmıyor. Sanki Netanyahu Trump’ın başkanlığını bekliyor gibi.”

Efendim, günaydın. Fransa’da seçimler oldu ve beklenildiği gibi aşırı sağ birinci parti. Aşırı sağın parlementoda çoğunluğu sağlayıp sağlayamayacağı ikinci turda belli olacak. Ama Fransız seçimleri Avrupa Birliği’ni, hatta dünyanın önemli bir kısmını etkileyecek…

Trump ile Biden televizyon karşılaşması. Bir Amerikalı çok güzel bir şey söyledi: “Seyrettim ve üzüntü duydum.” Hakikaten üzüntü duyulacak gibi. Trump’ın yalanlarına Biden cevap veremedi. Zaten sesi de kısıktı. Demokrat Parti’de bazıları “Biden bıraksın” diyorlar. Pek bırakacağa benzemiyor.

İran’da ilk tur seçim yapıldı. Reformcu aday birinci çıktı. İkinci turda kimin kazanacağı belli olacak. Acaba muhafazakarlar saflarını sıkılaştırır, adaylarını seçtirir mi? Beklenen bu.

Suriye ve Türkiye ilişkilerinde önemli bir adım atılacak gibi. Perdeyi Rusya’nın desteğiyle Esad açtı. Erdoğan “Niye eskisi gibi olmayalım”dedi. Aslında Erdoğan daha önceleri Esat’la görüşenlere “Bu ahlaksızlık” diyordu. Ama o geride kaldı. Dün dündür, bugün bugündür.

Taliban. Taliban’la toplantı yapılıyor. Bana göre sanki tanımaya bir hazırlık toplantısı. Afgan kadınlar isyan halinde. Çağrılmamışlar. Çünkü onlar çağrılsa Taliban erkekleri katılmayacak. Tanıma konusunda bir takım şartlar ileri sürülecek.

Ermenistan, Rusya’nın liderliğini yaptığı savunma örgütünden çıkma kararı aldı. Zannediyorum Ermenistan, Fransa ve AB destekli olarak bunu yapıyor. Fransız desteği çok önemli. Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan tarafından meşru toprağa alınmasına bile karşı çıktılar.

Ukrayna cephesi. Ruslar iki köy daha aldıklarını söylüyor. Zelenski bas bas bağırıyor. “Bana daha uzun menzilli füze ve savunma sistemi lazım” diye. Şimdi Ukrayna’ya yardım ediliyor ama sanki bu yardım adamın ellerini bağlayarak yapılan bir yardım gibi. En azından şimdilik böyle görünüyor.

Tatsız bir dünyada yaşıyoruz. Yapacak hiçbir şey yok.

Gazze konusu devam ediyor. Yani Biden bastırıyormuş, bastırmıyormuş. Netanyahu fazla aldırmıyor. Sanki Netanyahu bir Trump Başkanlığını bekliyor gibi.

Hepinize saygılar, sevgiler sunuyorum.


- Advertisment -