Ana SayfaHaberlerGündemSokak hayvanları teklifinde tartışmalı 5. Madde kabul edildi: “Ötanazi” ifadesi çıktı, uygulaması...

Sokak hayvanları teklifinde tartışmalı 5. Madde kabul edildi: “Ötanazi” ifadesi çıktı, uygulaması kaldı

Sokak hayvanları düzenlemesinde, köpeklerin öldürülmesiyle ilgili 5. Madde, AK Parti ve MHP oylarıyla komisyondan geçti. AK Parti Grubu’nun sunduğu önergeyle, tekliften “ötanazi” ifadesi çıkartıldı. Ama Veterinerlik Kanunu’ndaki ötanazi maddesine yapılan atıfla uygulama aynen korundu. Madde kabul edilince TBMM bahçesinde bekleyen hayvanseverlerin “katiller” sesleri komisyonda duyuldu.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, sokak hayvanlara ilişkin düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine bugün devam ediliyor.

Bugünkü komisyon toplantısında, sokak köpeklerine “ötanazi” yapılmasını sağlayacak madde de gündemde.

Görüşmeden gelişmeleri Serbestiyet’ten Hilal Köylü aktarıyor.

Muhalefetin ve hayvan derneklerinin tepki gösterdiği “ötanazi” maddesinin detayları şöyle:

“Bakımevine alınan hayvanlardan saldırgan olan, bulaşıcı ve tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce ötanazi yapılır.

Sahipsiz hayvan popülasyonunun; kamu güvenliği bakımından tehlike oluşturmasına veya hayvandan hayvana ya da hayvandan insana bulaşan hastalıkların görülmesine, su kaynaklarının yaban hayatının ve biyolojik çeşitliliğin zarara uğramasına sebebiyet vermesi halinde ilgili yerel yönetim tarafından sahipsiz hayvanlara ötanazi yapılır.”

Kanun teklifi, AK Parti’nin Genel Kurul takvimine halen alınmadı

Kanun Teklifi Tarım Komisyonu’nda görüşülecek fakat yasalaşması için TBMM Genel Kurulu’nda görüşülüp, onaylanması gerekiyor. 

Sokak hayvanlarıyla ilgili kanun teklifi, AK Parti’nin TBMM Genel Kurul çalışma takvimine henüz alınmadı. Meclis 1 Ağustos’ta tatile girecek.

Sadece davetlilerin alınacağı açıklandı

Komisyon Başkanı AK Partili Vahit Kirişçi, sadece resmi olarak davetlilerin içeri alınacağını açıkladı. CHP’li Ali Mahir Başarır, Kirişçi’ye “Bu konuda hassasiyet göstermenizi bekliyoruz. Barolar Birliği temsilcisi, Veteriner Hekimler Birliği başkanı ile kimi gazetecilerin temsilcilerinin komisyona alınmasını rica ediyoruz.” dedi.

Serbestiyet’e konuşan CHP’li Süleyman Bülbül, karara tepki gösterdi.

Komisyon görüşmelerine alınmayanlar, Meclis koridorunda oturma eylemine başladı.

Ötanazi”nin ifadesi çıktı; 5. madde geçti

Teklifin 5. maddesindeki “ötenazi” ifadesi, AK Parti Grubu’nun sunduğu önergenin kabul edilmesiyle metinden çıkarıldı.

Tartışmalı 5. madde değişiklik önergesi sonucunda şu haliyle kabul edildi:

“Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlıği için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışlari kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağliğı, Gida ve Yem Kanununun 9’uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır.”

Muhalefet milletvekillerinin kanun teklifinin 5’inci maddesinin tekliften çıkarılmasına ilişkin değişiklik önergeleri ise reddedildi.

Komisyon toplantısına alınmayan hayvan hakları savunucuları, 5.maddenin kabul edildiğini öğrenmeleri üzerine TBMM bahçesinde “Katiller” diye bağırdı.

Hayvanseverlerin sesleri, komisyonda duyuldu. Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi, muhalefet milletvekillerinin isteği üzerine görüşmelere 10 dakika ara verdi.

Milli yüzücü: “Açlık grevine başlayacağım”

Öte yandan milli yüzücü Alper Sunaçoğlu, düzenlemeyi protesto etmek amacıyla açlık grevine başlayacağını açıkladı. Sunaçoğlu, eyleme başlamak için bugün yapılan komisyon görüşmelerinin sonucunu beklediğini söyledi.

Kanun teklifinin geri çekilmesi için 160 kilometre solo yüzerek rekor denemesi yapacağını belirten Sunaçoğlu, denizin içinde açlık grevine başlayacağını duyurdu ve şunları söyledi:

“İnsanlar, işini, gücünü, ailesini bıraktı. Yasa teklifini protesto etmek için gece gündüz sokaktalar. İnsanların moralleri, psikolojileri bozuk ve Ankara bunu görmezden geliyor. Ben bu yasa teklifinin ülkemiz için iyi sonuçlar doğuracağını düşünmüyorum.

“Komisyondakilerin kedi, köpek ya da ‘it’ olarak ifade ettikleri canlılara bizler ‘evlat’ diyoruz. İnsan evladı için her şeyi yapar. Bu nedenle bu yasa geçti, oldu, bitti denileceğini zannetmiyorum. Üzücü olaylar yaşanacak gibi öngörüyorum.”

“Siz bütün seçenekleri tükettiniz mi ki son çare bile olmaması gereken ölüm ya da uyutma seçeneğinden bahsediyorsunuz. Yani sen kısırlaştırmayı doğru düzgün yapabildin mi, barınakları kurabildin mi, bu hayvanlara yeterince sahip çıkabildin mi? Bütün bu seçenekler cevap vermedi de öldürmekten bahsedebiliyorsun. Bu hükümet bunların hiçbirini yapmadı. Kaldı ki öldürmek çözüm olsa Hayırsızada Sürgünü’nde 100 bin köpek katledildi. Eğer bu popülasyon öldürmekle bitecek olsaydı o gün biterdi zaten. Tam tersine popülasyon daha çok çoğaldı ve bütün hayvanlar öldüğüyle kaldı.

“Beni açlık grevi kararı almaya iten çaresizlik oldu. Ben aldığım grev kararının doğru bir eylem olduğuna inanıyorum. Bunu yapacağım, kararlıyım. Eğer açlık grevi sonuç vermezse TBMM’nin önünde ölüm orucunu başlatacağım. Ben bu davadan vazgeçmeyeceğim. ‘Böyle bir zulme neden sessiz kaldın’ diye sorulursa en azından ‘sessiz kalmadım’ diyebileyim. Bu eylemi sırf bu yüzden yapıyorum.”

Alper Sunaçoğlu

Alper Sunaçoğlu.

- Advertisment -