Donald Trump ve Elon Musk türü liberalizmin temel propagandası, Amerikan devletinin aşırı bürokrasiye ve borca boğulduğu yönünde. Onlara göre, ABD, ekonomik imkanlarını gereksiz uluslararası sosyal/askeri yardımlara kullanıyor. Ülke içinde de aşırı korumacı politikalardan ötürü bütçe açık veriyor. Trump, Musk ve onların çevresi, “agresif liberalizm” diyebileceğimiz bir dalga başlattı.
Bu “iki kafadar”ın dünyaya hızla yayılan çağrısı şöyle: “Memurlar, sivil toplum ve yardım kuruluşları, özellikle de göçmenlere yardım eden kuruluşlar, devletin kaynaklarını tüketiyor. Kalın yasa kitapları, gereksiz memurlar, yoğun bürokrasi, inatçı yargıçlar; seçilmiş yöneticilere ayak bağıdır. Ayrıca, şu anki haliyle, NATO da yarattığı masraflardan ötürü, ABD’ye ayak bağıdır.” ABD’nin yeni Tarzanları hem kendi ülkelerine hem de dünyaya nizamat vermek üzere kolları sıvamış durumda.
Trump ve Musk’ın devlet içinde jet hızıyla yürüttüğü “toplu işten çıkarma” harekatı, ABD’nin federal kurumlarında karmaşaya yol açıyor. Elon Musk’ın “DOGE” adlı ekibi öyle gözü kara şekilde ilerliyor ki bazen şok edici durumlar ortaya çıkıyor. Örneğin görevden alınan bazı memurların ABD’nin nükleer silah denetiminden sorumlu olduğu ortaya çıktı. Sonrasında da doğal olarak bu kişiler göreve geri çağırıldı. Fakat kamu çalışanlarındaki tedirginlik artışta. Yeni işe alınanların işten çıkarılmasıyla başlayan süreç, ülke geneline yayıldı. Muhalefetteki Demokratlar, ulusal güvenlik kaygılarını dile getirirken, iktidardaki Cumhuriyetçiler yani bizzat Trump’ın kendi partisinin üyeleri bile “yetersiz bilgilendirme”den şikayetçi.
Cumhuriyetçi eyaletlerdeki memurlar da artık güvende değil. Musk, birkaç kamu kurumunu daha kapatmayı planlıyor. Trump ona tam desteğini sürdürüyor. Kamu çalışanlarının özlük haklarına karşı bir kayıtsızlık söz konusu. Bazı memurlara çekmecelerini boşaltıp işten çıkmaları için sadece 30 dakika süre veriliyor. ABD’de birçok memurun hayatı korku filmine dönmüş durumda. Almanya’da yükselişte olan aşırı sağcı AFD de bu modelden etkileniyor ve seçim broşürlerinde “yabancıları ülkeden gönderme”nin yanı sıra “bürokrasiyi küçültme”yi de vadediyor. Trump ve Musk’ın yaptıklarını büyük merakla takip eden ülkelerden biri İtalya.
Bu yılki Sanremo Müzik Festivali’nin kapanış konuşmasında, “İtalya’nın Acun Ilıcalı’sı” olarak görülebilecek ünlü sunucu Carlo Conti; komedyen ve aktör Roberto Benigni’yi sahneye çıkardı. Benigni, Musk ve Meloni’nin, Sevgililer Günü’nü, Sanremo’yu uzaydan gözlemleyerek geçirdiklerini söyledi. “Herkes biliyor, Elon Musk Giorgia’ya aşık” diyen Benigni, sözlerini “Hadi, sana söyleyeyim: Evleniyorlar ve balayında Mars’a gidiyorlar” şeklinde sürdürdü. Donald Trump’ın İtalya’nın Ligurya eyaletini ABD’ye katmak istediğine dair espriler de yapan Benigni, bazı solcu olarak bilinen İtalyanların, dünyadaki sağcı yükseliş dalgasına kapılmalarıyla da dalga geçti.