Ana SayfaHaberlerAşı ruhsatnamesinde değişiklik: Çin aşısı 3. faz beklenmeden mi yapılacak?

Aşı ruhsatnamesinde değişiklik: Çin aşısı 3. faz beklenmeden mi yapılacak?

Dün gece (17 Aralık) Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe giren kararla Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği'nde önemli bir değişiklik yapıldı; yönetmeliğe, bulaşıcı hastalıklar kapsamındaki aşılar için "Acil Kullanım Onayı (AKO)" hükmü eklendi.

Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe göre, “Bulaşıcı hastalıklar kapsamında kabul edilen halk sağlığını ciddi olarak tehdit eden istisnai durumlarda, ruhsatlandırmaya esas etkililik, güvenlilik ve kalite ile ilgili kapsamlı verilerin henüz sağlanamadığı aşılar için bu veriler sağlanıncaya kadar Kurum tarafından AKO verilebil(ecek)”.

Çin’de üretilen SinoVac aşısıyla ilgili peşpeşe gelen kafa karıştırıcı haberleri izleyen bu değişiklik, aşının Türkiye’de, bir standart olan 3. faz çalışmalarının sonuçları beklenmeden kullanılabileceği kanaatine yol açtı.

SinoVac’ın Türkiye’ye 11 Aralık’ta getirileceği ve 14 günlük Hıfzıssıhha sürecinden sonra aşılamanın başlayacağı açıklanmıştı. Bu gerçekleşmeyince, aşının geliş tarihi 18 Aralık (bugün) olarak güncellendi. Aşılar bugün gelirse, yılbaşından itibaren aşılamaya geçilebilecek. Fakat Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Deniz Çalışkan’ın aşılamanın başlangıcı için dün 23 Aralık’ı telaffuz etmesi, 14 günlük Hıfzıssıhha sürecinin de bypass edilebileceği kuşkusunu uyandırdı. Resmi Gazete’de dün gece yayımlanan karar, bu kuşkuyu derinleştiriyor.

Bu sabah (18 Aralık) Habertürk’te aşıyla ilgili son gelişmeleri anlatan Hacettepe Üniversitesi Aşı Koordinatörü Prof. Dr. Murat Akova, böyle bir şey planlanıyorsa bunun yanlış bir karar olacağını söyledi, 14 günlük sürenin mutlaka beklenmesi gerektiğini vurguladı.

Çalışmalarını ABD’de sürdüren ve Türkiye’de gazetecilerin koronavirüs salgını konusunda görüşlerine sık sık başvurduğu Dr. Çağhan Kızıl, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kararı Twitter’da şöyle değerlendirdi:

“Güvenlik ve kalite ile ilgili kapsamlı verilerin henüz sağlanamadığı aşılar için bu veriler sağlanıncaya kadar acil kullanım onayı verilebilecek. Yani uçup uçamayacağını bilmediğimiz uçağa binebilirsiniz onayı vermek. Kurumun bağımsız karar alma yetisinin olmadığını da belirtelim.”

- Advertisment -