Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIiPhone’a yapay zeka geldi!

iPhone’a yapay zeka geldi!

iPhone 16 yapay zeka farkıyla çıktı. Eski dostumuz Siri daha karmaşık sorular için ChatGPT ile irtibatta olacak. Telefon görüşmelerinin metin dökümü, sesli mesaj notlarının metne çevrilmesi, yazdığınız bir yazının düzenlenmesi, epostaların özetlerinin hazırlanması ve otomatik olarak cevaplanmas artık mümkün. Yapay zeka ile özel emoji hazırlayabilecek, görsellerden dilediğiniz objeleri kaldırabilecek, metinleri görsele çevirebileceksiniz.

9 Eylül Pazartesi günü Apple firması uzun süredir beklenen 4 farklı iPhone 16 modelini duyurdu. iPhone 16, iPhone 16 Pro, iPhone 16 Max ve iPhone 16 Pro Max. Yeni modelin lansmanından önce Türkiye dahil pek çok ülkede satış fiyatları belli olan telefonlar için en çok merak edilen konulardan biri de yeni modellerin yapay zeka özellikleri idi. Elbette yeni modellerde güçlü bir kamera ve ergonomik pek çok yenilik var ama gelin Apple Intelligence ismi altında toplanan yapay zeka özelliklerine bakalım.

Apple firmasının uzun bir süredir yapay zeka dil modellerini daha kompakt ve cihazlarda (özellikle telefonlar) taşınabilir bir hale getirmeye çalıştığı biliniyor. Belki de bu sebeple beklentiler her ne kadar yüksek tutulsa da açıklanan özelliklerin beklenen heyecanı yaratmadığını söyleyebiliriz. Zira uzun süredir yapay zeka start-up’ları tüm dünyada çıtayı oldukça yükselttiler. Hem metin üretimi, hem multimedya üretimi konusunda her yeni gün duyurulan yeni teknoloji ve özellikler, bir gün öcnesinin heyecan uyandıran gelişmelerinin kanıksanmasına neden oluyor. Fakat farklı çözümlerle ulaştığımız bu yapay zeka konforunu avuç içlerimizde hissetmek farklı bir duygu olabilir. iPhone 16’yı henüz eline almamış bir kullanıcı olarak biraz önyargılı davranmış olabilirim.

iPhone 16 Pro’nun tam olarak yapay zeka desteği için üretildiğini lansman videolarından görebiliriz. Daha geniş bir ekran, sezgisel kamera ve diğer donatılar.

Öncelikle şunu not etmekte fayda var, duyurulan özelliklerin tümü ilk günden kullanıcılara açık olmayacak. Gelecek yazılım güncellemeleri ile birlikte duyurulan özelliklerin peyderpey kullanıcılara açılması bekleniyor. İlk olarak Ekim 2024’de Siri yapay zeka özellikleri kazanacak. iOS 18.1 ile birlikte cihazlarda kullanılmaya başlayacak Apple Intelligence, telefonlarımızı yapay zeka ile donatacak.

Diğer önemli husus ise Apple’ın yeni model lansmanında duyurduğu yapay zeka gelişmeleri için, yeni modellerde kullanılan A18 çipleri. Bu çipler telefonlardaki yüksek hacim gerektiren yapay zeka işlemleri için özel olarak tasarlandı. Yine not etmekte fayda var, Apple sunduğu yapay zeka konforuna karşılık, kullanıcı gizliliği konusunda da titizlendiğinin altını çiziyor. 

Şimdi gelelim son kullanıcıların merak ettiği yapay zeka özelliklerine.

Eski dostumuz Siri’nin yapay zeka doğal dil anlama becerisiyle daha yetenekli bir hale getirildiğini söyleyebiliriz.  Daha karmaşık sorular için ise ChatGPT ile irtibatta kalmaya devam edecek Siri. Yukarıda da belirttiğimiz üzere ilk güncellemenin Ekim 2024’de dil tercihi İngilizce olan kullanıcılara geleceği belirtiliyor.

Telefonlarımızı akıllı iş asistanlarına çevirecek pek çok özellik yeni iPhone modelinde mevcut. Telefon görüşmelerinin metin dökümü, sesli mesaj notlarının metne çevrilmesi, metin özetlerinin hazırlanması, yazdığınız bir yazının düzenlenmesi,  epostaların özetlerinin hazırlanması ve otomatik olarak cevaplanmasını sayabiliriz.(Writing Tools). İletişimde emojilerin gücüne inanan Apple kullanıcılarına bir müjde daha, artık özelleştirilmiş emojileri sizin için Apple’ın yapay zekası hazırlayabilecek. (Genmoji)

Mesajların ve bildirimler için özetler sunulması, görüntü editleme işlemlerinde de Apple kullanıcıları yapay zekanın gücünü arkalarında hissedecekler. 

Görsellerin editlenmesi konusunun, sosyal medya çağında en önemli ihtiyaçlardan biri olduğu muhakkak. Yeni modellerle birlikte gelecek Clean up uygulaması ile görsellerden dilediğiniz objeleri kaldırabileceksiniz. iPhone 16 modelinde metinden imaj üretmeye özelliği de kullanıcılara sunulacak. Bir başka derde derman özellik olarak, telefonlarımızda sayıları binleri geçen fotoğraflarımızı doğal dil sorguları ile arayabileceğiz. Örneğin, 2023 yılında Kayseri’de bir düğünce çekilmiş, siyah takım elbiseli fotoğrafım, şeklinde bir arama yapabileceksiniz.

Apple Intelligence ile müzikseverler de unutulmamış. Telefonunuz sizin için playlistler hazırlayabilecek, podcastleri sorgulayıp, beğendiklerinizi önünüze çıkarabilecek.

Bütün bu özellikleri bünyesinde toplayan Apple Intelligence iOS 18.1 güncellemesi ile birlikte sunulmaya başlanacak. iOS 18.1 güncellemesiyle birlikte Apple Intelligence uyumlu olarak duyurulan Apple marka ve modelleri ise şöyle:

  • iPhone 16 and iPhone 16 Plus
  • iPhone 16 Pro and iPhone 16 Pro Max
  • iPhone 15 Pro and iPhone 15 Pro Max

iPad modelleri:

  • iPad Air with M1 chip ve sonraki versiyonlar
    • iPad Pro with M1 chip ve sonraki versiyonlar
  • Mac modelleri:
    • M1 chip ve sonraki versiyonlara sahip tüm modeller.
- Advertisment -