Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIDevlet Bahçeli'nin DEM Parti ile tokalaşması

Devlet Bahçeli’nin DEM Parti ile tokalaşması

Bazı tereddütlere rağmen DEM Partililer Bahçeli’den gelen jesti olumlu karşılıyor. Tabii, Cumhurbaşkanı’nın Devlet Bahçeli ile birlikte nasıl bir plan yaptıkları henüz belli değil. Daha açıkçası, yeni bazı hamlelere hazırlanıp hazırlanmadıklarını da bilmiyoruz. Geçmiş dönemdeki açılımlarda MHP yoktu ve karşı tutum içindeydi. Bu kez eğer yeni bazı adımlar atılacaksa MHP’nin de işin içinde olma ihtimali belirmiş bulunuyor. Bu adımlar ne olabilir? Kürt sorununu çözüm konusunda dolaylı bazı arayışlar.

MHP lideri Devlet Bahçeli, Meclis’in yeni yasama yılı açılışında TBMM’de DEM Parti milletvekillerinin bulunduğu sıralara yöneldi ve ellerini sıktı. Bahçeli’nin DEM Parti’ye yönelik tavırları herkesin malumu. Bu, açıktan bir siyasi jest. Kendisi Cumhurbaşkanı’nın “birlik” çağrısına destek vermek amacıyla bu adımı attığını dile getirdi. Şimdiye kadar sorunun çözümü konusunda hükümetten ne zaman sert bir çıkış gelse MHP’ye mal ediliyordu. Bu kez çıkış MHP’den geldi. Nasıl yorumlarız?

İçeride uzlaşmayı engelleyecek unsurlar azalıyor diyebilir miyiz? Bahçeli’nin bu hamlesini CHP olumlu karşıladı. Ana Muhalefet’in destek vermesi halinde yeni şeyler söyleyebilme ihtimali oluşuyor demektir. DEM Partililere ne düşündüklerini sordum. “Arkası gelecek mi?” diyenler, “bekle gör”ü tercih edenler epeyce ağırlıkta. Bazı tereddütlere rağmen DEM Partililer Bahçeli’den gelen jesti olumlu karşılıyor. Tabii, Cumhurbaşkanı’nın Devlet Bahçeli ile birlikte nasıl bir plan yaptıkları henüz belli değil. Daha açıkçası, yeni bazı hamlelere hazırlanıp hazırlanmadıklarını da bilmiyoruz. Geçmiş dönemdeki açılımlarda MHP yoktu ve karşı tutum içindeydi. Bu kez eğer yeni bazı adımlar atılacaksa MHP’nin de işin içinde olma ihtimali belirmiş bulunuyor. Bu adımlar ne olabilir? Kürt sorununu çözüm konusunda dolaylı bazı arayışlar.

Örneğin Irak ve Suriye’deki YPG varlığının geleceğiyle ilgili yeni şeyler söylenebilir. Son İsrail saldırısıyla birlikte her şey alt üst oldu. Türkiye, Lübnan değil, Gazze de değil. Türkiye’ye doğrudan olmasa bile dolaylı olarak İsrail’den bir saldırı gelebileceği tezi ne kadar gerçekçidir? Ülkemizin güneyinde “Terör devleti istemiyoruz” diyen Türkiye’nin, asıl sıkıntısı Suriye’deki ve Kuzey Irak’taki Kürt askeri güçleridir. Suriye’deki YPG, ABD’nin koruması altındadır, ABD ile sıkı bir dayanışma içinde. Türkiye’nin onca tepkisine rağmen ABD tutumunu değiştirmedi.

Anayasa değişikliği mi Suriye mi?

Bir başka sıkıntı ise Esad yönetimiyle. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Türkiye ile ilişkilerini düzeltmenin ön şartı olarak TSK’nın Suriye’den çekilmesini istiyor. Bu konuda iki taraf için yeni bazı adımlar gündemde mi? Bahçeli’nin, DEM Partililerin elini sıkması bu kargaşanın içinde bir arayış olarak görülebilir mi? Bazı yorumlara göre; iktidarın hesabı yeni bir Anayasa için gerekli desteği sağlamak. DEM Parti’nin yeni Anayasa yapılmasına destek vermesi, anayasayı değiştirme ortamı yaratabilir. Çünkü AK Parti-MHPDEM Parti’nin toplam sandalye sayıları 375 civarında. Yani üçte iki çoğunluk için 25 milletvekilinin desteğine gerek olacak. Bakalım bu hamlenin ardından ne gelecek?

- Advertisment -