Ana SayfaHaberlerEkonomi“Önemli olan koltukta oturan değil, Erdoğan’ın politika değişikliğini içselleştirmesi”

“Önemli olan koltukta oturan değil, Erdoğan’ın politika değişikliğini içselleştirmesi”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni dönemde ekonominin başına Mehmet Şimşek’i geçireceği yönündeki iddialar kuvvetleniyor. Peki Şimşek’in ekonominin patronu olması ne anlama gelir? Türkiye’deki ekonomi politikasında ne değişir, ne değişmez? Uğur Gürses ve Yalçın Karatepe Serbestiyet’te tartıştı. Uğur Gürses: “‘Mehmet Şimşek gelir, bu işi toparlar’ kanaatinde değilim. En fazla bu çöküntüyü biraz daha geciktirebilir diye düşünüyorum.” Yalçın Karatepe: “Burada önemli olan o koltuğa kimin oturduğu değil, Erdoğan’ın bu politika değişikliğini içselleştirmesi, kabullenmesi, sahiplenmesi. Erdoğan bence alan açacak. Çünkü pragmatik bir siyasetçi.”

Serbest TV’de yayınlanan Şimdiden Seçim 2023’e konuk olan Gürses ve Karatepe şunları söyledi:

Uğur Gürses: Mehmet Şimşek en fazla bu çöküntüyü biraz daha geciktirebilir

Mehmet Şimşek 2007 seçimlerinde Türkiye’ye geldi. Gaziantep’ten milletvekili seçildi ve bakan oldu. Daha önce uluslararası şirketlerde çalışıyordu. Uluslararası piyasaları biliyor, o piyasaların nasıl çalıştığını biliyor. Bakanlığı döneminde de büyük bir falsosu olmadı. Ne böyle işlere bulaştı ne de bir ahbap-çavuş ilişkisi oldu. Her zaman piyasaların normal biçimde çalışması için çabaladı.

Şimşek’in 2018’de biten son dönemine bakarsak eğer Mehmet Şimşek kendi müsteşarını, Merkez Bankası başkanını bile kendisi atayamadı. Üçüncü bir güç vardı: Berat Albayrak. Kendisi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’ydı o zaman ve bu işlere müdahale ediyordu. Şimşek çalışamaz hale gelmişti. Hatta gittikten sonra da arkasından çok konuştular. Biz eleştiriyoruz ama bizden çok eleştirenler bizatihi kendi partisindeki kişilerdi. O koşullarda memnuniyetsiz bir şekilde ayrılmak zorunda kalmıştı. Aslında kendisine ‘onurlu bir çıkış’ yaratmış oldu o zaman.

Şimdi Mehmet Şimşek’in dönüşü konuşulurken ortada devasa bir enkaz var ve bu enkazı Mehmet Şimşek’in kucağına bırakıyorlar. ‘Biz batırdık, gel Mehmet temizle’ fotoğrafı var. Mehmet Şimşek aynı derede iki kere yıkanmayacaktır herhalde. Dolayısıyla bir pazarlık yapıyor söylentileri var ve muhtemelen MB başkanını, SPK başkanını, Varlık Fonu üyelerini atamak için yetki pazarlığı yapıyor. Mantıklı olan da bu.

Burada tabii son beş sene yapılmış, son iki sene daha yoğun bir şekilde yapılmış olan saçma sapan işler, alınmış saçma sapan kararlar var. Türkiye bir serbest piyasa ekonomi olmaktan çıkartıldı, fiyatlara müdahaleler var, defacto olarak devasa bir sermaye kontrolü var. Mehmet Şimşek bunları alıp da tersine çevirebilecek mi? Çok emin değilim açıkçası. Yük o kadar büyük ki, bu iş Mehmet Şimşek’e kalmaz. KKM mesela, büyük bir turp. Bunu bitirmek, tersine çevirmek kolay değil. Kılıçdaroğlu seçilse de kolay olmayacaktı. Çünkü bunu sonlandırırsanız gümbür gümbür o kadar dövizi ödemeniz gerekecek. Öyle bir döviz yok. Mehmet Şimşek’in de karşılaştığı tablo bu.

Biz iki senedir neyden bahsediyoruz: Siyaset normalleşmeden ekonomi normalleşmez. Yetkili, liyakatli kişileri koysan bile siyaset normalleşmeden bu iş olmaz. Piyasalar şöyle bakacak: Mehmet Şimşek bakan oldu, bakan olurken de tüm yetkileri aldı ama üç ay sonra bir cumhurbaşkanı kararnamesi ile gönderilebilir. Bu kadar basit.

Son beş yıldır gördüğümüz pratikte gördüğümüz şey bakanların bir memura dönüştüğü. Mehmet Şimşek bunu ölçecektir diye düşünüyorum. Ama ‘Mehmet Şimşek gelir, bu işi toparlar’ kanaatinde değilim. En fazla bu çöküntüyü biraz daha geciktirebilir diye düşünüyorum. Umudum iyi olması. Umarım başarır ama zor.

Yalçın Karatepe: Erdoğan ikna olur, içselleştirirse politikada değişim olabilir

Türkiye ölçeğinde bir ekonomiyi bir kişinin gelip sihirli bir değnekle dokunup her şeyi düzeltmesi mümkün değil. Öyle bir dünya yok. Mehmet Şimşek’in donanımına sahip, ondan çok daha donanımlı yüzlerce isim sayılabilir. Kurtarıcı gibi görülmesi, anlam yüklenmesi yanlış. Burada asıl anlamın yüklenmesi gereken şey Mehmet Şimşek isminde vücut bulan anlayış. Yani mevcut politikalardan değişime işaret ediyor Mehmet Şimşek. Onu temsil ediyor. Eğer öyle bir politika değişikliğine gidilecekse, Erdoğan buna razı olmuşsa bunu uygulayacak onlarca isim bulunabilir. AK Parti’nin içerisinde de bulunabilir.

Burada önemli olan o koltuğa kimin oturduğu değil, Erdoğan’ın bu politika değişikliğini içselleştirmesi, kabullenmesi, sahiplenmesi. Eğer böyle bir durum söz konusu ise kim olursa olsun bu değişikliklerin uygulanması mümkün olabilir.

Erdoğan bence alan açacak. Çünkü pragmatik bir siyasetçi. Bu tür değişikliklerin faturası ağır olacak olsa bile bunu zamana yayıp vatandaşın hafızasındaki izi silebileceğini düşünecektir. Buna da vatandaşı ikna edebiliyor Erdoğan. Kendisinin bu konuda da çok mahir olduğunu biliyoruz; yaptığının tam tersini yapıp, ikisine de seçmenini ikna edebiliyor. Mesele Erdoğan’ın bunu ne kadar kabulleneceği.

Programın tamamını izlemek için:

- Advertisment -