2 Ekim’de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) sosyal medya şirketleri ile online bir toplantı gerçekleştirilmiş, bu toplantıda şirketlere uymakla yükümlü oldukları şartlar anlatılmıştı. Toplantıya; Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Linkedin, Tiktok, Dailymotion, Periscope ve VK temsilcileri katılmıştı.
Bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi için son tarih 2 Kasım olmasına rağmen henüz hiçbir sosyal medya şirketi bu konuda bir adım atmadı; ofis açmadı, temsilci atamadı.
Neden temsilci atanmıyor?
Anadolu Ajansı’nın haberine göre şirketlerin temsilci atamamasının iki sebebi var: ABD’deki başkanlık seçimlerinin ve CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne başvurusunun sonucunun bekleniyor olması.
Şirketler temsilcilik açmazsa ne olacak?
Şirketler, 2 Kasım tarihine kadar bu işlemleri gerçekleştirmezse; 5 aşamalı bir yaptırım planı devreye girecek.
İlk etapta, 10 milyon liralık idari para cezası verilecek olan şirketlere, 30 gün içerisinde yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde 30 milyon lira idari para cezası verilecek. Tebliğinden itibaren bu yükümlülük de yerine getirilmezse, reklam vermesi yasaklanacak. Reklam yasağının işlemeye başladığı günden itibaren 3 ay içerisinde yükümlülüklerin halen yerine getirilmiyor olması halinde bant genişliği yüzde 50 daraltılabilecek. 30 gün sonra da bant genişliği yüzde 90 daraltılacak.
Sosyal medya şirketleri, 5 ay sonra dahi Türkiye’de temsilci açmayı kabul ederlerse kesilen cezaların yüzde 75’i affedilecek.
Facebook ve Instagram temsilci atamayacağını açıklamıştı
Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Yaman Akdeniz, Türkiye’de bilişim alanındaki sivil toplum örgütleriyle görüşen Facebook’un Türkiye’de temsilci atamayacağını açıklamıştı. Financial Times’da yer alan habere göre Facebook’un, Londra merkezli personelinin Türkiye ayağı ile ilgili bölümünü Türkiye’ye taşıma planı da yok.