Ana SayfaHaberlerAkrabaları Ayşenur Eygi’yi anlattı: “Cenaze bugün Türkiye’ye geliyor. 15 gün önce Türkiye’deydi....

Akrabaları Ayşenur Eygi’yi anlattı: “Cenaze bugün Türkiye’ye geliyor. 15 gün önce Türkiye’deydi. Arakan’a, Myanmar’a da yardım için gitmişti”

Batı Şeria’da yerleşim karşıtı protestoda İsrail askerleri tarafından öldürülen Türkiye-ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’nin akrabaları Serbestiyet’e konuştu. Amcası: "Naaşın yarın (11 Eylül Çarşamba) Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Önce İstanbul’a, oradan Aydın’a getirilecek." Teyze: "Haksızlıklara göz yummazdı." Eniştesi: "15 gün önce Türkiye'deydi. Türkiye’yi çok seviyordu. Daha önce de Arakan, Myanmar, Bangladeş’e yardım için gitmişti.” ABD Başkanı Biden ise Eygi'nin öldürülmesi hakkında "Yere çarpıp seken kurşunun sonucu bir kazaydı" açıklamasını yaptı.

Batı Şeria’da İsrail yerleşimlerinin genişlemesine karşı düzenlenen protestoda İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu öldürülen Türk-ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’nin yakınları Serbestiyet’e konuştu.

Naaşı yarın Türkiyeye geliyor

Ayşenur Eygi’nin amcası Yılmaz Eygi, yetkililerden aldığı bilgiye dayanarak naaşın yarın (11 Eylül Çarşamba) Türkiye’ye ulaşmasını beklediklerini söyledi:

“Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ilk başta 2 hafta gibi bir süre açıkladı ancak sonrasında bizimle devlet büyüklerimiz iletişime geçti. Bize sürecin o kadar uzun sürmeyeceğini ve bugün İstanbul’a getirilebileceğini söylemişti. Ancak bu saate kadar herhangi bir gelişme olmadı. Yarın (11 Eylül Çarşamba) için naaşı bekliyoruz, akşam da Ayşenur’un babası Amerika’dan gelecek ve bizim misafirimiz olacak. Yarın önce İstanbul’a ardından da Aydın’a nakledeceğini bekliyorum. Annesi de şu anda uçakta olmalı o yüzden ulaşamazsınız, onunla da görüştük. Biz de haber bekliyoruz.”

Arakana, Myanmara, Bangladeş’e de yardım için gitmiş

Ayşenur Ezgi’nin teyzesinin eşi Kamil Yeniceoğlu ise, Ayşenur’un olaydan 15 gün önce Türkiye’de olduğunu ve daha önce Arakan’a, Myanmar’a ve Bangladeş’e yardım için gittiğini anlattı:

“Amerika’da yaşamasına rağmen Türkiye’ye sıkı bir şekilde bağlıydı, Türkiye’yi çok seviyordu, 15 gün önce de Türkiye’deydi. Ayşenur daha önce de Arakan, Myanmar, Bangladeş gibi çeşitli coğrafyalarda yardım çalışmalarına katılmıştı.”

Ayşenur’un teyzesi: “Haksızlıklara göz yumamazdı

Teyze Gülay Yeniceoğlu:

“Çok merhametli biriydi, haksızlıklara göz yumamazdı. Son geldiğinde babaannesini ne kadar çok özlediğini söylemişti.”

Dedesinin evine bayrak asıldı

Ayşenur Ezgi Eygi’nin Didim’deki dedesinin evine Türk bayrakları asıldı.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Batı Şeria’da İsrail askerlerince başından vurularak hayatını kaybeden Ayşenur Ezgi Eygi’nin, Didim ilçesinde yaşayan yakınlarına taziye ziyaretinde bulundu.

Eygi’nin 96 yaşındaki dedesi Şerif Eygi’nin evine giden Çerçioğlu, amca Yılmaz Eygi ve Ayşenur Ezgi Eygi’nin diğer yakınları ile bir araya geldi.

Çerçioğlu, ziyaretle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Batı Şeria’daki protesto sırasında hayatını kaybeden Ayşenur Ezgi Eygi’nin Didim’de yaşayan ailesine taziye ziyaretinde bulunduk. Ayşenur Ezgi Eygi’ye Allah’tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.

Eygi’nin boşanmış olan anne-babasının ABD’de yaşadığı, yaz aylarında Didim’de yaşayan dede, amca ve halası ile vakit geçirdiği biliniyor.

Biden: Yere çarpıp seken kurşunun sonucu bir kazaydı

ABD Başkanı Joe Biden, Ayşenur Ezgi Eygi için ilk kez konuştu: “Açık ki bir kazaydı. Yere çarpıp seken kurşunun sonucu bir kazaydı. Onu anlamaya çalışıyorum.”

ABD Dışişleri: “Hiç kimse bir protestoya katıldığı için vurulup öldürülmemeli

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ayşenur Ezgi Eygi’nin ölümüne ilişkin açıklamalarda bulundu. Reuters haber ajansının aktardığına göre, Blinken, IDF’nin soruşturmasının Eygi’nin ölümünün ‘provoke edilmemiş ve meşru olmayan’ bir durum olduğunu gösteriyor gibi göründüğünü söyledi. Blinken, “Hiç kimse bir protestoya katıldığı için vurulup öldürülmemeli” dedi.

İsrail: En derin pişmanlığımızı ifade ediyoruz

İsrail ordusu da Ayşenur Ezgi Eygi’nin hayatını kaybetmesine ilişkin yapılan ilk incelemenin sonuçlarına işaret ederek, Eygi’nin ‘büyük olasılıkla’ doğrudan ve kasıtlı olmayan bir şekilde IDF’nin açtığı ateşin kendisine isabet etmesi sonucu yaşamını yitirmiş olduğunu belirtti. İsrail Savunma Kuvvetleri, İsrail’in otopsi yapılması talebinde bulunduğunu bildirerek ‘Ayşenur Ezgi Eygi’nin ölümü karşısında en derin pişmanlığını’ ifade etti.

İsrail ordusunun internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, İsrailli komutanların Eygi’nin ölümüyle ilgili inceleme yaptığı belirtildi. “İnceleme, büyük olasılıkla, kendisini değil, isyanın kilit kışkırtıcısını amaçlayan IDF ateşinin doğrudan ve kasıtlı olmayan bir şekilde kendisine isabet etmiş olduğunu ortaya koymuştur” denilen açıklamada, “Olay, Beita Kavşağı’nda onlarca Filistinli şüphelinin lastik yaktığı ve güvenlik güçlerine doğru taş attığı şiddetli bir ayaklanma sırasında yaşanmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Olayın ardından Askeri Polis Cezai Soruşturma Birimi’nin (MPCID) soruşturma başlattığı bilgisi verilen yazılı açıklamada, incelemenin tamamlanmasının ardından bulguların incelenmek üzere ilgili makamlara iletileceği bilgisi verildi. “İsrail, otopsi yapılması için talepte bulunmuştur” bilgisinin de verildiği açıklamada, “IDF, Ayşenur Ezgi Eygi’nin ölümü karşısında en derin pişmanlığına ifade eder” ifadeleri kullanıldı.

- Advertisment -