Ana SayfaHaberlerUygur çocuklara cinsel istismar davası hakkında bakanlara soru önergesi: “Vakıf yöneticileri mağdur...

Uygur çocuklara cinsel istismar davası hakkında bakanlara soru önergesi: “Vakıf yöneticileri mağdur aileleri şikayetlerini çekmeleri için tehdit etmiş”

Serbestiyet’in haberiyle ortaya çıkan, Silivri’de Uygur çocukların gittiği bir etüt merkezinin çalışanı tarafından 7 Uygur kız çocuğuna cinsel istismar davası hakkında DEM Parti milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu bakanlıklara soru önergesi verdi: “İddialara göre, vakıf yöneticileri mağdur aileleri şikayetlerini geri çekmeleri için tehdit etmiş ve baskı altında tutmuşlardır. Mağdur çocukların ve ailelerinin korunması için ne tür tedbirler alınmıştır?”

Silivri Selimpaşa’da Uygur çocukların gittiği bir etüt merkezinin çalışanının, etüt merkezine gelen 7 Uygur kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu Serbestiyet’in haberiyle ortaya çıkmıştı.

Etüt merkezi çalışanı tutuklu sanık Ahmet Kadeer’in “Çocuğun Nitelikli Cinsel İstismarı”, “Çocuğun Cinsel İstismarı”, “Cebir, Tehdit veya Hile Kullanarak Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma”, “Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma”, “Müstehcen Yayınların Üretiminde Çocukları Kullanmak” ve “Çocuğu Müstehcen Yayınları Okumaya ve Seyretmeye Teşvik” suçlarından yargılandığı davanın 19 Temmuz’da Silivri 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki görülmeye başlanacak ilk duruşmasında, mahkeme heyeti Uygurca tercüman çağrılmaması nedeniyle davayı 24 Ekim’e ertelendi.

Mağdur çocukların aileleri, geçen yıl Haziran ayında olayın ortaya çıkmasının ardından iki hafta boyunca yakalanamayan Ahmet Kadeer’in, etüt merkezinin bağlı olduğu Uygur İlim Marifet Vakfı’nın yöneticileri tarafından korunduğu ve vakıf yöneticileri tarafından şikayetlerini çekmeleri için kendilerine baskı yapıldığı iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.

DEM Parti milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, olayın aydınlatmasıyla ilgili Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’na soru önergeleri verdi.

Gergerlioğlu’nun Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na sunduğu önerge şöyle:

  1. Geçen yıl Haziran ayında Silivri Selimpaşa’da, Uygur İlim Marifet Vakfı’na bağlı Oku Uygur Bilig Yurdu adlı etüt merkezinin çalışanı Ahmet Kadeer’in, merkeze gelen 7 yaşında bir kız çocuğuna tecavüz ettiği ve yaşları 4 ile 12 arasında değişen altı kız çocuğuna cinsel tacizde bulunduğu ortaya çıkmıştır. Bu vahim olayın ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bu konuya dair yürüttüğü incelemeler ve alınan tedbirler nelerdir?
  2. Mağdur çocukların aileleri, Uygur İlim Marifet Vakfı yöneticileri Abdurrahim Teşna, Habibullah Küseni, Abdulgani Kutudi, Kurban Haci ve Abdulkadir Bulak hakkında “Suç delillerini yok etme, gizleme ve değiştirme” ile “tehdit” suçlamalarıyla suç duyurusunda bulunmuşlardır. Bu iddialarla ilgili olarak Bakanlığınızın herhangi bir müdahalesi veya yürüttüğü bir çalışma var mıdır?
  3. İddialara göre, vakıf yöneticileri mağdur aileleri şikayetlerini geri çekmeleri için tehdit etmiş ve baskı altında tutmuşlardır. Bu iddialar doğrultusunda mağdur çocukların ve ailelerinin korunması için ne tür tedbirler alınmıştır?
  4. Vakıf yöneticilerinin tehditleri nedeniyle mağdur çocuklardan üçünün ailesinin yurtdışına çıktığı belirtilmiştir. Bu ailelerin güvenliği ve çocukların psikolojik sağlığı ile ilgili olarak ne tür destek ve rehabilitasyon hizmetleri sağlanmaktadır?
  5. Uygur İlim Marifet Vakfı’na bağlı Oku Uygur Bilig Yurdu adlı etüt merkezinde gerçekleşen bu vahim olayların bir daha yaşanmaması adına, çocukların güvenliği ve korunması konusunda hangi önlemler alınmaktadır? Bakanlığınızın bu konuda yürüttüğü projeler ve denetimler nelerdir?
  6. Bu tür vakaların önüne geçilmesi ve çocukların istismardan korunması amacıyla, Bakanlığınızca yürütülen eğitim ve farkındalık programları nelerdir? Bu programların etkinliği nasıl değerlendirilmektedir?
  7. Türkiye’de çocukların cinsel istismara uğramasını engellemek için yürürlükte olan yasal düzenlemeler yeterli midir? Bu alanda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın önerdiği veya üzerinde çalıştığı herhangi bir yasal düzenleme veya iyileştirme çalışması bulunmakta mıdır?
  8. Olayın gerçekleştiği etüt merkezinde, çocukların güvenliği ve psikolojik sağlığı ile ilgili olarak ne tür rehabilitasyon ve destek hizmetleri sunulmaktadır? Bu konuda Bakanlığınızın yürüttüğü veya desteklediği çalışmalar nelerdir?
  9. Uygur İlim Marifet Vakfı’nın faaliyetleri ve bu vakfa bağlı diğer kurumlarla ilgili olarak Bakanlığınız tarafından yürütülen inceleme ve denetimler nelerdir? Bu kurumların faaliyetlerinin yasalara uygunluğunu sağlamak adına hangi adımlar atılmaktadır?
  10. Mağdur çocukların aileleri tarafından belirtilen tehdit ve baskı iddialarının doğruluğunun araştırılması ve mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla Bakanlığınızın yürüttüğü veya planladığı çalışmalar nelerdir?
  11.  Bu tür vahim olayların tekrar yaşanmaması adına, çocuklarla çalışan tüm kurum ve kuruluşlarda çalışanların geçmişlerinin titizlikle incelenmesi ve denetlenmesi konusunda Bakanlık olarak ne tür çalışmalar yürütülmektedir?
- Advertisment -