Ana SayfaDış HaberÇin’de halkı düşünmeden zevk içinde yaşayan yöneticileri eleştiren 1000 yıllık şiir sansür...

Çin’de halkı düşünmeden zevk içinde yaşayan yöneticileri eleştiren 1000 yıllık şiir sansür yedi

Çin devlet medyası, yozlaşmış yöneticileri ülkenin yoksul yerlerinden Hangzhou'ya kaçmakla ve kendileri zevk ü sefa içinde yaşarken sıradan insanların yaşadığı sıkıntıları görmezden gelmekle suçlayan 12’inci yüzyılda yazılmış Çin edebiyatının klasik şiirlerinden birinin yer aldığı bir klibe sansür koydu. Ancak klibi Hangzhou'da düzenlenecek Asya Oyunları için hazırlayan da bizzat devlet medyasıydı.

Çin’in resmi haber portalı People’s Daily tarafından hazırlanan videoda bu ay Asya Oyunlarına ev sahipliği yapan Hangzhou şehrinin edebiyat tarihi tanıtılıyordu. Ancak Lin Sheng’e ait olan bu şiir kimi çevrelerde endişeye neden oldu.

12. yüzyılda yazılan şiir ve Song Hanedanlığı yöneticilerine yönelik bir eleştiri niteliği taşıyan şiir, yozlaşmış yöneticileri ülkenin yoksul yerlerinden Hangzhou’ya kaçmakla ve kendileri zevk ü sefa içinde yaşarken sıradan insanların yaşadığı sıkıntıları görmezden gelmekle suçluyor.

Şiirin kendisi aslında toplumda yaygın olarak bilinmesine ve sansüre uğramamasına rağmen videoda Hangzhou’da parti yapan insanlara yer verilmesi, yapımcıların şiirin siyasi hiciv yönünü anlamadığı yorumlarını beraberinde getirdi.

China Digital Times’ın haberine göre The People’s Daily’de yayımlanan videoda 4 Haziran 1989’da yaşanan Tiananmen Meydanı katliamına ilişkin içeriklere uygulanan sansürü aşmak için “Haziran” ve “dört mevsim” referanslarını kullanan aktivistlerin kullandığı başka bir şiir de yer alıyordu.

Çin’deki en yaygın sosyal medya platformu olan Sina Weibo’dan hızla kaldırılan video, sansür izleme sitesi Free Weibo’ya göre en az 130.000 kez görüntülendi. Ancak videonun tanıtımında kullanılan hashtag artık sitede herhangi bir sonuç getirmiyor.

Çin Halk Cumhuriyeti, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından yıllık olarak hazırlanan Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında sondan ikinci sırada yer alıyor.

- Advertisment -