1996 doğumlu ünlü model Bella Hadid’in annesi Hollandalı, babası California’da yaşayan büyük bir gayrimenkul yatırımcısı Filistinli Mohamed Hadid. Bella, Filistin’in özgürlüğü konusundaki net duruşu ve aktivizmi ile biliniyor. Diğer adı Hayriye. Bella, halen devam eden en son İsrail saldırılarında, önce bir süre sessizdi. Instagram’da bir şey paylaşmadı. Kardeşi Gigi Hadid ise iki taraflı şiddeti kınayan ve Filistin’in haklılığına da değinen bir açıklama yayınladı önce; sevenleri Bella’nın sessizliğini uzunca zamandır mücadele ettiği sağlık sorunlarına yordu. Günlerce sevenlerinden “Haydi Bella, neredesin, neden susuyorsun, desteğini göster” tarzı tepkiler de aldı. Daha sonra Bella, Filistin karşıtlarından gelen ölüm tehditlerini ve markaların kendisine yönelik baskısını konu ettiği bir açıklama yaptı; yine de yıllardır yılmadan savunduğu doğruları söylemeye ve Filistin için mücadeleye devam edeceğini söyledi ve Instagram üzerinden Filistin paylaşımlarına hız kesmeden devam etti. Ve bu hafta içi bu sansürcü markalardan birinin Dior olduğuna dair haberler çıktı.
Solda Bella Hadid, sağda Gigi Hadid.
Dior, dünyanın en zengin adamı Bernard Arnault’un kurduğu LVMH grubunun markalarından biri. Dior Beauty’nin reklam ve tanıtım yüzlerinden biri Bella Hadid. Ve planlanan yeni bir reklam kampanyası için Bella Hadid’in yerine yeni marka yüzü olarak İsrailli bir model ile anlaştığı duyulunca ortalık çok karıştı. Bella ve Dior bu haberi ne doğruladı, ne de yalanladı. Durup dururken böyle bir iptal ve değişikliğin Bella’nın Filistin konusundaki aktif tutumuyla ilgili olduğu fikri kamuoyunda hakim. Bella Hadid 2021’de de pek çok markanın işbirliklerini sonlandırdığını ve hatta bazı arkadaşlarının Filistin konusundaki açıklamaları sonrasında kendisiyle ilişkiyi kestiklerini söylemişti. O zaman da Dior’a Siyonist çevrelerden Bella ile çalışmayı bırakması konusunda baskı geldiği haberleri çıkmıştı. Belli ki şimdi de vicdanına kulak veren çokları gibi Bella da bedel ödüyor.
ABD’de kirli doncuya ödül
Amerika’nın en prestijli moda ödülleri, CFDA, geçtiğimiz gün dağıtıldı. Son yıllarda yükselen modaevi Khaite’in kurucusu ve kreatif direktörü Catherine Holstein kadın giyim dalında en iyi tasarım ödülünü aldı. Bu Holstein’ın üst üste ikinci kez bu ödülü alışı. Khaite’in çizgisi için sürprizli minimalist diyebiliriz. Maskülen ve feminen öğelerin dinamik bir dengeyle bir araya geldiği bir marka. Holstein, sade ve klas silüetlere çarpıcı dikiş hamleleri ile güçlü bir hava vermeyi seven bir tasarımcı. Bu markanın tasarımlarını, Hailey Bieber, Meghan Markle gibi dünyaca ünlü isimlerin de sık sık üzerlerinde görüyoruz. CFDA erkek giyim ödülüne ise sansasyonel “kirli don tasarımı”nı geçen ay burada konu ettiğim Willy Chavarria’yı layık gördü. Aslında Chavarria bu saçma sapan sansasyonel şeyler haricinde güzel işler de yapıyor. Ashley ve Mary-Kate Olsen’in kurdukları The Row ise en iyi aksesuar tasarımı ödülüne dördüncü kez layık görüldü. The Row, sessiz lüks çizgisinde başı çeken markalardan biri.
Soldan: The Row markasının kurucusu Olsen ikizler, Willy Chavarria, Khaite’in kurucusu Catherine Holstein.
Golden Opulence Sergisi: Moda devlerinden İstanbul’a özel tasarımlar
6 Kasım’da Tophane-i Amire’de modayı, kültürü ve sanatı harmanlayan bir sergi açıldı: Golden Opulence Sergisi. Valentino’dan Etro’ya, Brunello Cucinelli’den Givenchy’e dünyaca ünlü 50 kadar marka bu sergi için özel giysiler tasarladı. Bu özel tasarımların ilham kaynağı ve teması ise moda ve sanatın keşişimine lüksün ışıltılarının eşlik ettiği coğrafyamız ve 500 yıllık kültür mirasımız. Beymen’in 50. yılı şerefine düzenlenen serginin küratörü Laurence Benhaim. Golden Opulence’taki eserler 3 kısma ayrılmış: Precious Dreams, Bosphorus Gardens ve Mineral Roundness. Tasarımlar her köklü markanın imza çizgisi ile bizim kültürel öğelerimizi birleştirmiş, örneğin Valentino, tam Valentino silüeti denecek bir kesimde elbisenin eteklerine lale bahçesi işlemiş. Sergide sadece özel moda tasarımlar yok, ayrıca Hakan Yılmaz’ın dijital eseri “In the Mind of a Designer” ve Japon sanatçı Miyoke Nakajama’nın Flowers adlı eserleri de yer alıyor. Ayrıca Assouline Yayınevi tarafından sergiye özel bir de prestij kitabı basıldı. Sergi 30 Kasım’a kadar açık, Tophane’de ziyaret edilebilir.
Beymen, serginin galasını müteakiben bir de Çırağan Sarayında davet düzenledi. Milyonlarca takipçili, dünyaca ünlü influencerlar Leonie Hanne, Bryan Grey Yambao (Brianboy), Valentino’nun kreatif direktörü Pierpaolo Piccioli, Burcu Esmersoy, Pelin Kaya ve Balmain’ın baş tasarımcısı Olivier Rousteing gibi isimler de sergi açılışı ve kutlama yemeği için İstanbul’daydılar.
Soldan: Dries van Noten, Dice Kayek, Neil Barrett, Erdem, Dice Kayek, Dolce e Gabbana.
Soldan: Dilek Hanif, Özgür Masur, Stella McCartney, Givenchy, Valentino.