Ana SayfaDış Haber“Putin, Rus savaş uçakları eşliğinde Türkiye’ye gelmek istediği için ziyareti erteleniyor”

“Putin, Rus savaş uçakları eşliğinde Türkiye’ye gelmek istediği için ziyareti erteleniyor”

Middle East Eye’a konuşan kaynaklar, Putin’in Rus savaş uçakları eşliğinde Türkiye’ye gelmek istediği için son bir yıldır ziyaretin birçok kez ertelendiğini söyledi. Moskova’nın endişe ettiği bir diğer konu ise Ankara’daki Hilton, Sheraton ve JW Marriott gibi büyük otellerin ABD’li işletmelere ait olması. Kaynaklar, daha önce karşılaşılmayan bu endişelerin ziyareti zorlaştırdığını söyledi. Kremlin: "Ziyaretin, tüm hazırlıkların tamamlanmasının ardından olmasını umuyoruz."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçen yıldan bu yana Türkiye’ye yapacağı resmi ziyareti birçok kez ertelendi.

Yetkililer, bu gecikmelerin liderlerin programlarının uyuşmaması gibi sebeplerden dolayı olduğunu öne sürerken, Putin’in Ukrayna savaşı nedeniyle yurt dışı seyahatlerinden kaçındığı ya da Rusya’daki genel seçimlerden dolayı olduğuna dair iddialar da ortaya atıldı.

Middle East Eye’dan Ragıp Soylu’ya konuşan konuya aşina kaynaklar ise asıl sebebin, Putin’in Türkiye’ye ziyaret koşullarıyla ilgili endişeleri olduğunu söyledi.

Ukrayna’nın uçuş rotası üzerindeki uçakları vurma kapasitesinden endişe duyan Putin, Türkiye’ye Rus savaş uçaklarının refakatinde uçmak istiyor.Moskova, Rus savaş uçaklarının Türk topraklarına iniş yapmasını talep ederken, bu durum NATO’nun hava savunma sistemlerinin bu uçakları düşman olarak algılayabileceği endişesini doğuruyor.

Olayla ilgili kaynaklar, Türkiye’nin NATO sistemlerini kapatmayı kabul etmeyeceğini belirtiyor. Son görüşmelerde Putin’in Ekim ayının ilk haftasında Türkiye’yi ziyaret etmesi tartışılırken, bu talepler ziyaretin planlamasını zorlaştırıyor. 

Putin’in Türkiye’ye yaptığı son resmi ziyaret 3 Nisan 2018’de, son günübirlik ziyaret ise 8 Ocak 2020’de olmuştu. 

Rusya’nın talepleri sadece savaş uçaklarıyla sınırlı değil. Rus yetkililer, Ankara’daki Hilton, Sheraton ve JW Marriott gibi büyük otellerin ABD’li işletmelere ait olmasından dolayı güvenlik endişesi taşıyor. Bu durum, Türkiye’nin Putin’i ağırlamak için hükümet konuk evini tahsis edip edemeyeceği sorusunu gündeme getiriyor. Ancak bu alışılmadık bir durum ve daha önce benzeri görülmedi.

Türkiye ve Rusya, enerji, ticaret ve turizm gibi stratejik alanlarda yakın ilişkilere sahip olmalarına rağmen zaman zaman gerilim yaşıyorlar. Bu yılın başında Putin, Ankara’yı Ukrayna’ya silah sağladığı için eleştirdi. Ayrıca Moskova, ABD’nin Rus bankalarıyla ticaret yapan Türk bankalarına yönelik yaptırımlarından dolayı rahatsız.

Öte yandan, Rusya’nın Türkiye’de ikinci bir nükleer santral inşa etme isteği gündemde. Her iki ülke de Türkiye’nin batısında bir gaz merkezi kurma planları üzerinde çalışıyor.

Kremlin: Uzun süredir süren hazırlıklar tamamlanınca ziyaretin olmasını umuyoruz

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Putin’in Türkiye ziyaretine ilişkin sorulan soruya şu yanıtı verdi:

“Erdoğan ve Putin, 24 Ekim’de Kazan’da yapılacak BRICS zirvesindeki temaslara odaklanmış durumda.

Uzun süredir beklediğimiz Putin’in Türkiye ziyaretinin, tüm hazırlıkların tamamlanmasının ardından gerçekleşmesini umuyoruz. Hazırlıklar uzun süredir devam ediyor.”

- Advertisment -