Nejla Demirci’nin “Kanun Hükmü” adlı belgeselinin 60’ıncı Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Belgesel Yarışma seçkisinden çıkarılmasının yankıları sürüyor.
KHK ile görevlerinden atılan iki memurun mücadelesinin anlatıldığı “Kanun Hükmü” adlı belgeselin yarışma seçkisinden çıkarılmasının ardından 27 filmin yapımcısı ve yönetmeni dün yayınladıkları ortak bildiri ile Kanun Hükmü yarışma seçkisinde yer alana dek yarışmadan çekildiklerini açıkladı.
Daha önce de aralarında başkan Demet Akbağ’ın da yer aldığı 20 jüri üyesi, ‘filmlerde suç unsuru arayan bu bakışın ve sansürün kabul edilemeyeceğini’ belirterek belgesel seçkiye geri alınmazsa görevden çekileceğini açıklamıştı.
‘Hayat’ filmiyle yarışma seçkisinde yer alan Zeki Demirkubuz’un bildiriyi imzalayanlar arasında yer almaması ise tartışmalara sebep oldu.
Twitter hesabından bir açıklama yapan Demirkubuz, yarışmadan çekildiklerini, sadece bildiriyi imzalamak istemediğini söyledi:
“15:30 da filmi yarışmadan çekmiş ve festival yönetimine bildirmiştik. Sadece canım bildiriye imza atmak istemedi, mevzu bu. Bana fark etmez ama insan harcamak için bu kadar heyecanlı olmayın. Sevgiler.”
Film seçkiye yeniden eklendi: “Belgesel filmde yer alan kişi ile ilgili yargılama sürecinin devam etmediği tarafımızca belgelendiği için…”
Dün (27 Eylül) yaşanan bu tartışmaların ardından bugün (28 Eylül) Antalya Altın Portakal Film Festivali Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, Kanun Hükmü belgeselinin yarışma seçkisine geri alındığını açıkladı.
Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“22.09.2023 tarihinde yapılan duyuru ile 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Film Yarışması seçkisinden çıkarılan “Kanun Hükmü” adlı belgesel filmde yer alan kişi ile ilgili yargılama sürecinin devam etmediği tarafımızca belgelendiği için filmin yarışma seçkisine geri alınmasına karar verilmiştir.”
Bakanlık festivalden çekildi: “Bakanlığımız; aziz milletimizin 15 Temmuz’da verdiği destansı mücadelesinin itibarsızlaştırılmasının parçası olmayacaktır”
Filmin programa yeniden dahil edilmesinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı, festivalden çekildiğini açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Türk sinemasının alanındaki en önemli etkinliklerinden biri olan ve 60’ıncısının düzenlenme süreci devam eden Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, belgesel yarışması bölümünde ‘Kanun Hükmü’ adlı belgesel yer almaktadır. Böylesi önemli bir festivalde, sanatın gücü kullanılarak mağduriyet algısı üzerinden FETÖ terör örgütü propagandası yapılmasına vesile olunması son derece üzücüdür. Bakanlığımız, Aziz milletimizin 15 Temmuz’da verdiği destansı mücadelesinin itibarsızlaştırılması, sanatın provokasyon unsuru olarak kullanılması çabasının bir parçası olmayacaktır. Bu sebeple Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden çekilmiş bulunuyoruz.”
Yeneroğlu: “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu talihsiz kararı aynı zamanda hükümetin hukuk devleti anlayışından ne kadar uzak olduğunun da bir belgesidir”
DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, sosyal medya hesabından paylaştığı mesaj ile bakanlığın festivalden çekilmesine ve çekilirken yaptığı açıklamaya tepki gösterdi:
“Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu talihsiz kararı aynı zamanda hükümetin hukuk devleti anlayışından ne kadar uzak olduğunun da bir belgesidir: Anayasa Mahkemesi ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin çekimini engellenmeyi ifade özgürlüğüne aykırı bulmuşken Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın mahkeme yerine geçip bu yorumu yapması mahkeme kararını yok saymaktır. Yaşanan kötülükler karşısında yıllardır başını kuma gömmek yetmez gibi, bakanlık bu hukuksuzluklara ses çıkarmak isteyenleri terör propagandası ile itham ediyor, kendi yorumuna katılmayan herkesi kriminalize ederek hedef gösteriyor. Azbuçuk demokrasi bilinci olan herkes bu tutumun ne kadar korkunç bir tehdit olduğunu anlayacaktır. Bakanlığın bir sanat eseri yasaklandığında değil de bu yanlıştan dönüldüğünde sesini çıkarmasını ifade özgürlüğü, demokrasi ve hukukla bağdaştırmak mümkün olamaz. Ayrıca “sanatın provokasyon unsuru olarak kullanılması çabası” derken ‘Kültür’ Bakanlığının nasıl bir cehalet içerisinde olduğunu da görmek üzücü. Sanat aynı zamanda provokasyonu da içerebilir, zaten sanatın ileri demokrasilerde nerdeyse sınırsız bir özgürlük olarak tanımlanmasının sebebi de bu. Provoke eden sanat yasaklanacaksa ortada ne sanat ne de fikir özgürlüğü kalır. Zaten kalmadı da. Terör örgütü ile mücadelenin de içini boşaltan bu kültürsüz açıklama, hem kültür ve sanat adına hem de hukuk ve demokrasi adına büyük bir talihsizliktir.”
“Altın Portakal Film Festivali’nde terör örgütünün propagandasını yapılmasına müsaade edilemez.”
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise yaptığı açıklamada konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Altın Portakal Film Festivali’nde terör örgütünün propagandasını yapılmasına müsaade edilemez. Kültür Bakanımızın vermiş olduğu karar, çok değerli bir karar. Özellikle terör konusunda hep beraber milletçe kararlı olmamız gerekir. Bu kararlılıktan hiçbir zaman taviz vermememiz lazım. Özellikle Altın Portakal Film Festivali gibi geleneksel hale gelmiş bir festivalde terör örgütünün propagandasının yapılmasına kesinlikle müsaade edilemez. Kültür Bakanlığımızın almış olduğu kararı çok doğru buluyoruz.”
Film yeniden yarışma seçkisinden çıkartıldı
Kültür Bakanlığı’nın festivalden çekilmesi ve Adalet Bakanı’nın açıklamalarının ardından Altın Portakal Film Festivali Ahmet Boyacıoğlu hakkında soruşturma başlatıldı.
Boyacıoğlu imzasıyla yayınlanan yeni bir açıklama ile filmin yeniden yarışma seçkisinden çıkartıldığı açıklandı.