Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIHeykeller, bayraklar, aç karnına milliyetçilik

Heykeller, bayraklar, aç karnına milliyetçilik

2003 yılıydı. Irak’ın ABD tarafından işgalinin ardından Türkiye’de değişik çevrelerden, değişik siyasi eğilimlerden bir grup insan, bir araya geldik. Doğu Konferansı adını verdiğimiz bu grubun içinde gazeteciler ve akademisyenler yer alıyordu. Niyetimiz, bölge ülkelerindeki aydınlarla ilişki kurmak ve ABD işgaline karşı ortak bir tutum belirlemekti.

“Hindistan’da dev heykeller yapılıyor” haberi ilgimi çekti. Heykel haberi şöyle: “Hindistan’da inşa edilen dev heykeller ülkede yeni bir trend haline geldi. Dünyanın en uzun heykeli olan, bağımsızlık liderlerinden Sardar Vallabhbhai Patel’in 182 metrelik heykelini 2018’de törenle açan ülkede son dönemde bir heykel furyası yaşanıyor.” Yapımı yıllar süren, inşa çalışmalarında binlerce kişinin çalıştığı dev heykellere servet harcanması bazı eleştirilere yol açınca, olayı destekleyen yöneticiler, heykellerin turizmi canlandıracağını savunuyor ve ekliyorlar: “Heykeller ülkemizin milli gururunu yansıtıyor.”

Heykel haberini okuyunca, 20 yıl önce yaşadığımız bir ilginç anıyı anımsadım. 2003 yılıydı. Irak’ın ABD tarafından işgalinin ardından Türkiye’de değişik çevrelerden, değişik siyasi eğilimlerden bir grup insan, bir araya geldik. Doğu Konferansı adını verdiğimiz bu grubun içinde gazeteciler ve akademisyenler yer alıyordu. Niyetimiz, bölge ülkelerindeki aydınlarla ilişki kurmak ve ABD işgaline karşı ortak bir tutum belirlemekti.

Aralarında Hrant Dink’ten Mehmet Bekaroğlu’na, Yıldız Ramazanoğlu’ndan Nuray Mert’e, İhsan Aktaş’tan Mustafa Karaalioğlu’na, İpek Çalışlar’dan Nihat Genç’e çok sayıda isim daha önce çok da bilmediğimiz, Ortadoğu dünyasının aydınlarıyla tanışacak olmanın heyecanı içindeydik. İlk gezimiz Suriye ile başladı. Onu İran, Lübnan, Ürdün, yeniden Suriye, Ermenistan, Mısır gezileri izledi. Doğu Konferansı, Türkiye’de kutuplaşmaya karşı bir ağırlık oluşturmak açısından da etkili bir girişimdi.

Ürdünlü rehber

Doğu Konferansı ekibi olarak Lübnan’ı dolaştık. 2003 yılının ilk ayları olmalı. Ülkenin önde gelen siyasi liderleriyle; Dürzi lideri Velid Canbolat’la, dini lider Fadlallah’la görüştük, Hizbullah lideri Nasrallah’la oldukça gizli yollardan giderek buluştuk. Hrant’la Beyrut’un Ermeni mahallesini dolaştık. Epeyce yoğun bir gün geçirdikten sonra Ürdün’e otobüsle gitmek üzere yola koyulduk.

Yazının devamını okumak için:

https://www.posta.com.tr/yazarlar/oral-calislar/heykeller-bayraklar-ac-karnina-milliyetcilik-2624057

- Advertisment -