İstanbul’un sembollerinden Kız Kulesi’nin restorasyon çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yılın Eylül ayından bu yana devam ediyor.
Restorasyon çalışmaları sürerken Twitter’da yayınlanan bir video sosyal medyanın tartışma konusu oldu.
Yayınlanan görüntülerde etrafına perde çekilen Kız Kulesi’nin arkasından bir vapurun geçtiği görülebiliyordu.
Videoyu izleyenler, kulenin yıkıldığını düşünerek tepki içerikli paylaşımlarda bulundu.
Restorasyon çalışmasını yürütenleri “Kız Kulesi’ni yıkanları bulduk” diye hedef gösterenler oldu.
https://twitter.com/TurkSavun/status/1566119903844880387?s=20&t=QyKHkWM0XIG748GjaILHlQ
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü: Kız Kulesi, tarihi ve abidevi değerine uygun şekilde, bir anıt eser ve müze olarak hizmet verecektir.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada restorasyonun depreme karşı önlem amacıyla gerçekleştirildiği, restorasyon kapsamında yapının külah kısmının çıkarıldığını ve restorasyona ilişkin tüm belge ve gelişmelerin paylaşıldığı belirtildi:
“1940’lı yıllarda kız kulesinde yaşanan yangın sonrasında yapılmış olan betonarme eklenti, alanında uzman isimler olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı, Han Tümertekin ile İstanbul Teknik Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından hazırlanan yapının depreme karşı dayanımının olmadığına ilişkin raporlar ve yine danışman hocalarımızın kontrollüğünde hazırlanan projeler doğrultusunda evrensel koruma ilkelerine bağlı kalarak külah kısmı yapıdan uzaklaştırılmakta, özgün malzemesine uygun olarak yapılmasına yönelik çalışmalar devam etmekte olup restorasyona ve Kız Kulesine ilişkin tüm belgeler ve gelişmeler kizkulesi.com sitesinden tüm halkımızla paylaşılmaktadır. 2023 yılında, Cumhuriyetimizin 100. yaşında, Kız Kulesi, tarihi ve abidevi değerine uygun şekilde, bir anıt eser ve müze olarak hizmet verecektir.”
Kız Kulesi’nin restorasyonu ile ilgili gelişmeler 7 Temmuz 2022’den beri kizkulesi.com sitesinde detaylı bir şekilde veriliyor.
Kız Kulesi’nin çatısının çıkarıldığı da yine 7 Temmuz’da bildirilmişti.
Hürriyet yazarı İhsan Yılmaz da 22 Ağustos’ta Kız Kulesi’nin restorasyon çalışmaları hakkında bir yazı kaleme almış ve şu detayları aktarmıştı:
“Restorasyon işinin önemli bir kısmını 1940’larda yapıya eklenen betonarme bölümlerin sökümü oluşturuyor. İlk etapta güçlendirilerek korunması planlanan bu bölümlerde işin başlamasıyla birlikte yapılan incelemeler sonucunda, içinde deniz kabuklarına rastlanan beton malzemenin deniz kumu kullanımı, harcın elle hazırlanması, tasarımdaki hata ve eksiklikler ile 80 yıl önce imal edilmesi nedeniyle özelliğini kaybettiği, nervürsüz demir donatıların aşırı korozyona uğradığı ve bayrak direği de dahil çatlaklara sebep olduğu görüldü. Bu durum danışman hocaların raporları doğrultusunda betonarme kısımların yapıdan uzaklaştırılması yönünde karar alındı.”
“Yapıdan şu ana kadar uzaklaştırılan betonarme kütle toplam 310 ton, bununla birlikte yaklaşık 170 tonluk bir betonarme kütle daha yapıdan uzaklaştırılacak. Böylece yapıdan yaklaşık 500 ton betonarme uzaklaştırılmış olacak. Bu bölümler onaylı projeler doğrultusunda yığma ve ahşap olarak özgün haline kavuşacak, yapı depreme daha dayanıklı hale gelecek.”