Ana SayfaHaberlerAdıyaman’da cemevinde vatandaşlar aşevi ve sağlık ünitesi kurdu: “AFAD ve Kızılay’ın yardımı...

Adıyaman’da cemevinde vatandaşlar aşevi ve sağlık ünitesi kurdu: “AFAD ve Kızılay’ın yardımı henüz yetişmiş değil”

Yeni Mahalle Cemevi’nin içinde çevre illerden gelen gönüllülerin desteğiyle bir aşevi ve yine gönüllü sağlıkçılardan oluşan basit bir ilk müdahale birimi kuruldu. Depremin ilk günü Batman’dan gelen gönüllü Faruk Yaşar: “Çok acil olarak odun sobası, odun, kömür, çadır ve battaniyeye ihtiyaç var. İnsanlar -5’lerde, -10’larda dışarıda yatmaya çalışıyor. Gıda olarak kuru bakliyat, yağ, çay, şekere ihtiyaç var. Daha sonra gelecek olabilir ama AFAD’ın, Kızılay’ın, devlet kurumlarının yardımı henüz buraya yetişmiş değil.”

Adıyaman’da Yeni Mahalle Cemevi’nin içinde hafif bir ilk müdahale ünitesi ve bir aşevi kuruldu.

Depremin olduğu gün Batman’dan gönüllü olarak faaliyetlere katılmak için gelen Faruk Yaşar, Yeni Mahalle Cemevi’nde kurulan deprem yardım noktasındaki faaliyetleri Serbestiyet’e anlattı:

“Kriz halini tam olarak aşabilmiş değiliz. Depremzedeler ilk temel ihtiyaçlara ulaştı. Buradaki insanlar için gıda olarak kuru bakliyatların tamamı, yağ, çay, şekere ihtiyaç var.

Elektrik verilemediği için ısıtıcılar kullanılamıyor. Çok acil olarak odun sobası, odun, kömür, çadır ve battaniyeye ihtiyaç var. İnsanlar -5’lerde, -10’larda dışarıda yatmaya çalışıyor.

Daha sonra gelecek olabilir ama AFAD’ın, Kızılay’ın, devlet kurumlarının yardımı henüz buraya yetişmiş değil. Çevre illerden gelen halk buraya daha önce yetişti. Buradaki malzemelerin tamamı Türkiye’nin dört bir yanından gelen vatandaşların gönderdiği yardımlar.

Daha hızlı organize olduğumuzdan burada sadece bir halk dayanışması var. AFAD ve Kızılay da buraya yetiştirebildikleri zaman getireceklerdir diye tahmin ediyorum ama şu an ulaşmış bir şey yok.”

“Sahra hastanesinin minimalize bir halini kurmaya çalıştık”

İstanbul’dan gelen sağlık çalışanı Derya Ezer, SES ve Tabipler Birliği’nin organizasyonuyla bölgeye geldiğini belirterek, “Alevi Kültür Derneği’nde sahra hastanesinin daha minimalize bir halini kurmaya çalıştık. Çeşitli bölgelerden gelen sağlıkçı arkadaşla birlikte ihtiyaçları gidermeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Diyarbakır’dan gelen bir gönüllü, her gün yemek yapıp 7 bin kişiye dağıttıklarını ve yakındaki köylere de gönderdiklerini söyledi.

- Advertisment -