Ana SayfaHaberlerDünyaKongolu muhalif liderin Ankara’da olduğu açıklandı... Destekçileri ‘kanıt’ istiyor

Kongolu muhalif liderin Ankara’da olduğu açıklandı… Destekçileri ‘kanıt’ istiyor

Türkiye’nin Kongo Büyükelçiliği, Kongolu tutuklu siyasetçi Jean-Michel Mokoko’nun 30 Temmuz günü özel bir şirketten kiralanan ambulans uçağıyla Türkiye’ye getirildiğini ve Ankara’da bir hastanede olduğunu belirtti, muhalif politikacının taraftarları ise kanıt istedi.

Kongo’nun Eski Genelkurmay Başkanı, muhalif siyasetçi Mokoko geçtiğimiz hafta aniden rahatsızlanmış, insan hakları örgütleri tedavisi için tutuklu olduğu ülkesinden çıkmasına izin verilmesini istemişti.

Kongo hükümeti 29 Temmuz’daki açıklamasında bu iznin ancak eski generalin “Türkiye’ye gitmesi koşuluyla” kabul göreceğini açıklamıştı.  

30 Temmuz’da özel uçakla Türkiye’ye getirilen Mokoko’dan haber alamayan destekçileri 3 Ağustos’ta Birleşmiş Milletler’e çağrı yapmış, 73 yaşındaki siyasetçinin hayatından endişe ettiklerini duyurmuştu.

Twitter üzerinden Fransızca bir açıklama yayımlayan Türkiye Brazzaville Büyükelçiliği, Mokoko’nun Ankara’da bir hastanede koronavirüs şüphesiyle müşahade altında tutulduğunu, eşinin de Türk Hava Yolları’nın tarifeli uçuşuyla başkente getirildiğini duyurdu.

Açıklamada, Mokoko’nun 30 Temmuz’da özel bir şirketten kiralanan tam teşekküllü ambulansla Türkiye’ye getirildiği, kendisine eşlik edemeyen özel doktoruna da Mokoko’yu yerinde ziyaret edebilmesi için vize çıkarıldığı belirtildi:

“Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denis Sassou Nguesso’nun talebi üzerine Türk yetkililer Mokoko’yu tedavi için Türkiye’ye tahliye etme olasılığını araştırdılar. İsteğin Türk tarafından olumlu karşılanması üzerine Mokoko, 30 Temmuz 2020’de Türkiye’de özel bir şirketten kiralanan tıbbi uçakla Türkiye’ye getirildi. Uçak aynı gün Kongo’ya geldi ve hastayla Ankara’ya doğru yola çıktı.”

“Siyasi bir meseleye bağlı değil, doktoru istediği zaman gelebilir”

“Bu konuda yayımlanan birkaç bilgi maalesef hatalı öğeler içeriyor. Bu tahliye herhangi bir siyasi meseleyle bağlantılı değildir. Hasta şu anda Ankara’da tanınmış modern bir hastanede. Durumu incelendi ve hangi tedavinin en uygun tedavi olacağını kesin olarak belirlemek için daha fazla teste tabi tutuldu. Uçuşla ilgili olarak, şirketin düzenlemeleri uyarınca, potansiyel olarak COVİD-19’dan muzdarip bir hastanın tahliyesi durumunda ek yolcu alınamayacağı için  hastanın doktoru binemedi. Hasta yolculuğu sadece mürettebat ve iki Türk sağlık çalışanı ile yaptı. Mokoko’nun Türkiye’ye vizesi olan doktoru istediği zaman oraya gidebilir. Türkiye’nin gelişmiş bir sağlık sistemi var. Acil kaygımız hastanın tedavisi ve sağlığının düzelmesidir.”

Öte yandan The Black Sea sitesi, 30 Temmuz’daki uçuş kayıtlarına göre tutuklu siyasetçinin TC-RSB kodlu T.C. Sağlık Bakanlığı’na ait bir uçakla Türkiye’ye getirildiğini iddia etti.

Muhalifler ikna olmadı

“Sassoufit Degage!” kollektifi koordinatörü Marco Kissa yaptığı açıklamada bir basın duyurusunun yeterli olmadığını, Türkiye hükümetinden Mokoko’nun yaşadığına dair kanıt göstermesini beklediklerini ve kendisinin düzenli ziyaret edilmesinin sağlanmasını talep ettiklerini belirtti. Kollektiften Andrea Ngombet ise The Black Sea’ye verdiği demeçte, Mokoko’nun eşi Nadège Ondziel’in Kongo’nun Ankara’daki Büyükelçilik binasında zorla tutulduğunu, kendisinden haber alınamadığını ileri sürdü.

Jean Michel Mokoko kimdir?

Kongo siyasetinde etkin bir muhalefet figürü olan Jean-Marie Mokoko, 2016 yılında 12 senedir üstlendiği Cumhurbaşkanlığı Danışmanlığı görevinden ayrılmış, aynı yıl düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday olacağını açıklamıştı.

Seçimden aylar önce Cumhurbaşkanı Sassou Nguesso’nun anayasa değişikliği kararına sert bir şekilde karşı çıkan Mokoko, çok geçmeden 2000 senesinde bir darbe girişiminde yer aldığı iddiasıyla kısa süreliğine gözaltına alınmış, sonra serbest bırakılmıştı.

Cumhurbaşkanı Nguesso 2016’daki seçim gününün arifesinde 48 saat süreyle internet, telefon ve mesajlaşma servislerinin fişini çekmiş, bu da muhaliflerin büyük tepkisiyle karşılaşmıştı. 

Muhalefetin seçim yenileme çağrılarının sonuçsuz kaldığı seçimlerde üçüncü gelen Mokoko, sonrasında “devletin iç güvenliğini ihlal etme ve kanunsuz askeri mühimmat depolama” suçundan 20 yıl hapis cezasına çarptırılıp cezaevine gönderilmişti.

- Advertisment -