Ana SayfaHaberlerDünyaAmerika Açık finalinde iki genç mucize karşı karşıya

Amerika Açık finalinde iki genç mucize karşı karşıya

Tek kadınlarda Amerika Açık Tenis turnuvası adeta bir peri masalına şahitlik ediyor. 22 yıl aradan sonra 20 yaşın altında iki gencin karşılaşacağı finalde bir tarafta 1 numaralı Naomi Osaka’yı ve eski şampiyonları bir bir yenen 19 yaşındaki Kanadalı Leyla Fernandez, diğer tarafta son Wimbledon’ı nefes alamadığı için yarıda bırakan, bu turnuvada yer alabilmek için eleme maçları oynayan 18 yaşındaki Emma Raducanu. Final bugün.

Leyla Fernandez: Herkesin gözbebeği

3 Eylül Cuma gecesi, dünyanın en büyük tenis kortunun parıldayan ışıkları altında, henüz 19 yaşında bir Kanadalı, son şampiyon Naomi Osaka’yı 5-7, 7-6(2), 6-4’lük setlerle mağlup etti ve ayakta alkışlandı.

Osaka’yı yener yenmez, “turnuvanın baskısını kaldırabileceğine inanıyor muydun” diye soruldu. Tereddüt etmeden, “En başından beri… Bu maçtan önce de… Kazanabileceğimi biliyordum.” cevabı verdi.

Galibiyeti ve sevinciyle tüm dünyanın sempatisini kısa sürede kazanan bu genç kadının ismi Leyla Fernandez. Çeyrek finalde karşılaştığı seri başı Elina Svolotina’yı mağlup etmesi böyle coşkuyla karşılandı:

Ve final sevinci… 2 numaralı seri başı Sabalenka’yı mağlup ettiği anlar kameraya böyle yansıdı:

Leyla’nın tenise ilk başladığından beri en büyük destekçisi, Ekvadorlu eski bir profesyonel futbolcu babası Jorge Fernandez’di. Annesi Irine ise Filipinli-Kanadalı bir aileden geliyor.

Leyla’nın en büyük destekçilerinden biri, NBA efsanesi Steve Nash

Genel klasmanda ilk 100’e adını Eylül 2020’de yazdıran Leyla Fernandez sezon başında, Meksika’nın Monterrey kentindeki Abierto GNP Seguros’ta ilk WTA şampiyonluğunu kazanmıştı. Kanadalı için istikrarlı ama oldukça hızlı bir tırmanış oldu.

Basın toplantısında kendine olan inancını şöyle dile getirdi Fernandez:

“Çok küçük yaşlardan itibaren, önümde olan herkesi yenebileceğimi biliyordum. Farklı spor dallarında bile, onlara karşı kazanacağımı, bunu yapabileceğimi söylerdim kendime. Her zaman bu kadar rekabetçiydim. Futbolda babama karşı kazanmak imkansız gibi görünse de….”

“Her zaman bu inanca sahip oldum. Devam ettiğim her maçta bunu kullanmaya çalıştım. Sanırım bugün bu inanç gerçeğe dönüştü.”

Leyla çok kolay bir çocukluk geçirmemiş. Finansal zorluklar annesini California’da çalışmak üzere aileyi Kanada’da bırakıp çalışmaya zorlamış.

Fernandez, o zamanları şöyle anlatıyor:

“O birkaç yıl benim için kesinlikle zordu çünkü bir anneye ihtiyacım vardı. 10-13 yaşıma kadar yanımda olacak birine ihtiyacım vardı. O zamanlar onu neredeyse hiç görmedim. Onu her gördüğümde sanki bir yabancı ama aynı zamanda çok tanıdık birini görmüş gibiydim.”

Tennis Kanada kurumu o zamanlar Fernandez’in tenisine bir miktar destek sağlasa da, babası Jorge para durumunun hep sıkışık olduğunu anlattı.

Öğretmeni “derslerine odaklan, teniste başarılı olamazsın” demiş

Fernandez, kariyerinin başlarında potansiyeli hakkında da birçok şüpheyle karşı karşıya kaldığını anlattı. Kanada’daki bir öğretmeninin ona tenis oynamayı bırakmasını ve sadece derslerine odaklanmasını çünkü “asla başaramayacağını” söylediğini hatırlıyor

“Şimdi ise sadece gülüyorum, bana bunu söylediği için mutluyum çünkü her gün kafamda devam edeceğimi zorlayacağım ve hayalini kurduğum her şeyi başaracağımı ona kanıtlayacağımı söyleyen bir ses yankılandı.”

Fernandez seri başı değil ve 73. sırada. Raducanu ise 150. sırada, bu da sadece ana tabloya ulaşmak için elemeleri geçmesi gerektiği anlamına geliyordu.

Emma Raducanu: Elemelerden gelip finale ulaştı

Emma Raducanu bu yılki Wimbledon’da dördüncü tura çıkarak özellikle İngiltere’de dikkatleri üzerine çekse de, Ajla Tomljanovic’e karşı oynadığı dördüncü tur maçını bitirememiş, maçın son anlarında nefes almakta güçlük çekmişti.

Fakat bugün Raducanu, Grand Slam tekler finaline elemelerden ulaşan ilk oyuncu.

Wimbledon’dan önce Raducanu, İngiltere klasmanında 10. sıradaydı, ancak Pazartesi günü İngiltere’nin 1 Numarası olacak ve belki de 1977’de Wimbledon’da zafere ulaşan Virginia Wade’den bu yana tek kadın şampiyonluğu kazanan ilk İngiliz kadın olacak.

Şimdiye kadar başardıkları konusunda neler hissettiği sorusuna şöyle cevap verdi:

“Gerçekten inanamıyorum. Tam bir şok. Çılgınca. Bu durumda burada olmak çok şey ifade ediyor. Açıkçası Grand Slam oynamak istiyordum ama bunun bu kadar erken olacağını bilmiyordum. Kariyerimin bu aşamasında bir Grand Slam finalinde olmayı tarif edecek bir söz cidden yok”

Final bugün

11 Eylül Cumartesi günü (bugün), seri başı olmayan oyuncular arasındaki ilk ABD Açık bayanlar finalinde işte bu iki genç kadın karşı karşıya gelecek. Her iki oyuncunun da bu seviyedeki “deneyimsizliği” göz önüne alındığında, kimin kazanacağını bilmek zor.

Raducanu, geri dönüş oyunları ve servis oyunlarındaki başarı yüzdesinde turnuvada ikinci sırada yer alıyor.

Fernandez ise Naomi Osaka ve Angelique Kerber gibi iki eski 1 Numaralı oyuncuyu ve 2018 WTA Finalleri şampiyonu Elina Svitolina’yı yenerek finale geldi.

- Advertisment -