Ana SayfaHaberlerAK Parti’de “emekliye zam” sancısı: İstemek kolay, vermesi zor

AK Parti’de “emekliye zam” sancısı: İstemek kolay, vermesi zor

AK Parti, Temmuz’daki enflasyon farkına rağmen maaşı 10 bin lirada kalan 1 milyon 780 bin emeklinin maaşını artırmak için formül arıyor. Partinin meclisteki kapalı grup toplantısında “Emekliye zam yapamazsak, iktidarımız büyük sarsılır” mesajı veren vekillerle, “Zam istemek kolay, vermesi zor” diyenler karşı karşıya geldi. AK Parti yönetimi, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le buluşup emekliye zam formülü görüşme kararı aldı. Son söz yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’da olacak.

Muhalefetin “Geçim yoksa, seçim var” baskısını artırdığı AK Parti’de en düşük emekli maaşı 10 bin liranın nasıl daha yukarılara çıkarılabileceğinin sancısı yaşanıyor.

Temmuz’daki enflasyon farkının yüzde 24.73 olduğu, bu oranın emekli maaşlarına yansıtılacağı ancak buna karşın kök maaşları düşük olduğu için maaşları yine de 10 bin lirada kalan 1 milyon 780 bin emekliye nasıl zam yapılabileceği konusu AK Parti meclis kapalı grup toplantısında da gündeme geldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le biraraya gelip, emekliye zam konusunda etkin bir formül üretmekte ısrar eden çok sayıda AK Partili vekilin; “Emekliye zam yapılmazsa iktidarımız sıkıntıya girer” mesajını, partinin yönetim kademesine ilettiği öğrenildi.

Mehmet Şimşek’le biraraya gelme önerisini kabul eden ancak zam konusunun muhalefetin bakış açısından uzak değerlendirilmesini isteyen AK Parti üst yönetimi ise milletvekillerinin ısrarına “İstemek kolay, vermesi zor. Biz halkımız için en makul ve mantıklı olanı yapacağız. Mehmet Şimşek’in ekonomi programını uygulamak durumundayız” sözleriyle yaklaştığı belirtildi.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın NATO zirvesi için gittiği Washington’dan dönmeden yarın Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda buluşacak.

AK Parti kulislerinde maaşı 10 bin lira olan emekliler için yüzde 25’lik bir zam yapılacağı ve maaşın 12 bin 500 liraya çıkarılacağı konuşuluyor.

“Seyyanen zam ve asgari ücrete ara zam mümkün görünmüyor”

AK Parti kapalı grup toplantısından sonra gazetecilerle biraraya gelen AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler; kulislerde iddia edildiğinin aksine emeklilere seyyanen zam yapmanın mümkün görünmediğini söyledi:

“Her şeyin maliyeti var. Hepsinin hesaplaması yapılıyor. Tüm hesaplamaların bütçeye getireceği yükler de dikkate alınıyor. Seyyanen zam ve asgari ücrete ara zam mümkün görünmüyor.”

AK Parti; yeni vergi paketini de toptan meclis gündemine getirmekten uzak. İlk aşamada kurumsal vergileri kapsayan ve sistemi disipline eden paket; meclis gündeminde olacak ve bu ay içinde yasalaşacak.

Hayvanları “uyutma”ya sınırlama

Sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeleri içeren teklifin de önümüzdeki günlerde AK Parti tarafından meclise sunulması bekleniyor. Teklifi önce muhalefet partileriyle paylaşmayı planlayan AK Parti, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 13 maddesinde değişiklik istiyor.

Sokak hayvanlarının “uyutulması”nı da içeren taslak metin kamuoyunda ve siyasette büyük tartışma yaratınca yasa teklifinde yeni düzenlemeler yapıldığı söyleniyor.

“Sokaklarda köpek olmayacak”

Teklifin son haline ilişkin bilgi veren AK Parti kurmayları, mevcut düzenlemenin sokak hayvanlarının oldukları yerlerden alınıp, kısırlaştırılıp ve tedavileri yapıldıktan sonra alındıkları yere bırakılma zorunluluğu içerdiğini hatırlattı. Bunun köpekler için “sokağın bir çeşit yaşam alanı” anlamına geldiğinden yakınan AK Partili yetkililer “Sokakta köpekler için açlık var. Sokakta hayati tehlike var. Köpekleri sokaklardan alacağız. Hayvanların evsel atıklarla beslenmesi de büyük risk. Sokaklarda köpek olmayacak” diyor.

AK Parti’deki son planlamalara göre sokaklardan daha çok çete halinde gezen köpekler toplanacak. Bu toplama işleminde büyük sorumluluk belediyelerin olacak. Belediyeler, köpekler için nitelikli barınaklar kurmakla da yükümlü olacak. Belediyeler sokak hayvanlarının bakımı için bütçelerden yüzde 3-5 oranında bir pay ayırmak zorunda kalacak. Belediyelere bu yöndeki denetimler artırılacak.

Kaçak hayvan üretenlere, hayvanlarını sokağa bırakanlara 50 bin liraya kadar para cezası uygulanacak. Sokak köpeklerini kendi bölgelerinden toplayıp, başka bölgelere bırakanlara da yüklü para cezaları gelecek.

Kuduz olan, bulaşıcı hastalık taşıdığı belirlenen, saldırgan ve yaşlılıktan hareket edemediği anlaşılan köpekler için uyutma (ötanazi) işlemi uygulanacak.

- Advertisment -