Fatih Erbakan’ın Genel Başkanı olduğu Yeniden Refah Partisi, Cumhur İttifakı’na katılma görüşmelerini sürdürürken, bir sorun ortaya çıktı: Erbakan’ın birliğe katılma koşullarından birisinin 6284 Nolu “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun”un yürürlükten kaldırılması olduğu açıklandı.
Bunun duyulması üzerine, AK Partili kadınlar tepkilerini dile getirdi. AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ve Aileden Sorumlu Bakan Derya Yanık, bu kanunun kırmızı çizgileri olduğunu belirtti. Her iki kadın siyasetçi bu açıklamalarının ardından bazı İslamcı erkeklerin hedefi haline geldi. Özlem Zengin, yoğun saldırı ve tehditlerle karşı karşıya kaldığını, kendisini yalnız ve yorgun hissettiğini açıkladı.
Bunun üzerine İslami kesimin kadın örgütleri ile tanınan isimleri, Zengin ve Yanık’ı destekleyen bir tutum gösterdi. Başörtüsü yasağına karşı mücadeleye öncülük eden İslami kesimin önemli kadın örgütlerinden AYSİT Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Serpil Balat, kaldırmak isteyenlere karşı bu kanunu savunuyor: “Kanun tamamen şiddete uğrayan kadınları korumaya yönelik.
Mağdur korunmak isteyebilir, sığınma evine geçmeyi talep edebilir, maddi destek isteyebilir, çocuğunun kreşe verilmesini talep edebilir. Kısacası şiddete uğradığı ortamdan uzaklaşmak için talepte bulunabilir mülki amirden. Kanun bununla ilgilidir. Bir de önleyici tedbirler içerir. Fail uzaklaştırılabilir. Şiddet olayı tekrar yaşanmasın diye koruyucu tedbirlerle mağdur, önleyici tedbirlerle de fail uzaklaştırılır…
Kadının beyanı esas diye de karşı çıkıyorlar. Fakat kadının beyanıyla sadece soruşturma başlar. Soruşturma başladıktan sonra deliller toplanır, hakim tarafları dinler ve yargılama yapar. Yargılama esnasında kadının beyanı esas değildir.” İstanbul Sözleşmesinden çekilirken yapılan tartışmalarda AK Parti’nin erkek milletvekili ve yöneticilerinin 6284 sayılı kanunu da hedef aldıklarını biliyoruz.
Kadınlar o zamanki değişikliğe de karşı çıkmış, tepki göstermişlerdi. Parti yönetiminden yapılan sert açıklamalar üzerine geri adım atmışlar, ancak “6284 nolu yasa var, o zaten gereken korumayı içeriyor” diyerek durumu kabullenmişlerdi. Şimdi geriye çekilecek bir imkan ve alan kalmadı. Seçim pazarlığı içinde kırmızı çizgiler yeşile döner de bu kanunun değiştirilmesi gündeme gelirse kadınlar ne yapacak?
İslam dünyasının temel meselelerinden biri, kadınların toplumdaki yeri. Erkek egemen kültür bu konuda kadınları dar bir alana sıkıştırarak erkeğe itaat etmesini amaçlıyor. Kadınlarının işi zor. Onların feryadı bizi de ilgilendiriyor.