Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIPutin'in rubleleri Avrupa milliyetçilerine tatlı geliyor

Putin’in rubleleri Avrupa milliyetçilerine tatlı geliyor

Ott’un ilişkileri, subaylardan siyasetçilere kadar, Avusturya devletinin birçok kılcal damarına uzanıyor. Almanya ve Avusturya’daki sağcı milliyetçiler, Putin’le olan para ilişkilerinden ötürü suçlanıyor. 2 yıl önce de birçok veri, Avrupa sağının Putin’den beslendiğini ortaya koyuyordu. Ancak son haftalarda ilişkinin parasal boyutu çok daha çıplak şekilde ortaya döküldü.

Rusya’dan gelen Rubleler, Avrupa politikasını alt üst etti. Tüm Avrupa medyası, Avusturya’da patlak veren Rus casusluk skandalını konuşuyor. 29 Mart’ta Avusturya’da bir devlet görevlisinin evi basıldı. Adamın evinde ortaya çıkan belgeler şok ediciydi. “Anayasa’yı Koruma ve Terörle Mücadele Dairesi”nin eski müdürlerinden olan Egisto Ott, cep telefonu verilerini Rus istihbaratına teslim etmekle suçlanıyor. Ott’un, Almanya’da Rusların emriyle işlenen bir cinayetin ardından, Rus istihbaratına, önerilerde bulunduğu iddia ediliyor.

Ott’un ilişkileri, subaylardan siyasetçilere kadar, Avusturya devletinin birçok kılcal damarına uzanıyor. Almanya ve Avusturya’daki sağcı milliyetçiler, Putin’le olan para ilişkilerinden ötürü suçlanıyor. 2 yıl önce de birçok veri, Avrupa sağının Putin’den beslendiğini ortaya koyuyordu. Ancak son haftalarda ilişkinin parasal boyutu çok daha çıplak şekilde ortaya döküldü. 2 yıl önce, köşemde bu meseleyi ele alan bir yazı yazmıştım.

16 Mart 2022 tarihli yazıma “Avrupa’da ne kadar faşist varsa Putin’in yanında” başlığını atmışım. Yazımdan bir paragraf şöyle: “Fransa’nın, İtalya’nın, Almanya’nın, Hollanda’nın, Avusturya’nın, Macaristan’ın aşırı sağcı ve ırkçı partilerinin tamamı, Putin ile dost. Temel meselelerde Rusya ile birlikte hareket ediyorlar. (…) İtalya’da Putin hayranı olarak tanınan aşırı sağcı Liga partisinin lideri Matteo Salvini, Moskova’ya yaptığı 11 ziyaretle biliniyor. Putin’in resmi olan tişörtle Kızıl Meydan’da verdiği pozla hatırlanan Salvini, Rusya’nın Kırım’ı ilhakını desteklemişti. Salvini’nin partisi, Rusya’dan, gizli bir petrol anlaşması için 65 milyon Euro aldığı iddiasıyla soruşturuluyor. (…) Avusturya’da 2000-2005 arasında başbakanlık yapan Schüssel’in Lukoil şirketinin denetleme kurulunda yer alması da tepkilere neden oldu.”

Almanya’da ise Nazi ideolojisinin devamı olarak da görülen AFD partisinin iki numaralı ismi olan Çek asıllı Alman milletvekili Peter Bystron, okların hedefinde. Rus propagandası ile ünlü “Voice of Europe” adlı siteden, 25 bin Euro aldığı iddia ediliyor. Voice of Europe, Rus propagandasının yanında, Arap karşıtı, Müslüman karşıtı ve genel olarak göçmen karşıtı haberler de içeren bir site. Almanya’daki sosyal demokrat iktidar partisi SPD’nin bir milletvekili, “Kimin ekmeğini yersen, onun türküsünü söylersin” diyerek, bu para ilişkisini Alman meclisine taşıdı. Görünen o ki Rus Rublesi Avrupa’da hâlâ değerini koruyor ve yüksek bir alım gücüne sahip. İşin içine para girince, bazı Avrupa milliyetçileri, Rus milliyetçiliğine geçiş yapmış.

- Advertisment -