Ana SayfaDış HaberCANLI AKIŞ | Trump, gözaltına alınacağı mahkeme binasında

CANLI AKIŞ | Trump, gözaltına alınacağı mahkeme binasında

Donald Trump, gözaltına alınıp hakim karşısına çıkarılacağı Barrett Prettyman Mahkeme Binası'na ulaştı. Özel uçağıyla Washington'a uçan Trump, Twitter'dan "Sizin için gözaltına alınmaya gidiyorum, bu bir onur" diye tweet attı. Bu gözaltı, Trump’ın son 4 aydaki 3. gözaltısı olacak. Peki süreç nasıl ilerleyecek? Trump hapis cezası alırsa ne olacak?

  • Donald Trump, özel uçağıyla gözaltına alınmak ve 2020 seçimlerini geçersiz kılmaya çalıştığı iddiasıyla federal mahkemenin huzuruna çıkmak için başkent D.C.’ye gidiyor: “Sizin için gözaltına alınacağım, bu benim için bir onur”

  1. ABD eski Başkanı Donald Trump bugün neden gözaltına alınacak?

1 Ağustos Salı günü, Adalet Bakanlığı’nın Trump hakkındaki federal soruşturmaları yürütmesi için özel olarak göreve atadığı Jack Smith’in Trump hakkında 2020 seçim sonuçlarını geçersiz kılmaya çalıştığı gerekçesiyle hazırladığı iddianame Washington’daki bölge federal mahkemesi jürisi tarafından kabul edildi. Böylece Trump’a yeni bir dava açıldı. Jack Smith, Trump’ın 2020 seçim sonuçlarını hukuka aykırı bir şekilde iptal etmeye çalışarak ABD’ye karşı komplo kurmak, hukuki süreci baltalamak ve baltalamaya teşebbüs etmek ve kişilerin oy verme haklarını ihlal etmek gibi suçları işlediğini iddia ediyor. Trump, bugün bu iddianame nedeniyle gözaltına alınacak, federal mahkemeye çıkartılacak ve iddianame yüzüne karşı hakim tarafından okunacak. Trump da kendisi hakkındaki suçları önceki davalarda olduğu gibi reddedecek. Kısa duruşmanın ardından Trump serbest bırakılacak ve 2024 seçim kampanyasına devam edecek.

  • Bu dava öncekilerden farklı mı?

Evet. İddianamede Trump’ın avukat ve danışman ekibiyle adeta seçimi kazanan Biden’a karşı bir organize ve planlanmış bir darbe girişimi planlayarak hukuka ve halkın iradesine aykırı bir şekilde seçim sonuçlarını iptal edip, görevde kalmayı amaçladığı iddia ediliyor. Trump’ın daha önceki davalarından bu nedenle biraz farklı. Öncelikle suçlamalar ağır, işlediği iddia edilen suçların toplam hapis cezası 50 yıl.  Ek olarak, iddianamede henüz isimleri belli olmasa da Trump’ın suçları birlikte işlediği iddia edilen ekibi de yer alıyor. Trump’ın ekibinin de iddianameye dahil edilmesi Trump’ın etrafında organize olmuş bir hukuki bir seçim sürecine karşı darbe planlayan bir suç örgütünü karşımıza çıkarıyor. Davanın gidişatına, tanıklıklara göre yeni iddiaların eklenmesi, Trump’a yöneltilen suçların artması oldukça olası.

  • Trump’ın diğer davaları neydi?

Trump hakkında şu anda açılmış 2 tane daha ceza davası var: Seçim kampanyası için kayıt dışı bir şekilde cinsel ilişkiye girdiği iddia edilen porno yıldızına yaptığı sus payı ödemesini şirket gelirinden düşürmesi hakkında New York’taki federe mahkeme tarafından görülen ceza davası ve başkanlığı bıraktıktan sonra geri vermesi gereken gizli devlet belgelerini Florida’daki evine götürdüğü, tuvalette sakladığı nükleer belgeler ve savaş planları dahil birçok önemli devlet sırrını içeren belgeleri yetkisi olmayan sıradan vatandaşlarla paylaştığı için Florida’da federal mahkemede görülen ceza davası. Gizli belgelere ilişkin davada Trump Casusluk Yasası’nı ihlalle suçlanıyor. Bu dava kapsamında da alabileceği hapis cezası ağır olabilir.

  • Trump yargılanmaktan 2024 seçim kampanyasına vakit bulabiliyor mu?

Trump halinden memnun. 2024 seçimleri için başkan adaylığını ilan eden Trump, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayını belirlediği önseçimde davaların getirdiği mağduriyet ve popülerlik sayesinde en yakın rakibi Florida Valisi Ron DeSantis’in 40 puan önünde. Trump’a dava açıldıkça rakipleri ya Trump’ın arkasına dizilip destekliyor, ya da Trump’ı eleştirdiği veya yeterince desteklemediği için Cumhuriyetçi seçmenin tepkisini çekiyor. Örneğin, dün Fox’a çıkarak iddianamedeki suçlamaları doğrulayan, Trump’ın ve avukatlarının kendisinden seçim sonuçlarını geçersiz kılmasını talep ettiğini kamuoyuna açıklayan başkan adaylarından ve Trump’ın eski başkan yardımcısı Mike Pence aylardır %2-3’lük bir oy oranında seyrediyor. Cumhuriyetçi seçmen Trump’tan vazgeçmiyor. Fakat durum değişebilir. Çünkü Trump’a açılan davalar, ortalama ve makul seçmen nezdinde “radikal aday” algısını sağlamlaştırıyor, Ağustos ayında düzenlenecek olan Cumhuriyetçi adaylık münazarasında Trump’ın rakipleri davaları gündeme getirip “Trump ile seçimi kazanamayız” algısını pekiştirebilir.

  • Trump ceza alırsa ne olacak?

Trump hakkında açılan 3 ceza davasının henüz hüküm duruşması olmadı. Trump hiçbir mahkemeden hapis cezası almadı, suçlu olduğuna dair kesin bir karar çıkmadı. Hatta yakın zamanda Georgia eyaletinde de seçim sonuçlarına müdahele ettiği gerekçesiyle bir dava açılması bekleniyor. Trump bu 4 davadan ceza alırsa ve hapse girerse, başkan adaylık kampanyasına devam edebiliyor, 2024’te Biden’ın karşısında pusulada yer alabiliyor, başkan seçilebiliyor, hatta ülkeyi hapishaneden yönetebiliyor. Zira ABD anayasasına göre hapse girmek başkan olmanın önünde bir engel değil. Bu nedenle Trump’ın hapis cezası alması, siyasi hikayesini sona erdiremeyecek.

- Advertisment -