7 Ağustos günü OpenAI’ın genç CEO’su Sam Altman bahçesinden bir çilek fotoğrafı paylaştığında takipçilerinin pek çoğu bunun subliminal bir mesaj olduğundan habersizdi.
Öyle ki takipçilerinden biri bu iç açan bahçe görüntüsünü hangi prompt ile oluştuduğunu sorduğunda, Sam Altman hiç renk vermeden “Bu benim kendi bahçem” yanıtını verdi.
Oysa bu kriptik mesaj bir süredir Sam Altman’ın ajandasında olan Q kod adlı genel yapay zeka (Artificial General Intelligence) projesinin kamuoyuna kısmen sızan yeni adından başkası değildi.
Genel Yapay Zeka, bugün bilişsel olarak insansı düşünme kabiliyetinden yoksun, daha çok istatistiki olarak metinleri tamamlama ve insan destekli geri bildirimlerle çıktılarının iyileştirildiği dil modellerinden çok farklı bir konsept. Genel Yapay Zeka komplex problemleri aşamalandırıp çözebilen, kendi kendine öğrenebilen, çevresini tanımlayabilen, aksiyon alabilen daha üst düzey bir makine öğrenmesi modelinini temsil ediyor. İnsan bilişsel süreçlerine daha yakın, insan zekasının öğrenme yeteneklerini modelleyebilen bir mekanizma.
Q Star projesi yaklaşık bir yıl önce, geçen Ağustos ayında yapay zeka dünyasını sarsan Altman’ın istifası ile gündeme gelmiş; Altman’ın görevi dönüşü sonrası sular da, tartışmalar da durulmuştu. Bir yıl sonra, yine Ağustos ayında, bu konunun tekrar gündeme gelmesi, üstelik imaların da ötesine geçecek şekilde “insider” yani içeriden bildirilen ayrıntılar nedeniyle konu meraklılarının daha çok ilgisini daha çok çekiyor artık. Eğer şirketin bir marketing stratejisi değilse, konu etrafında yayılan bunca söylenti beklentileri yükseltmekle kalmıyor, zaten mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklardan bunalmış yapay zeka meraklılarının yeni model ya da özelliklerin müjdesinin verileceği sonbaharı iple çekmelerine de neden oluyor.
Strawberry (çilek) modeline dair söylentiler, hatta önemli kulisler birbiri ardına gelmeye devam ediyor. Birkaç gün yayılan bir söylentide Sam Altman’ın Strawberry modelinin yetenekleri ve doğurabileceği olası riskler hakkında FBI’ı bilgilendirdiği haber sitelerine yansımıştı. Bu hafta ise pek çok kullanıcı Twitter hesaplarından Strawberry modelinin bu sonbaharda yayınlanacağına dair kulis haberlerini paylaşmaya başladılar.
Söylentilere göre OpenAI firması bu sonbaharda iki yeni dil modelini kamuoyu ile paylaşacak. Bunlardan ilki Strawberry diğeri de Orion isimli modeller. Strawberry modeli karmaşık sorunları, örneğin matematik problemlerini çözebilen yetenekli bir modelken, Orion ise Strawberry’nin ürettiği sentetik içeriklerle eğitilmiş, firmanın birkaç ay önce yayınladığı GPT4o modeline tabiri caizse bir güncelleme niteliğinde olacak.
Yeni modellerin ayak seslerini pek çok kullanıcı, dil modellerini karşılıklı mukayese etmeye arayan LMYS Chatbot Arena sitesi üzerinden duydular diyebiliriz. Tıpkı GPT4o’nun lansmanından önce yine bu chatbot arenada farklı bir kod adı (gpt2-chatbot) ile diğer modeller ile yarıştırıldığı gibi, anonymous-chatbot kod adı ile GPT4 ‘ü geçen modelin, OpenAI’ın merakla beklenen GPT5 modeli olup olmayacağı sorusunu akıllara getirdi. Bir kısım kullanıcı ise bu yüksek başarımı, GPT4o modeline yapılan sessiz bir güncelleme olarak değerlendiriyor.
Yapay zeka dünyasındaki gelişmeleri yakından takip eden kullanıcılar, piyasa değeri 100 milyar doları geçen OpenAI şirketinin duyuracağı yeni yapay zeka modellerini heyecanla bekliyor. OpenAI şirketi, ürettiği videolar ile adından çok söz ettiren fakat kullanıcı deneyimi ile henüz buluşamamış Sora modelini genel kullanıma mı açacak, GPT5 modelini mi duyuruacak, yoksa Sam Altman’ın bahçesinden yayınladığı fotoğrafta şifreleri olduğu belirtilen genel yapay zekaya en yakın olacağı tahmin edilen Strawberry modeliyle yine bizleri şaşkınlıklara gark mı edecek?
Bu sonbaharda yapay zeka tutkunlarının ve yeni dönem fütüristlerinin umutları yeşerebilir.
Bekleyelim, görelim.