Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIHindistan’ın cevap vermesi gereken soru: Batı mı yoksa Rusya mı?

Hindistan’ın cevap vermesi gereken soru: Batı mı yoksa Rusya mı?

Hindistan, Birleşmiş Milletler'de Ukrayna'nın önerdiği bir kararın oylanmasında çekimser kaldı. Halk ise Hindistan hükümetinin çatışmadaki konumunun ne olması konusunda ikiye bölünmüş durumda. Önemli bir kısım, Rusya ile olan bağlarımıza rağmen Hindistan'ın şu anda Ukrayna için ayağa kalkması gerektiğine inanıyor. Ancak, çatışma zamanlarında Pakistan'a ara sıra yapılan Amerikan yardımını ve Ukrayna'nın Birleşmiş Milletler'de Hindistan'a karşı önceki oylarını eleştiren bazıları Hindistan'ın Rusya'nın yanında durması gerektiğini iddia ediyor.

Hindistan, Birleşmiş Milletler’de Ukrayna’nın önerdiği bir kararın oylanmasında çekimser kaldı. Hindistan’ın BM temsilcisi TS Tirumurti, Hindistan’ın neden çekimser kaldığına ilişkin açıklayıcı bir not yayınladı.

Yayınladığı notta Tirumurti, “Şiddetin derhal durdurulması çağrısı yapıyoruz ve diyaloğun farklılıkları ve anlaşmazlıkları çözmenin tek cevabı olduğunu düşünüyoruz” diyor. Rusya’ya yapılabilecek tek eleştiri, ‘çağdaş küresel düzenin uluslararası hukuka, egemenliğe ve toprak bütünlüğüne dayandığı’ydı.

Dışişleri Bakanlığı’nı takip eden kıdemli gazeteciler, hükümetin şu anda tüm taraflarla konuştuğunu ve seçeneklerini açık tutmak istediğini ve bu nedenle çekimser kalmayı tercih ettiğini söylüyor.

ABD Başkanı Joe Biden geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısında bir muhabirin sorusuna yanıt olarak, “Hindistan ile istişare halindeyiz ancak farklılıklar henüz çözülmedi” demişti. Rusya’nın Hindistan elçisi ise, Hindistan’ın Birleşmiş Milletler’de Rusya’ya desteğini beklediğini söylemişti. Hatta Rusya, Hindistan’ın Rusya-Ukrayna krizindeki ‘bağımsız duruşunu’ memnuniyetle karşıladıklarını da  söyledi.

Bu arada Ukrayna’nın Hindistan elçisi, Hindistan’ın Putin ile olan özel ilişkisi nedeniyle ‘Hindistan’ın konumundan memnun olmadıklarını’ belirtti. Ancak Putin’in alacağı kararlarda pek çok dünya liderini dinlemeyebileceğini fakat Modi’nin Putin’in gözündeki itibarının ona umut verdiğini de sözlerine ekledi.

Burada Hindistan Dışişleri Bakanı ile Ukrayna Dışişleri Bakanı’nın Twitter paylaşımlarındaki farkı da belirtmekte istiyorum. Hindistan Dışişleri Bakanı S. Jaishankar attığı tweet’te  Ukrayna Dışişleri Bakanı’ndan diplomasi ve diyaloğu vurguladığı bir telefon aldığını söyledi. Bu arada Ukrayna Dışişleri Bakanı, Hindistan’dan askeri saldırganlığı durdurmak ve BM’deki Ukrayna kararını desteklemek için Rusya üzerindeki tüm etkisini kullanmasını istediğini söyleyen bir açıklama yaptı.

Ukrayna krizinde Hindistan kendini zor bir durumda buldu. Kısıtlama çağrısı yaptı ama kınama yapmadı. Batı ile arası iyiydi ama Putin’i kızdırmama korkusu ve tabii ki Hindistan’ın Rusya ile asırlık bağları da etkili oldu.

Hatırlıyor musunuz, Hindi Rus Bhai Bhai?

Hindistan’ın Birleşmiş Milletler’deki açıklamaları derin endişeleri ve gerilimlerin azaltılması çağrısıydı. Hindistan Dışişleri Bakanı S. Jaishankar, Putin Doğu Ukranya’daki askeri operasyonları duyurduğunda “derin endişelerini” dile getirdi. Sadece bu da değil, Hindistan, Rusya’nın Donetsk ve Luhansk’ı tanımasını kınamadı.

Bir gerçek hakkında iki yol yoktur. Hindistan’ın iki stratejik ortak arasında bir seçim yapması gerekebilir ve bu, sonuçları olacak bir karar olacaktır.

Rusya, Hindistan için geleneksel bir ortaktır. Hindistan savunma ihracatını şimdilerde çeşitlendirdi, ancak Hindistan savunma ihtiyacının %60-65’inden fazlasını Rusya’dan ihraç etmeye devam ediyor.

Aslında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi dün -Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının 1. gününde- telefonda konuştu. Modi, derhal ateşkes çağrısında bulundu ve her iki tarafı da diyalog için oturmaya çağırdı.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Jaishankar, yalnızca Rusya Dışişleri Bakanı Segrey Lavrov ile görüşmekle kalmadı, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, AB’den Josep Borrell, İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ve diğer Avrupalı ortaklardan da telefonlar aldı. Bunlar bence Batı’nın Yeni Delhi’nin bir ortak olarak daha güçlü bir şekilde adım atmasını ve Moskova’yı kınamasını beklediğine dair göstergeler.

Hindistan’ın sessizliğine veya “çite oturmasının” arka planındaki şeylerden biri de Pakistan Başbakanı Imran Khan’ın Moskova ziyareti.

Pakistan’ın Çin’e yakınlığı ve Hindistan-Çin sınırındaki ve çevresindeki gerilimler Yeni Delhi’yi zaten gergin durumda tutuyor. Rusya, gerilimi azaltmak için Pekin ve Yeni Delhi ile ilişki kurmada kilit rol oynuyor. Yeni Delhi’nin ABD, Avustralya ve Japonya gibi batılı ortaklarla QUAD ittifakı devam etse de, Moskova’nın Pekin üzerindeki hakimiyeti ve Yeni Delhi’nin Moskova’ya yakınlığı Hindistan’a bir avantaj sağlıyor. Hindistan bugün Batı ile birlikte gitmeyi seçerse, bu muhtemelen Moskova-İslamabad ve Pekin’i birbirine yaklaştıracak ve bu Yeni Delhi için çok tehlikeli bir ihtimal olacak.

Ancak bu, Batı ile gergin bağların Hindistan’a zarar vermeyeceği anlamına mı geliyor? O olacak. Tabii ki olacak. İşte bu yüzden Hindistan’ın küresel jeopolitik kaygılar konusundaki uyumsuzluk pozisyonunun Hindistan’a ve ileriye dönük çıkarlarına zarar vermesi muhtemeldir. Hindistan’ın Pekin’i kontrol altına almak için Moskova’nın desteğine olduğu kadar Batı’nın desteğine de ihtiyacı var.

Halk, Hindistan hükümetinin çatışmadaki konumunun ne olması konusunda ikiye bölünmüş durumda. Önemli bir kısım, Rusya ile olan bağlarımıza rağmen Hindistan’ın şu anda Ukrayna için ayağa kalkması gerektiğine inanıyor. Ancak, çatışma zamanlarında Pakistan’a ara sıra yapılan Amerikan yardımını ve hatta Ukrayna’nın Birleşmiş Milletler’de Hindistan’a karşı önceki oylamasını eleştiren bazıları, Hindistan’ın Rusya’nın yanında durması gerektiğini iddia ediyor.

Jeopolitik manevranın yanı sıra Hindistan, Ukrayna’da mahsur kalan 16.000 Hint vatandaşıyla -çoğunluğu öğrencilerle- ilgileniyor. Dünkü Kabine toplantısında Başbakan Modi, Yeni Delhi’nin en büyük önceliğinin şimdi Hintli öğrencileri güvenli bir yere tahliye etmek olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı, savaş başkent Kiev’e yaklaştıkça onları ülkeden tahliye etmeye yardımcı olmak için komşu Macaristan, Romanya, Slovakya ve hatta Ukrayna hükümetleriyle temas halinde olduklarını duyurdu.

Hindistan, Batı yaptırımlarına katılacak mı? Hindistan, Rusya ile S-400 anlaşmasını iptal edecek mi? Hindistan Moskova’yı açıkça kınayacak mı? Hindistan’ın tüm bu sorulara vereceği yanıtlar, Yeni Delhi, jeopolitik gücü ve elbette Moskova ve Batı ile ilişkilerin gelecekteki seyri için bir sınav olacak. Neredeyse ateşin üzerinde yürümek gibi.

- Advertisment -