Ana SayfaANALİZLER“İsrail-İran gündemiyle toplanan BM Güvenlik Konseyi’nde, birkaç ülke dışında herkes takım tutar...

“İsrail-İran gündemiyle toplanan BM Güvenlik Konseyi’nde, birkaç ülke dışında herkes takım tutar gibi konuşmalar yaptı”

Yalım Eralp ile Dünya Dönüyor’da bu hafta: “Anlaşılan Biden çok baskı yaptı, Netanyahu İran’ın bu saldırısına cevap vermeyeceklerini söyledi. Ama konuşulan şu: Bunun karşılığında pazarlıkta ne aldı? Ya para, ya silah ya da Refah’a girme izni aldı. Bunlar konuşuluyor.”, “Yunanistan eski maliye bakanının zoomdan katılacağı Filistin yanlısı bir etkinliği yasakladı. Dünyada ifade hürriyeti diye bağıran Batılılar, konu İsrail’e gelince ifade hürriyetini kısıtlayabiliyorlar.”

Dün BM Güvenlik Konseyi, İran’ın İsrail’e drone ve füze göndermesiyle ilgili toplandı. Önce şunu söyleyeyim ki İsrail sefiri fevkalade kötü bir konuşma yaptı. İran’ın ‘nükleer silah yapar hale geldiğinden’ şikayet etti. Kimse de kalkıp ‘Sen de gizli nükleer güçsün’ demedi.

Demedikleri başka bir şey daha var… Sefaretlerin masumiyeti konusunda en çok ızdırap çeken ülke ABD. 1979’da o zamanki İran rejimi sefarete girdi ve sefirleri günlerce rehin tuttu. Ama bunu kimse söylemiyor. Batılılar söylemediği gibi, Rusya gibi İran yanlıları da söylemiyor.

Herkes konuşma yaptı. Bir iki ülke dışında her ülke futbol takımı tutar gibiydi. Bir karar tasarısı hazırlanacak. Eğer tasarı dengeli olmazsa ya ABD ya Rusya veto eder.

Anlaşılan Biden çok baskı yaptı; Netanyahu İran’ın bu saldırısına cevap vermeyeceklerini söyledi. Ama konuşulan şu: Bunun karşılığında pazarlıkta ne aldı? Ya para, ya silah ya da Refah’a girme izni aldı. Bunlar konuşuluyor.

Gazze – İsrail meselesi Ukrayna meselesini unutturdu. Ukrayna bundan şikayetçi. Zelensky “Bana vereceğiniz parayı hibe değil kredi olarak verin, ona da razıyım” dedi. Çünkü para ve mühimmat bakımından son derece sıkıntılı durumda. Bu, Rusya için büyük avantaj. Rusya ayrıca İsrail’in BM Güvenlik Konseyi kararları dinlemediğini söyledi. Ama kendisi de Ukrayna’ya saldırı konusundaki kararları veto ediyor.

Beni en çok hayal kırıklığına uğratan İngiltere oldu. İngiliz dışişleri bakanı ile Amerikan dışişleri bakanı bir toplantı yaptı. İngiliz bakan “Bizim politikalarımız aynı” dedi. Ama aynı değil. İngiltere silah vermiyor ama Amerika Netanyahu’nun yanlış yaptığını söylemesine rağmen silah veriyor. Yani çelişkiler içerisinde bir durum var.

Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nde İsrail’e iyice yüklendi. Çin ise daha yumuşak bir konuşma yaptı.

Bu olayların hepsi dünyada devletlerin riyakârlığını ortaya çıkartıyor. Almanya, Yunanistan eski maliye bakanının zoom’dan katılacağı Filistin yanlısı bir etkinliği yasakladı. Dünyada ifade hürriyeti diye bağıran Batılılar, konu İsrail’e gelince ifade hürriyetini kısıtlayabiliyorlar.

NATO, Cenevre’ye yakın bir yerde ofis açacak. Ama İsviçre Dışişleri Bakanı bir NATO toplantısına katılmış ve bu gözden kaçtı. Şimdi soru şu: Acaba İsviçre de tarafsızlığını bırakıp şu veya bu şekilde NATO ile ilişki kuracak mı? Bilemiyoruz.

İran’ın gönderdiği balistik füzelerin sadece yüzde 5’i İsrail’e varmış ve bir askeri tesise küçük bir zarar verebilmiş. İsrail karşılık vermeyecek ve bu konu kapanacak gibi gözüküyor, ama Gazze’deki halk ızdırap çekmeye devam edecek. Herkesin söylediği şey artık iki devletli çözümden başka çözüm olmadığı. Hamas’ı tamamen yok etme ihtimali yok gibi, çok zayıf.

- Advertisment -