Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIAkşener’i masaya döndüren güç

Akşener’i masaya döndüren güç

İYİ Parti’ye oy vermeyi düşünenlerin ötesinde, çok geniş bir kitle, Akşener’in üslup ve eyleminden mutlu olmadı. İYİ Parti, çok geniş bir “Yapmayın, geri dönün!” baskısıyla karşı karşıya kaldı. İYİ Parti, bu toplumsal talebi gördü.

Meral Akşener hangi etkenlerle masadan kalkmıştı, henüz tam anlayabilmiş değiliz. Anlayabildiğimiz, bu çıkışın toplumda desteklenmediği, üzüntüyle karşılandığıdır. İYİ Parti’ye oy vermeyi düşünenlerin ötesinde, çok geniş bir kitle, Akşener’in üslup ve eyleminden mutlu olmadı. İYİ Parti, çok geniş bir “Yapmayın, geri dönün!” baskısıyla karşı karşıya kaldı. İYİ Parti, bu toplumsal talebi gördü.

Kopuşun partiye de Türkiye’nin siyasi ihtiyaçlarına da ters düştüğünü fark etmeye başladı. Belli ki partinin birlikten yana yöneticileri, bu bölünmeye neden olan çizginin, toplumun onayını almadığını gördü. Bunun üzerine bir durum değerlendirmesi yapıp, harekete geçtiler.

Ekonomik sıkıntılardan siyasi bilinmezliklere kadar uzanan bin türlü dertle boğuşuyoruz. Ağır deprem felaketi, ağır hasarlı bir devlet yapısını gözler önüne serdi. Sivil toplum örgütleri işlevsizleşti, geleneksel kurumlar aile şirketlerine dönüştü. Toplum, değişim ve dönüşüm ihtiyacını açıktan ifade ediyor.

6’lı masa

Türkiye’nin acil müdahale gerektiren sorunları önümüze yığılmış durumda. 6’lı masa, bu açıdan kıymetli bir arayış ve önemli bir tercih. Bu kadar farklı gelenekten gelen partiler ortak iş yapmaya başlayınca, çıkan sorunları da maharetle çözmek gerekiyor.

Marifet aslında sorun çıkarmamakta değil, bunu aşabilecek esnekliğe sahip olmakta yatıyor. İYİ Parti’nin yaptığı yol kazası, acil çözüm bekliyor. Millet İttifakı’ndaki partilerin bunun bilincinde olduklarını düşünüyorum. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile Babacan, Davutoğlu, Karamollaoğlu, Uysal… Sakin ve sabırlı davranarak geriye dönüş yolunu kapatmadılar, krizin iyice derinleşmesine engel oldular.

Birlik için yollarına devam edeceklerini, ana ilke ve hedeflerinin değişmediğini vurgulamayı ihmal etmediler. Bu yazıyı yazdığım sırada toplanan liderler, eğer büyük krizi aşıp uzlaşmayı sağlarlarsa, bu önemli bir tecrübeyi kazanç hanesine yazmış olacaklar. Cuma akşamından bu yana televizyonlarımızın başında izlediğimiz gelişmeleri, bir koalisyon çalışması olarak da görebiliriz. Zaman zaman gerilimler çıkan, sonra taşların yerine oturduğu bir koalisyon çalışması.

https://www.posta.com.tr/yazarlar/oral-calislar/akseneri-masaya-donduren-guc-2615596

- Advertisment -