Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIYine ve yeni Adalar Meselesi

Yine ve yeni Adalar Meselesi

Adalar için kara belediyelerinden farklı yasal bir statü gerek. Birçok çağdaş ülke böyle yapıyor. Adalar ile mesela Bala ilçesinin statüleri farklı olmalı. “Adalar sadece yürüyüş içindir” diyenlere cevabım: 85 yaşında bana adada yer yok mu? 24 yıldır adaya kayıtlıyım ben. Protesto edelim; ama resmin tamamını da görelim. 40 yıl önce adalar şöyle idi böyle idi diye hayıflanmak gereksiz.

Yanlış anlamayın; Yunan adaları değil. Bizim; başta Marmara adaları ve Gökçeada ve Bozcaada.

Son olarak “azman” denilen minibüslerle söz konusu oldu Adalar.

Sivil toplum çok önemlidir. Ama çoğu kez sorunun genel resmini kaçırıp belirli bir konuya takıldıkları da oluyor. Hatırlarım faytonların kaldırılmasına da karşı çıkılmıştı. Viyana’daki faytonlar örnek verilmişti. İyi de oradaki faytoncu iki dil bilen frak giyen adam. Binenler de farklı.

Son minibüs konusunda korsan scooterlerin tahriklerine kapılmasınlar derim. Yeni minibüslerin Avrupa’nın birçok yerinde turist gezdirdiğini İBB Başkanı açıkladı. Minibüslerin sadece büyüklüğü değil sorun. Scooter ve bisiklet sayısıdır sorun.

Adaların yasal bir sıkıntısı var. Adalar için kara belediyelerinden farklı yasal bir statü gerek. Birçok çağdaş ülke böyle yapıyor. Adalar ile mesela Bala ilçesinin statüleri farklı olmalı. Meclisten yasa geçirilmesine çalışılmalı. Yıllarca önce Adalı dergisine yazmıştım. Sivil toplum bu konuda harekete geçip Mecliste kulis yapmalıdır.

“Azman” minibüsler protesto edilirken sınırsız biçimde 8 yaşında elektrikli scooter kullananların önüne geçilmeli. Sayı ve yaş sınırı şarttır. Bunların sayısına kurallara dayalı sınırlama getirilmeli. Adalarda ciddi trafik var.

 Ya kiralık bisikletler ! Onların da sayılarına sınır ve kural getirilmeli. Ada bisiklet binmeyi öğrenme yeri değildir. Benim gençliğimde bisiklet kullanmak sınavla olur ve ehliyet verilirdi.

Kural ancak denetimle olur. Denetim yoksa kural da yok demektir. Kuralları ihlal edenlere zabıta ceza kesebilmeli. Bu nedenle, adalar için ayrı statü ve yetki gerekir. Bugün yetkisizlik yüzünden denetim yoktur.

Adalı olmayanlardan mutlaka çevre vergisi alınmalı. Bu nedenle, adalar için yasa gereklidir diyorum. Adalar kirletilip gün sonu terkedilecek mesire yeri değildir. Bir bayram Kaymakam söylemişti.500 bin kişi gelmiş ! Yunanlılar sıcak diye belirli saatlerde Akropolisi kapatıyor.

Şunu da söyleyeyim : adalar sadece yürüyüş içindir diyenlere cevabım. 85 yaşında bana adada yer yok mu!

Bağırıp çağıranların bir kısmı ilk mesken yeri olarak adaya kayıtlı dahi değil. İlk günden beri 24 yıldır adaya kayıtlıyım ben.

Protesto edelim; ama resmin tamamını da görelim. 

40 yıl önce adalar şöyle idi böyle idi diye hayıflanmak gereksiz.

- Advertisment -