CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM’deki bütçe konuşmasında iki noktayı temel aldı. Hedefinde ekonomideki kriz ve Meclis’in devre dışı bırakılması vardı. Kılıçdaroğlu, AK Partili milletvekillerine seslendi: “Siz neden önerge vermiyorsunuz? Merak ettiğiniz bir konu yok mu? Üstelik Anayasa bu soruların 15 gün içinde cevaplandırılmasını emrediyor. Yasaları dinlemiyorlar” dedi.
Muhalefet milletvekillerinin bakanlara iki yılda 13.606 soru önergesi verdiklerini, hiçbirinin cevaplanmadığını açıkladı. Geleneğe göre, bütçeyi Maliye Bakanı sunardı. Bakan, Meclis’in tepkilerine kulak verir ve cevaplandırırdı. Kılıçdaroğlu, “Bu bütçe ile ilgili ne yapıldı? Toplantı mı yapıldı? Niye tüm yetkiler bir kişiye bağlandı?” diye sordu. “
Siz kalkıp da Anayasa’ya uymayan, milletvekilinin soru önergesine değmez diyen bir yürütme organını kabul ediyorsunuz. Biz etmiyoruz. Anayasa’nın gereği yapılmıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, Sayıştay, Hazine ve Maliye Bakanı, Doğal Afet Sigortaları Kurumu Başkanı, Sigortacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, TÜİK, Türkiye Varlık Fonu gelecek TBMM’ye bilgi verecek. Verdi mi? O zaman siz bu kanunlara niye evet dediniz? Bunlar canlarının istediği zaman geliyorlar. Kanuna uymamak suçsa bunlar uymuyorlar. Parlamento milli iradenin tecelligahıydı, milli iradeyi takmıyor bunlar.
Bir başka eleştiri, Akdeniz’de durdurulan ve arama yapılan gemiyle ilgiliydi. Geminin aranması için Türkiye’den izin alınması gerekirken, iddiaya göre Ankara’dan 4 saat boyunca cevap alınamamıştı. 5’inci saat için Roma Büyükelçisi devreye girmişti. Bu sürede Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ulaşılamadığı için bir karar verilememişti. Kılıçdaroğlu, “Bu ülkenin Dışişleri Bakanı kim?” diye sordu.
Konuşmadaki ekonomi eleştirileri daha çok aşırı dış borçlanma, yüksek faiz ödemeleri, asgari ücretin artırılması, Tank-Palet fabrikasının hisselerinin satılması üzerinde yoğunlaştı. Kılıçdaroğlu’nun hazineden eksilen 183 milyar dolar üzerine sorduğu sorular dikkat çekiciydi.
İktidar: Başkanlığa aday mısın?
İktidar kanadı, CHP Genel Başkanı’nın konuşmasının sonunda AK Parti milletvekillerinin sorduğu “Başkan adayı olacak mısın?” bölümüne yoğunlaştı. CHP’nin içinde bulunduğu millet ittifakının, başkan adayı belirleme konusunda henüz bir çalışma içinde olmaması, iktidar tarafından bir zaaf gibi değerlendiriliyor. Seçime 2.5 yıl var. Muhalefet cephesinin nasıl şekilleneceği belli değil. İktidar, muhalefet cephesini şimdiden bir tercihe zorlamak istiyor.
—–
Kitap: İsmail Saymaz, Tosun Bank, İletişim Yayınları
Gazeteci Saymaz, ‘Tosun Bank’ diye adlandırdığı bu saadet zincirinin yükselişini ve dolandırıcı Aydın’ın binlerce kişinin parasını çarparak yurtdışına kaçışını anlatıyor.