Ana SayfaHaberlerDünyaPentagon'dan Ankara'ya Rojava'da 'kara harekatından vazgeç' çağrısı

Pentagon’dan Ankara’ya Rojava’da ‘kara harekatından vazgeç’ çağrısı

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Ankara’ya Rojava ve Suriye’nin kuzeyine düzenlemeyi planladığı kara harekatından vazgeçme çağrısında bulundu. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü General Pat Ryder, harekatın IŞİD grubuyla mücadelede elde edilen kazanımları baltalayabileceği mesajını verdi.

General Pat Ryder, “Çatışmaların devam etmesi, özellikle de bir kara harekâtı, IŞİD’e karşı mücadelede zorlukla elde edilen kazanımları ciddi şekilde zayıflatacak ve bölgeyi istikrarsızlaştıracaktır” ifadelerini kullandı.

Sözcü Ryder, Ankara’nın güvenlik taleplerinin meşruiyetini kabul ettiklerini ancak kara harekâtı için “itidal çağrısını” yineledi.

Ryder, Suriye’nin kuzeydoğusunda konuşlu olan ABD birliklerinin Demokratik Suriye Güçleri(DSG) müttefikleriyle ortak devriyelerini de azalttığını söyledi. Ryder buna gerekçe olarak “Çünkü bunları DSG ile ortaklaşa yapıyoruz ve DSG devriyelerini azalttı” dedi.

ABD’nin, Rojava ve Suriye’nin kuzeydoğusunda yaklaşık 900 askeri bulunuyor.

Türkiye, Rojava ve Suriye’nin kuzeyinde “ terörist” olarak tanımladığı DSG’ye bağlı Kürt birliklerine 20 Kasım’da bir dizi hava saldırısı düzenlemiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçen hafta yaptığı bir konuşmada zamanı geldiğinde kara harekatına geçileceği mesajını vermişti.

Türkiye hükümet yetkilileri, kara harekatı için ordunun neredeyse tüm hazırlıklarını yaptığını belirtiyor.

Kaynak: Euronews

- Advertisment -