Ana SayfaHaberlerAnalizHABER ANALİZ- Anadolu Ajansı şaka yapınca: ‘Taksim’de doğalgaz bulundu’

HABER ANALİZ- Anadolu Ajansı şaka yapınca: ‘Taksim’de doğalgaz bulundu’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Karadeniz’de doğalgaz rezervi bulunduğunu açıklamasından sonra daha önceki benzer “doğalgaz bulundu” haberleri internette ve sosyal medyada dolaşıma girdi.

Bunlardan en dikkat çekici olanı ise Anadolu Ajansı’nın 2013 yılında yaptığı şu haberdi:

“Taksim’de doğalgaz bulundu… İstanbul’da yayalaştırma projesi kapsamında yapılan kazılar sonucunda, 38 milyar metreküp doğalgaz rezervi tespit edildi.”

Okurların karşısında Anadolu Ajansı mahreçli ciddi bir haber duruyordu.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/taksimde-dogalgaz-bulundu/259802

Önce haberi okuyalım:

“Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi kapsamında bulunan tarihi eserlerden sonra İstanbul’un 10 yıllık ihtiyacını karşılayacak kapasitede olduğu belirtilen doğalgaz rezervi ortaya çıktı. 
“AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, ekipler tarafından yapılan kazı çalışmaları sırasında büyük bir parlama meydana geldi. Aleve dönüşen parlamanın nedenini bulmaya çalışan ekipler, doğalgaz borusuna zarar verdiklerini düşünerek itfaiye ve İGDAŞ’a haber verdi.
“İncelemede, çalışma bölgesinde herhangi bir doğalgaz hattı bulunmadığı belirlendi. Çalışmayı genişleten ekipler, bölgede büyük bir doğalgaz rezervi olduğunu tespit etti.  
“BOTAŞ’a haber verilmesi üzerine aralarında yabancı uzmanların da bulunduğu bir heyet kazı bölgesine gelerek inceleme yaptı. 
“Heyette yer alan Japon bilim adamı İchi Nissan da doğalgaz rezervinin 400 metre derinlikte olduğunu belirterek, ‘’Burada düşündüğümüz rezerv miktarının 38 milyar metreküp civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Buradan çıkarılacak doğalgaz ile İstanbul, enerji ihtiyacını kendisi karşılayacaktır. Bu rezerv, İstanbul’un 10 yıllık ihtiyacına yetecek kapasitededir’ dedi.
“Yetkililer, doğalgaz rezervi nedeniyle bölgede kuyular açılabileceğini, bu nedenle meydanda yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulabileceğini belirttiler.”

Haberin görsellerini paylaşanlar haklı olarak bununla dalga geçtiler.

Ama haberin yapılış tarihine dikkat etmediler.

Haber 1 Nisan 2013 tarihliydi.

Ajans bu haberin internette dolaşmaya başlamasından birkaç saat sonra abonelerine “Bu haber Anadolu Ajansı’nın abonelerine geçtiği 1 Nisan şakası haberidir” notunu geçti.

Anadolu Ajansı daha sonra 1 Nisan şakası haberinin nasıl tepkiler aldığıyla ilgili bir başka haber daha yaptı:

https://www.aa.com.tr/tr/yasam/aanin-1-nisan-sakasi-buyuk-yanki-buldu/259431

“AA editörlerinin 1 Nisan şakası olarak kurguladıkları hayal ürünü haber, haftanın ilk gününe damgasını vurdu. Yayınlandıktan kısa süre sonra birçok haber sitesi tarafından verilen haberin AA’nın ‘1 Nisan şakası’ olduğu kısa sürede sosyal medyada yayıldı.
“Bazı şifrelerin yerleştirildiği haberde yer alan Japonca’da ‘bir’ anlamına gelen ‘İchi’ ve Japon otomobil markası ‘Nissan’ kelimeleri kullanılarak oluşturulan ‘İchi Nissan’ isimli bilim adamı hiç yaşamadı. 
“AA editörleri, 1 Nisan’a vurgu yapmak için muhabir adını Nuran Nisan, yayıncı adını Mehmet Bir olarak yazdı. İki soyadı alt alta gelince, ‘Bir Nisan’ ifadesi ortaya çıktı. Bu şifreleri çözenler, haberin ‘1 Nisan’ şakası olduğunu anladı. 
“Bazı yayın organları da AA İstanbul Haber Merkezi’ni arayarak ‘Taksim’de doğalgaz bulunması’ konusunu yetkililere teyit ettiremediklerini, haber kaynağıyla görüşmek istediklerini ifade etti.”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız’a soruldu

“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a Kastamonu’da katıldığı programda, AA’nın ‘1 Nisan’ şakası haberi soruldu. 

“Bakan Yıldız, ‘Bu haberin gerçek olması için tabii ki uğraşmamız, gayret etmemiz, çaba göstermemiz gerekiyor’ değerlendirmesini yaptı. 
CNN Türk haberi, ‘Anadolu Ajansı’nın abonelerine geçtiği 1 Nisan şakası haberidir’ notuyla duyurdu. 
“Yeni Şafak Gazetesi’nin internet sitesi de ‘1 Nisan’ şakası olarak yayınladığı haberdeki şifrelere dikkati çekti. 
“Haber, bazı internet sitelerinde ‘1 Nisan’ şakası olduğu fark edilmeden bugün de yayınlandı. 
“Bu arada, AA’nın dün yayına verdiği ‘Ekranlardaki görüntülere artık koku da ekleniyor’ haberi de bazı haber siteleri tarafından 1 Nisan şakası olarak algılandı.”

İşte bu “haber” 7 yıl sonra bir doğal gaz rezervi bulunduğunda tekrar dolaşıma girdi ve ajansla dalga geçilmesine neden oldu.

Belki de resmi haber ajanslarının 1 Nisan şakası yapması çok da iyi bir fikir değildir.

- Advertisment -