Ana SayfaManşetİspanya’nın beka meselesi

İspanya’nın beka meselesi

Geçtiğimiz Çarşamba, infolibre isimli haber sitesi, özel bir Whatsapp grubunun yazışmalarını yayınladı. Emekli havacılardan oluşan grubun lideri gibi görünen emekli General Beca, “Bu işin başka yolu kalmadı. 26 milyon orospu çocuğunu kurşuna dizmeliyiz” ifadesini kullandı.

İspanya’daki bir emekli rütbeli asker grubu, “iktidardaki sol koalisyonun şiddet ve katliam yoluyla tasfiye edilmesinin gerektiği” yönünde bir çıkış yaptı. Bu konuya geleceğiz. Ama önce biraz İspanya ve Türkiye’yi konuşalım.

Amerika’nın öte ucundaki Meluncanlara akraba oluyoruz da İspanyollara neden olmayalım? Meluncanlara ne kadar benziyoruz pek bir şey söylemek zor, ama İspanyollara benzeyen epeyce özelliğe sahibiz.

“Kızım sana söylüyorum gelinim sen anla” deyiminin aynısı İspanyolcada da var. Ki (daha çok benzediğimizi düşündüğümüz milletin dili olan) Yunancada bile bu deyimin biraz daha farklı bir versiyonu görülüyor. Magazinde ise İspanya hem bizi hem Yunanistan’ı suya götürüp susuz getirebilecek bir ülke. Latin Amerika gibi çok renkli, çok neşeli bir coğrafyada dilin İspanyolca olması da İspanyol kültürünü ve magazinini zenginleştiriyor.

“Orduyu yıpratmayalım”

İspanya ile daha “ciddi” ortak noktamızsa, “beka meselesi”ni önemseyen, bekaya ilişkin kaygılar taşıyan ülkeler oluşumuz. “Orduyu yıpratmayalım” gibi söylemlerle siyaset yapılan, emekli rütbelilerin “bu ülkeyi kurtarsa kurtarsa biz kurtarırız” kafasıyla bir takım (boylarını aşan) işlere kalkışabildiği iki ülkeyiz.

Farklar? Bir fark şu: İspanya’nın savunma bakanı sakin, kendi halinde bir görüntüsü olan, askere benzemeyen, hattâ bizdeki çağrışımıyla siyasetçiye bile çok benzemeyen, en azından bir Meral Akşener’e oranla çok daha yumuşak görünümü olan Margarita Robles diye bir kadın.

Robles, Whatsapp’tan geçen hafta katliam ve ayaklanma içerikli mesajlar yazan Francisco Beca gibi emekli rütbelileri kınadı, onları “korkak” olarak tanımladı. Sol bir siyasetçi olan Robles’in, şu an (ağırlıklı olarak sağ partilerden oluşan) muhalefete daha sempatik geldiği ve Podemos lideri Iglesias’la arasının iyi olmadığı söyleniyor. Robles’in emekli rütbeliler dışında takip ettiği bir konu da, İspanyol ordusunda kadın askerlere yapılan cinsel tacizler.

Emekli general Francisco Beca

Beca ve beka

“Beka meselesi” demişken… Evet, İspanya’da beka meselesi son günlerde yeni bir boyut kazandı… Ülkesinin bekasını tehlike altında gören emekli hava orgenerali Francisco Beca, İspanya’yı birbirine kattı.

Geçtiğimiz Çarşamba, infolibre isimli haber sitesi, özel bir Whatsapp grubunun yazışmalarını yayınladı. Emekli havacılardan oluşan grupta siyasi durum tartışılırken, grubun lideri gibi görünen emekli General Beca yazdığı bir mesajda, “Bu işin başka yolu kalmadı. 26 milyon orospu çocuğunu kurşuna dizmeliyiz” ifadesini kullandı.

İspanya’nın bir önceki iktidarı ve şu anki ana muhalefet partisi olan merkez sağcı PP, “kusursuz kişilik yapısı” nedeniyle Beca’ya 1999 ve 2000’de iki defa onur payesi vermiş. Beca’nın ve bu gruptaki diğer emekli generallerin, Franco dönemini görmüş ve o döneme özlem duyan generaller olduklarını da belirtelim. Zaten “26 milyon kişiyi kurşuna dizme” çağrısı da o dönemi konu alan bir kitaba gönderme içeriyor.

Covid

Emekli rütbelilerdeki gerilimi, İspanya’da şimdiye kadar 65 bin kişinin hayatına mal olan Covid salgınıyla ilişkilendiren görüşler de var.

İktidardaki sol koalisyonu (Podemos-Psoe) ülkeyi bölünmeye götürebilecek düzeyde bir tehlike olarak gören bu emekli rütbeli “grup”, koalisyonu oluşturan iki partiyi şiddet yoluyla tasfiye etme düşüncesine (veya fantezisine) kapılmış.

Sol koalisyonun beklenen ölçüde sert tepki vermemesi, meseleyi daha çok “bazı emeklilerin içkiyi fazla kaçırınca saçmalaması” şeklinde yorumlaması, İspanyol radikal sosyalistlerinin tepkisini çekiyor. Koalisyon hükümetinin ikinci adamı olan Iglesias, yükselen faşizmi hafife almakla, gençliği “oyalamak”la, “aman ağzımızın tadı kaçmasın Ali Rıza Bey” tavrıyla statükoyu ve kralı kollamakla suçlanıyor.

Kraliyet ailesi

Kraliyet ailesine gelirsek… Kralın 82 yaşındaki babası (ve bir önceki kral) olan Juan Carlos’un durumu da sıkıntılı. Kara para aklamakla ve vergi kaçırmakla suçlanan Juan Carlos’un, 56 yaşındaki eski sevgilisi Corinna Larsen için yaptığı harcamalar da İspanya gündeminin önemli konuları arasında.

Emekli rütbelilere dönersek… Bu kişilerin kraliyet ailesinden ve İspanyol burjuvazisinden destek alıp almadıkları, yaşananın sadece bir sarhoş saçmalamasından ibaret olup olmadığı, İspanya’da daha bir süre tartışma konusu olacak gibi görünüyor. Emekli rütbelilerin krala yazdıkları mektup, konunun bir diğer ayağını oluşturuyor.

Whatsapp grubunda başka konular da konuşulmuş: Örneğin corona konulu komplo teorileri… Yani bu emekli “dayı”lar, radikal-sağın “klasik” konularına epey hakim gibiler… Bu Whatsapp grubuna, radikal sağcı Vox Partisi’nin lideri Abascal’ın sesli bir mesajla selam göndermesi de ayrıca tepki çekmiş.

Vox

Vox, Türkiye’de tam karşılığı olmayan bir parti. Modern görünümlü, görece genç sayılabilecek erkek ve kadınların siyaset yaptığı, bir tür “modern-faşizan” oluşum. Avrupa ölçütlerinde bile parlak vitrinli kalan bir aşırı sağ örnek… Whatsapp’la ilgili polemiğe “Bizim bu işle bir ilgimiz yok” diyerek dahil olan Vox’un 1979 doğumlu meclis sözcüsü Macarena Olona, İspanya’nın İçişleri Bakanına “göçmenleri bu kadar seviyorsanız, evinize alın” demişliği de olan bir kişi. Bizdeki “o kadar seviyorsan al evinde besle”nin İspanya versiyonu işte… Tabii Macarena Olona’nın görüntüsü ve giyimi bizdeki klasik milliyetçilere hiç benzemiyor.

İspanya magazini ve çılgın partiler

Magazine uzanalım… İspanya’da magazin bitmez… Hele de Telecinco kanalının tamamen kendine özgü bir magazin dünyası vardır… İspanya’da son günlerde neredeyse Francisco Beca kadar gündemde olan bir isim, Randy. “Afrika Prensi” olarak tanımlanan Randy Koussou Alam-Sogan, pandemi günlerinde Madrid yakınlarında düzenlediği gizli VIP partilerden ötürü hedefte. Şu günlerde, parti düzenlemek Türkiye’de ve dünyanın büyük kısmında olduğu gibi İspanya’da da yasak. Ancak gizli partiler düzenleyen kişiler dünyanın her yerinde var. Kendini bir seks objesi olarak pazarlayan kaslı erkek Jacobo Ostos’un düzenlediği partiler de meşhur. Her iki ismin bu işe para için girdiği söylense de, onlar “eğlencesine” yaptıklarını savunuyorlar. Örneğin Randy, partilere girişte aldığı 50 Euro’luk ücretin, temizlik giderleri için olduğunu söylüyor. Afrika Prensi Randy’nin, İspanya’dan, İspanya hükümetinden ve polisinden özür dilediğini açıkladığını da belirtelim.

İspanya’nın bekası

Gündemi rütbelilerin “prensi” (bu benzetme bana ait) Francisco Beca ile “Afrika Prensi” Randy arasında sıkışmış, yalnız ve güzel ülke İspanya’da durumlar bu şekilde… Pandemi dönemindeki gizli partilere, birbirinin kuyusunu kazan siyasi partilere ve generallerin gizemli Whatsapp yazışmalarına karşın, İspanya’nın bekası şimdilik tehlikede görünmüyor.

- Advertisment -