Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIAmerikan demokratlarının Kamala Harris yanılgısı

Amerikan demokratlarının Kamala Harris yanılgısı

Donald Trump’ı münazarada yenen Kamala Harris, sıradan bir isim olmadığını bir kere daha ispat etti. Bu noktadan sonra Kamala’nın seçmenlerinin sayısı giderek artabilir, yani Harris hedefine ulaşabilir. Bazı Amerikan Demokratları Harris'in performansını yetersiz bulsalar ve karamsar olsalar da bence Harris onları şaşırtacak. Öte yandan ekonomi gibi konularda Harris'e yapılan bazı haklı eleştiriler de var. Harris'in ekonomideki bazı söylemleri gerçekçi olmayabilir. Ancak ne olursa olsun rüzgar artık ondan yana esiyor.

Donald Trump’la Kamala Harris arasında yapılan geleneksel Başkan Adayları Tartışması, Amerikan kamuoyu, aydınları, siyaset yorumcuları tarafından büyük bir merakla takip edildi. Harris’in Biden’ın yardımcılığını yaptığı dönemde oldukça başarısız bir performans sergilediği yazıldı, söylendi. Özellikle de bazı aydınlar Harris’i küçümsüyor, “cahil”, “cümle kurmasını bile bilmiyor” diyor, öte yandan da Harris’e oy vermek zorunda kalacaklarını söyleyerek neredeyse saçlarını başlarını yoluyor.

Ancak kim ne derse desin ilk kez siyah ve kadın bir aday seçilmeye bu kadar yakın. Obama’nın seçilmesi Amerikan demokrasi tarihinde bir aşamaydı. Bu kez de daha yeni bir aşama söz konusu olabilir.

Başkan Yardımcılığı, genellikle bürokratik bir görev olarak kabul edilir. Başkan her yere koşar, her şeye yetişir ve aynı zamanda tek başına bir karar merkezidir. Böylesine güçlü bir figür olan ABD Başkanı’nın yanında yardımcı genelde biraz zayıf veya hafif gibi kalır. Veya öyle algılanır.

Kamala da yardımcılık döneminde bir miktar kıyıda köşede kaldı. Ben Kamala’nın aday olabileceğini düşünüyordum ancak Washington çevresinden yükselen bazı sesler, “O olursa yandık, en iyisi Başkan Yardımcısı olarak kalmasıdır” diyordu. Kamala’nın geçmişine bakarsak birçok kez yapılamayanı yapmış, sürprizlerle ortaya çıkmış bir kişi görüyoruz.

Örneğin Kaliforniya Başsavcısı olmanın bence epeyce anlamı var. Kamala Harris, dünyanın en zengin eyaletinin başsavcısıydı. Sinemanın, ticaretin, müzik efsanelerinin doğduğu Hollywood’un seçimle gelmiş önemli bir yöneticisiydi. ABD’de Başsavcılık bakanlık düzeyinde bir öneme sahiptir.

Açık tartışmanın şüphesiz galibi Kamala Harris’i ilk destekleyen ismin ünlü şarkıcı Taylor Swift olması Amerikan Demokratlarını heyecanlandırdı. “O gençliğin ilahıdır, çok önemli etkileri olacaktır” diyerek yeniden umutlanmaya başladılar.

Donald Trump’ı münazarada yenen Kamala Harris, sıradan bir isim olmadığını bir kere daha ispat etti. Bu noktadan sonra Kamala’nın seçmenlerinin sayısı giderek artabilir, yani Harris hedefine ulaşabilir. Bazı Amerikan Demokratları Harris’in performansını yetersiz bulsalar ve karamsar olsalar da bence Harris onları şaşırtacak. Öte yandan ekonomi gibi konularda Harris’e yapılan bazı haklı eleştiriler de var. Harris’in ekonomideki bazı söylemleri gerçekçi olmayabilir. Ancak ne olursa olsun rüzgar artık ondan yana esiyor.

Kamala Harris, dünyanın kaderini değiştirecek bir aktör olabilir mi? Örneğin Gazze saldırısını durdurabilir mi? Ukrayna’da barışı getirebilir mi? Hep birlikte göreceğiz.

Bunları zaman gösterecek. Dünyanın bu ortamında ABD’nin basında, siyah bir kadının olması bence bir şanstır.

- Advertisment -