Dün (10 Aralık’ta) başlayan ve bugün (11 Aralık’ta) sona eren zirvede, Avrupa Birliği Konseyi, Türkiye ile ilgili yaptırımları şimdilik “Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarını planlamakta ve gerçekleştirmekte rol oynamış bireyleri cezalandırmakla” sınırlı tuttu.
AB liderlerinin sonuç bildirgesinde “Türkiye ve Doğu Akdeniz” başlığıyla ilgili konularda ABD ile koordineli çalışmak istediklerine yer verildi.
AB Konseyi zirvesinde, 11 Kasım 2019’da kabul edilen karar doğrultusunda, “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki yasadışı sondaj faaliyetleri kapsamında ek cezalandırma listeleri oluşturulması” kararlaştırıldı. Listeye kimlerin ekleneceğine ise bildiride yer verilmedi.
Reuters haber ajansının aktardığına göre, son zamanlarda Türkiye’yle birçok başlıkta karşı karşıya gelen Fransa, belirli sektörlere yaptırım uygulanmasını istedi, ancak bu kabul görmedi.
Bildiride, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile karşılıklı çıkara ve iş birliğine dayalı ilişki geliştirilmesinde stratejik çıkarı bulunduğuna işaret edildi. Türkiye’nin ekonomisinin direkt olarak hedef alınmamasının Yunanlı diplomatları mutsuz ettiği belirtilirken, Almanya, İtalya ve İspanya’nın diplomasiye daha çok zaman verilmesi gerektiğini savunduğu aktarıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Birkaç ülkenin beklentileri boşa çıktı
Cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB’nin dün yaptığı zirvede birkaç ülkenin beklentilerine cevap verilmediğini söyledi.
Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çünkü talepleri haklı değildi. Talepleri aslında Türkiye’nin haklılığını ortaya koyan bir sürecin tam aksineydi ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler, bizim bütün bunlar karşısındaki olumlu tavırlarımız, onların beklediklerini boşa çıkardık. Sağ olsun Avrupa Birliği üyesi ülkeler içerisinde aklıselim sahibi ülkeler burada olumlu tavırlar ortaya koyarak bu oyunu boşa çıkardılar. Ve şimdi Mart 2021’de yapılacak olan zirvede yeni bir hazırlığın yapılması gibi, orada bu işin müzakere edilmesi gibi bir beklenti var. Ben şunu çok açık, net söylemek durumundayım: Oradan da herhangi bir şey çıkması mümkün değil, çünkü Türkiye için haklı olan bir süreç var. Türkiye için bu süreç içerisinde de hakkımızın teslim edilmesi gerekiyor, zira şu anda Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Türkiye’ye vermeleri gereken birçok haklar var, vize serbestisinden tutun birçok gümrük muafiyetine varıncaya kadar. Onun için tabii başta Dışişleri Bakanlığımız olmak üzere liderler noktasında da görüşmelerimizi yapmak suretiyle temenni ederim ki bu süreci adil bir şekilde tamamlarız.”
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: “Türkiye olmadan Avrupa olmaz”
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile AB Zirvesi’nden çıkan kararı değerlendirdi. Çelik kararın Türkiye açısından hoşa gitmeyen taraflarını öne çıkaran şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye pek çok özelliğinin yanı sıra güçlü bir Avrupa devletidir. Türkiye olmadan Avrupa olmaz. AB, Türkiye ile ilişkilerinde pozitif ajandaya sahip olmalıdır. Bu, tüm Avrupalıların ortak geleceği için kilit öneme sahiptir. Avrupa, Türkiye olmadan hiçbir temel sorunu çözemez.
“10 Aralık AB Zirvesi Sonuçları’na eklenen yanlı ve hukuka aykırı kararları reddediyoruz. Bu yaklaşım gerçek bir Avrupa vizyonundan uzaktır.
“Yunanistan ve GKRY’nin veto baskısı ve mahalle dayanışması ile Doğu Akdeniz’le ilgili çoğu aynı görüşü paylaşmayan AB ülkelerini peşine taktığını ibretle izliyoruz.
“AB, açıkladığı bu kararla dar bir vizyonla hareket ettiğini gösterdi. Kıbrıs Türkünün iradesini ve haklarını görmezden gelmiş, adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme destek vermekten çok uzak bir yaklaşım ortaya koymuştur.
“Türkiye, Atina’nın kışkırtıcı adımlarına rağmen, ön koşulsuz istikşafi görüşmelere başlamaya hazır olduğunu defalarca vurguladığı halde Yunanistan ve GKRY, AB içindeki pozisyonlarını kötüye kullanmaya devam etmiştir.”