Datça Belediyesi tarafından Datça Sanayi Sitesi’nin girişine yerleştirilen, 3 metre yüksekliğindeki ve 5 ton ağırlığındaki ‘Sanayi Ağacı’ heykelinin açılış törenine sanayi esnafı katılmayınca Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar ve çevresindekiler alanda yalnız kaldı. Danışmanlarından bilgi alan Uçar, törene esnafın davet edilmediğini öğrenince heykel açılışının ertelendiğini duyurarak şunları söyledi:
“Öncelikle heykelin yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ancak bir eksiğimiz var. Sanayi esnafının olmadığı bir şeyin açılışını ben yapmam. Açık ve net söylüyorum. Benim esnafımın buradaki açılıştan haberi yok. Bu iş olmaz. Bu açılışı erteleyeceğiz. Sanayi esnafımıza da haber vereceğiz. Bu demirden de olsa, benim için altından da kıymetli. Heykelin üzerinde, her esnaf arkadaşımın günlük olarak kullandığı bir aleti var. Çok güzel bir düşünce, ayrı bir güzellik. Ancak böyle açılış olmaz.”
Törene katılan sanayi esnafından birkaç kişi, Uçar’a hitaben “Kimsenin haberi yok. Haberleri olsa diğer arkadaşlarımız da gelirdi” dediler. Datça Haber Gazetesi’ne konuşan bir sanayi esnafı, “Bugün açılış varmış, bizim haberimiz yok. Zaten bize gerek de yok. Başkan hallederdi ama açılışı iptal ederek başka tarihe ertelemiş. Ne diyelim hayırlı olsun. Komik ama trajikomik” dedi.
Açılış törenindeki krizin sosyal medyada gündem olması üzerine AK Parti Milletvekili Alpay Özalan ile AK Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete’nin de aralarında bulunduğu bazı sosyal medya kullanıcılarından; Datça Belediyesi’ne ve “demir yığını”, “hurda yığını” diye niteledikleri ‘Sanayi Ağacı’ heykeline tepkiler yükseldi.
Heykeltıraş Denge: Heykeli belediye yaptırmadı
Tepkiler üzerine DHA’ya konuşan heykelin fikir babası heykeltıraş Elbruz Denge, heykelin sahibinin sanayi esnafı olduğunu belirterek “Bu heykel, belediyenin yaptırdığı bir heykel değildir. Açılışta yaşanan ise bir organizasyon sorunudur. Belediyenin, heykelin konulacağı alanı düzenlemesi, teşekkürü hak eden önemli bir jesttir” dedi.
Elbruz Denge.
‘Sanayi Ağacı’nın dallarında meyve olarak görülen iş aletlerinin, Datça sanayi esnafının kullandığı gerçek aletler olduğunu söyleyen Denge, “Bu aletlerin üzerine kendi el yazılarıyla isimlerini yazdılar. Hatta benimle heykelin masrafına ortak oldular. Bu heykel esnafındır ve bizim için gerekli bir simgedir. Bir heykelde güzellik arayışı anlaşılır. Ancak anlam arayışı eksik kalmasın. Heykelin bizim için anlamı önemlidir. İş aletlerinin üzerinde alın teri, emek, yağ, pas var. Bunlar gerçek, süs değil” dedi.
Datça sanayi esnafından İsa İnan da “Bu heykel, alın terimizin eseridir. Bizler burada yapılan ağacı alın terimizle yoğurduk ve emeğimizle suladık. Bu heykel yağ, pas ve kirimizin heykelidir. Çünkü yıllarca bu dallardan beslendik ve onurumuzu bu günlere taşıdık” diye konuştu.