Ana SayfaGÜNÜN YAZILARITarsus’un altı Kudüs üstü Vatikan gibi

Tarsus’un altı Kudüs üstü Vatikan gibi

Biz Tarsuslular, şehrimize düşkünüz. Kendi aramızda övünüp dururuz. Bu aslında Anadolu’da doğup büyümüş birçok insanın doğal refleksidir de diyebiliriz.

Gazeteci arkadaşımız Verda Özer, birkaç gündür devam eden 2. Tarsus Festivali (Şahmeran) nedeniyle geldiği Tarsus’tan, “Büyülü şehir” diye söz ediyor.

“İnsanlık tarihi sanki Tarsus’un tarihi gibi. Burada her köşede bir cevher yatıyor ve biz bu cevherin farkında değiliz. Amerika’dan ülkemize gelen dışişleri bakanlarının ilk durağının neden burası olduğunu buraya gelince anlarız” diyor Verda. Kendi şehrinizi sevdiğiniz gibi mesela, Amsterdam’a ya da Paris’e sevdalanabilirsiniz. Mardin, Urfa, Diyarbakır üçgenindeki tarihi ya da kültürel dokuyu hiçbir şeye değişmeden sevebilirsiniz. Birkaç yıl önce, Tarsus’ta karşılaştığım emekli büyükelçi okul arkadaşım Bozkurt’a (Aran) kısa bir Tarsus şehir turu attırmıştım.

Sen Pol Kilisesi’nden başlayıp, Kırkaşık Bedesteni’ni, Ulucami’yi Şahmeran Hamamı’nı, Danyal Peygamber’in mezarını, Makam Camisi’ni, Eski Cami’yi (Tarsus’un ayaktaki en eski kilisesi), Sen Pol Kuyusu’nu ve Cumhuriyet Meydanı’ndaki kazı yerini göstermiştim. 4 yıl yatılı okuduğu Tarsus Amerikan Koleji’ndeyken bu yönüyle Tarsus’u hiç fark etmediğini hayıflanarak anlatmıştı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in önderliğinde festivalin bu yılki konusu Şahmeran’dı.

Festivalin Şahmeran hamamına yakın bir yerden başlayan açılış yürüyüşüne ben de katıldım, Cumhuriyet Meydanı’ndaki kazı yerine kadar yürüdük. Tarsus benim tarihim. İlk gençliğimi, delikanlılığımı yaşadığım şehir. Bu kez ailemin hayattaki en kıdemli temsilcisi Nuran teyzemle buluştuk. Kızı Filiz, torunu İpek’le bizim söyleşiyi izlemeye gelmişti. Teyzemin oğlu Teoman eşi Sevil, amcamın oğlu Nihat, Tezcan Ünlü, Mithat Paçacı, Necdet Aşkın, sınıf arkadaşım Bilal Aydın, teyzemin torunu Ozan, eşi Seda ve kızı Doğa ve çok sayıda eski dostu bir arada görmek bana enerji veriyor. Bu arada dede dostu Göçeroğlu Ailesi’ni de ziyaret ettim.

Arşak’ı göremedim, rahatsızmış, Agop ve eşi Pınar’la Tarsuslu olmak ya da Tarsus’ta olmak nedir üzerine konuştuk. Tarsus’taki canlılık artarak sürüyor. Başkan Vahap Seçer, toplumun her kesimine dokunan yönüyle başarılı bir sosyal demokrat belediyecilik örneği veriyor. İki gece üst üste 100 kişiyi aşkın bir davetli grubuyla Eyüp Usta’nın sofrasına oturduk.

Tarsus mutfağının en güzel lezzetlerini birlikte tattık. Sofrada iki ünlü ve başarılı hemşehrimiz Haldun Dormen ile Etem Çalışkan’ın dinamizmi hepimize güç verdi. Derya Şensoy da her zaman olduğu gibi çevreye neşe katıyordu. Ben büyülü şehirden enerji depolayarak dönüyorum.

- Advertisment -