Ana SayfaHaberlerYeni Zelanda, Trump’çı iki sağcı grubu ‘beyaz üstünlükçü terör örgütü’ ilan etti

Yeni Zelanda, Trump’çı iki sağcı grubu ‘beyaz üstünlükçü terör örgütü’ ilan etti

Yeni Zelanda hükümeti, 20 Haziran’da yaptığı açıklamada 6 Ocak ABD Kongresi baskınında aktif rol oynayan ve Trump’a yoğun destek veren Amerikan sağcı gruplardan Proud Boys ve The Base’i beyaz üstünlükçü, ırkçı terör örgütü olarak nitelendirdi.

Yeni Zelanda’nın sosyal demokrat hükümeti aldığı kararla Proud Boys ve The Base gruplarını terör listesine ekledi ve bu grupların ülkedeki faaliyetlerini terör suçu kapsamına aldı. Kendi ülkelerinde veya başka bir ülkede bu grupların faaliyetlerine destek verecek Yeni Zelanda vatandaşları da aynı uygulamaya tâbi olacak.

Hükümet adına yapılan açıklamada Proud Boys ve The Base, şaka ve mizah yoluyla insanları beyaz üstünlükçü fikirlere ısındıran “kriptofaşist” gruplar olarak tanımlandı, iki grubun da şiddet uygulayarak planlı bir şekilde ABD hükümetini devirmeye çalıştığı belirtildi. Gerekçe olarak, bu grupların 6 Ocak Kongre baskınında aktif rol oynamaları gösterildi. ABD’de henüz terör örgütü ilan edilmeyen bu iki grubun Yeni Zelanda’da beyaz üstünlükçü terör örgütü ilan edilmeleri dikkat çekti.

- Advertisment -