Ana SayfaHaberlerGündemKULİS | Gelecek, DEVA’yla birleşmeye kapıyı kapadı: “DEVA’nın ne yapmaya çalıştığını...

KULİS | Gelecek, DEVA’yla birleşmeye kapıyı kapadı: “DEVA’nın ne yapmaya çalıştığını bilmiyoruz. Önceliğimiz; meclisteki Saadet grubumuz”

TBMM’de toplamda 25 milletvekili ile temsil edilen Gelecek ve DEVA partilerinin tek parti çatısı altında birleşmesine sıcak bakmayan Gelecek Partililer, DEVA Partisi lideri Ali Babacan’ın “Birleşmek için müzakere yürütüyoruz” sözlerinin doğru olmadığını söylemeye başladılar. “Böyle bir müzakereden haberimiz yok. DEVA’nın ne yapmaya çalıştığını bilmiyoruz” diyen Gelecek Partili vekiller, Davutoğlu başkanlığındaki toplantılarında TBMM’de Saadet’le oluşturdukları Saadet grubunun geleceğini tartıştıklarını söylüyor. Davutoğlu’nun Gelecek’in yol haritasını 19 Eylül Perşembe günü açıklaması bekleniyor.

DEVA Partisi lideri Ali Babacan’ın DEVA’nın Gelecek Partisi ile birleşmeye dönük bir görüşme trafiği içinde olduklarıyla ilgili açıklaması Gelecek Partisi’nde karşılık görmedi. 

Babacan’ın “Birleşmek için müzakere yürütüyoruz” açıklamasından çok farklı bir şekilde konuya yaklaştıklarını söyleyen Gelecek Partili vekiller, “Böyle bir müzakere varsa da, bizim haberimiz de, bilgimiz de yok. Biz, genel başkanımız Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki toplantılarımızda Gelecek Partisi’nin önümüzdeki yasama döneminde mecliste nasıl bir yol izleyeceğini, içinde bulunduğu Saadet grubuyla nasıl hareket edeceğimizi konuşuyoruz” diyorlar. 

14 Mayıs 2023 parlamento seçimine CHP listelerinden giren Gelecek Partisi mecliste 10, DEVA Partisi de 15 vekille TBMM’de temsil hakkı kazanmıştı. 

İki parti seçim sonrası yaptıkları birleşme görüşmelerinden hangi parti çatısı altında toplanma konusunda anlaşamadıkları için sonuç alamamıştı. 

Gelecek Partisi, DEVA’yla birleşemeyince Saadet Partisi ile biraraya gelerek TBMM’de 20 vekille grup oluşturmuştu. TBMM Saadet Grubu’nun başkanlığını Gelecek Partili Selçuk Özdağ yapıyor. 

“Önceliğimiz Saadet Grubu” 

Selçuk Özdağ, “DEVA Partisi’ndeki arkadaşlarımızla iletişimimiz iyi ancak biz Gelecek Partisi olarak TBMM’de Saadet’le oluşturduğumuz grubumuzun geleceğine odaklandık. 20 kişiyiz ve bu grubu daha da büyütmek istiyoruz. Bizim grubumuz yerinde duruyor” diyor. 

Özdağ, Gelecek Partisi’nin DEVA’yla kurduğu iletişimin boyutları hakkında konuşmak istemese de, Gelecek Partili diğer vekiller birleşmeye dönük DEVA’yla kurumsal düzeyde bir müzakere yürütülmediğini, esasen böyle bir birleşmenin toplumda karşılık bulmayacağını söylüyor. 

O vekillerden biri genel başkan Davutoğlu başkanlığında yürütülen toplantılarda partinin nasıl bir pozisyon aldığını şöyle anlatıyor: 

“Kendi içimizde toplantılar yapıyoruz. Birleşmeye dönük çabalarımız Gelecek ve DEVA kurulmadan önce de, Altılı Masa sürecinde de sonuç vermedi. Partilerimiz birleşmediği için aslında merkez sağdaki seçmen ya da merkez sağa yakın seçmen bizi cezalandırdı. Gelecek’in de, DEVA’nın da toplumda nasıl karşılık gördüğünü ya da görmediğini daha derin analiz edip, yeni sratejiler geliştirmeliyiz. Bu yüzden DEVA’yla birleşme konusunda ciddi endişelerimiz var. Bundan sonra da birleşme ve başarı şansının düşük olduğunu görüyoruz.” 

Selim Temurci: Saadet grubunun adı Gelecek olmalı 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı görüşmeden sonra AK Parti’ye geçmesi beklenen Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili Selim Temurci de hem AK Parti’yle iletişimi hem de Saadet meclis grubuyla ilgili beklentisini Serbestiyet’e anlattı: 

“Cumhurbaşkanımız Erdoğan’la bir görüşme yaptım. Karşılıklı görüşlerimizi paylaştık. Görüşme yapmam son derece doğaldı. Onun ötesinde yeni bir gelişme yok. 

Ben Gelecek ve Saadet partilerinin birlikteliğiyle mecliste oluşturduğumuz Saadet grubunun yoluna Gelecek ismiyle devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Aramızdaki protokol de bunu öngörüyor. Grup, Saadet ismiyle yoluna bir yıl devam etti. Adil yaklaşım gereği grubun isminin Gelecek olmasının zamanı gelmiştir artık.” 

Davutoğlu 19 Eylül’de yol haritası açıklayacak 

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’nun parti yönetimi ve milletvekilleriyle 19 Eylül Perşembe günü bir kez daha toplandıktan sonra kamuoyuna partinin yol haritasına ilişkin bir açıklama yapması bekleniyor. 

Davutoğlu’nun DEVA çatısı altında birleşmeyi ancak kendisinin partinin cumhurbaşkanı adayı olması durumunda kabul edeceğine ilişkin haberler hakkında konuşmayı çok tercih etmeyen Gelecek Partililer, “Cumhurbaşkanlığı adaylığından çok etkin bir muhalefet stratejisine ihtiyacımız var. Onu belirliyoruz. Birleşme olmuyor diye de DEVA’yı kötüleyecek değiliz” ifadelerini kullanması dikkat çekiyor. 

- Advertisment -