Dünya halkları, İsrail’in büyük destekçisi Amerika dahil , Gazze vahşetini protesto ederken Hindular İsrail’e alkış tutuyor. Bir kısım sloganlar “İsrail’in savaşı bizim savaşımız” şeklinde oldu. Protestoları genelde yasaklayan Hint hükümeti bu alanda yasak uygulamıyor.
Hükümetin mesajı açık:” Müslümanlar bu protestolar size” demek isteniyor adeta.
Hint Hükümetinin ülkesinde yaşayan on milyonlarca Müslümanı ve diğer etnik grupları dikkate almadığını gösteriyor. Tıpkı İsrail’in Filistinlileri yok farz etmesi gibi.
Hindistan bazılarına göre 28 etnik grubu sinesinde barındırıyor. Hindu milliyetçiliği bu şekliyle tehlikeli.
Gandhi ve Nehru’dan yani ülke kurucularının geleneğinden açık bir ayrışma bu politika.
Hindistan “fabrika ayarları” ile oynuyor. Çok tehlikeli. Nasıl bir aleti fazla karıştırır veya aşırı estetik ameliyatı yaptırırsanız, karıştırdığınız alet bozulur ya da siz ameliyatlar sonunda kendinize benzemezsiniz.
Hindistan önemli bir ülke. Aya gittiler. Önemli işlere imza atıyorlar. Matematik ve benzeri alanlarda ilerideler.
Amma Gandhi ve Nehru öğretilerinden ayrılıp fabrika ayarlarını bozarsanız ülkenizi tehlikeli bir yola sokarsınız.
Netenyahu destekçisi olmak Hindistan’a bir şey kazandırmaz. Sizin gibi sömürge sürecinden geçmiş Güney Afrika’yı örnek alın.
Zamanla birçok şey değişir. Bu eşyanın tabiatında vardır. Ama değişmeyen asıldır; fabrika ayarlarıdır.
Hindistan’da esas değiştirilmesi gereken kast sistemidir. BRAHMİN ,yani üstün sınıf doğup öyle devam etmek; sonra Kshatriyas yani savaşçılar arkadan Vaisyas yani tüccar sınıf ve en aşağı sınıf sayılan Shudras “emekçiler” . Bunlara ek olarak DALİT yani “dokunulmaz” aşağının aşağısı sınıf. Böyle doğup öyle yaşamak. Sınıf atlamak yok. Evlenmeler genelde sınıf içinde.
Kuruluşundan 75 yıldır bu sınıflandırma Anayasaya rağmen devam ediyor.
Temel insan haklarına aykırı bir durum. Hindistan büyük bir demokrasi olmakla övünür. Demokrasi belirli aralıkla oy vermekten ibaret değildir. En başında eşitlik esastır.
Sanki Hindistan 1 milyarı çok aşan nüfusuna göre değil de 250 milyona göre “dizayn” edilmiş gibi…
Herkese demokrasi dersi veren ABD bu konuda fazla ses çıkarmıyor. Nedeni açık. Hindistan’ı Çin’e karşı denge olarak kullanmayı amaçlıyor. Son zamanlarda Hindistan’la ilişkilerini ısıtıyor. Çin’e karşı “Baharat” ulaştırma yolunu ortaya attı. Ben her şeye rağmen Hindistan’ın tarafsızlıktan fazla uzaklaşmayacağını düşünüyorum.
Benim Hindistan’da Büyükelçilik yaptığım 1987-1991 yıllarında Hindistan’da ülkeyi kuran Kongre Partisi iktidarda idi : Devletçi ve sıkı bağlantısızlardı.
Amerikalılar bugün iktidardaki serbest ekonomiden yana olan BJP partisine o zamandan beri sempati duyuyorlardı.
Amerika, Adalet Divanı’na Güney Afrika’nın başvurusu için kıymetsiz dese de kıymetlidir. Divan’da veto yoktur…
Ayrıca Güney Afrika’nın talebinin değersiz olduğunu söylemek Amerika’ya düşmez. İran’daki terör olayının arkasında İsrail’in olmadığını söylemek de düşmez. O zaman Gazze’deki saldırılar ABD bilgisi dahilinde oluyor demektir.