Ana SayfaHaberlerAmirabad’a şiddet uygulayıp ölümle tehdit eden kocası serbest

Amirabad’a şiddet uygulayıp ölümle tehdit eden kocası serbest

İranlı eşi Galavizh Ayaoubi Amirabad’a şiddet uygularken görüntülendiği video kamuoyunda yankı uyandıran Zülküf Coşkun ilk duruşmada serbest kaldı. Kasten adam yaralamak ve öldürmekten 2011’de hüküm giymiş ve sekiz sene yatmış Coşkun hakkında kelepçesiz ev hapsi kararı verildi.

14 Nisan’da karısı Galavizh Ayaoubi Amirabad’a şiddet uygularken çekilen videoda “Seni öldürsem hiçbir şey olmaz. Üç, beş ay yatarım” diyen Zülküf Coşkun şimdilik haklı çıktı. Bugün görülen duruşmada Zülküf Coşkun’a “Adli Kontrol” kelepçesiz ev hapsi ve tutuksuz yargılama kararı çıktı.

Adana Adliyesi’nde görülen duruşmaya ailenin avukatı Umut Tamer Topuz’un yanı sıra Av. Oya Tekin, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan Av. Tuba Torun, Adana Barosu’ndan Av. Melis Eşberk ile Kadın Platformu’ndan Av. Sevil Aracı Bek katıldı. Duruşma 16 Kasım’a ertelendi.

Zülküf Coşkun ifadesinde şöyle dedi:

“İran’da can güvenliğinin olmadığını ve Türk vatandaşlığına geçmek istediğini söyledi. Kendisine yardımcı olmak amacıyla resmi nikâh kıydım. Sonra beni kıskanmaya başladı, huzursuzluğumuz arttı ve olay günü bana hakaret etti, ‘Sen adam değilsin, sen kendini adam mı sanıyorsun korkak’ deyip yüzüme tükürdü. Bu duruma sinirlenerek ne dediğimi bilmiyorum, bu nedenle tehdit veya hakaret sözleri söylediğimi hatırlamıyorum.”

Kendisine güvenen biri olduğunu söyleyen Galavizh Amirabad ise ifadesinde “İran’dan kaçmak için onunla evlenmiş değilim. Hiçbir nedenle kıskanmadım ve huzursuzluk çıkartmadım. Olay tarihinden bir ay öncesinden itibaren bizlere bakmamaya ve hiçbir giderimizi karşılamamaya başladı. Hatta olay öncesinde memleketim İran’dan bana para geliyordu, para geldiği sürece iyi davranıyordu, para kesilince şiddet uygulamaya başladı” dedi.

‘Adalet adına üzgünüm’

Avukat Umut Tamer Topuz kararı şaşkınlıkla karşıladıklarını belirterek şöyle konuştu: “Bütün itirazlarımıza, delillerimize rağmen ev hapsi tedbiriyle tutuksuz yargılama kararı verildi. Doğrusu aklım almıyor. Kendisi zaten 2011 yılında kasten adam yaralamak ve öldürmekten sekiz sene yatmış. Delilleriyle mahkemeye sunduk. Çıkan karardan adalet adına üzgünüz.

“Duruşmayı birlikte takip ettiğimiz kadın platformları, Adana Barosu ve Avukat Oya Tekin de mahkemede itirazlarını dile getirdiler. Yol haritamızı davaya katılan tüm avukatlarla birlikte ortak hareket ederek belirleyeceğiz.”

Kelepçesiz ev hapsi tedbirinin polisin arada bir eve giderek kontrol etmek biçiminde uygulandığını söyleyen Topuz, “Evlerinin demir kapıları çalınmış. Bu apaçık tehdit. BM Koruması altında olduklarından şehir de değiştiremiyorlar” dedi. (Avukat Topuz, şiddet videosunda görülen evin demir dış kapısından söz ediyor; bu kapı kapalı olduğu için Zülküf Coşkun çekim yapanlara müdahale edemiyor, kapıyı tekmelemekle yetinmek zorunda kalıyordu).

Topuz son olarak tutuklu yargılamanın devamı ve uzaklaştırma kararının uzatılması talebiyle karara itiraz edeceklerini ekledi.

Duruşmayı takip eden CHP Adana İl Kadın Kolları Başkanı, Avukat Oya Tekin de Mahkeme’nin kararını şöyle değerlendirdi:

“Bizim hukuk sistemimizde koruyucu tedbir ve hükümlerin etkin uygulanması yok. Ceza sistemimizin bir insanı dikkate alması, etkin soruşturma ve kovuşturma yapması için o insanın ya ölmesi ya da ağır yaralanması gerekiyor. Olay günü alınan doktor raporu da dosyadaydı. O günden bugüne semptomlar devam ediyor. Kafasına aldığı darbe var. Bununla ilgili tedavileri de sürüyor. Kolunu kullanamayacak durumda. Eli de alçıda. Aslında ağır yaralama bu. Sevk maddesinin değişmesini talep ettik ama mahkeme dikkate almadı. Sanık şiddet döngüsü içerisinde yaşayan ve şiddete eğilimli biri. Bu yönde tanık beyanları da vardı. Daha önce şiddet de uygulamıştı. Galavizh ve çocuklarının hayati tehlikesi sürüyor. Uzaklaştırma kararı var ama otuz günlük bir süre kaldı. Bugünden itibaren başlarına bir şey gelirse hükümet sorumludur. İstanbul Sözleşmesi’nin koruma hükümleri etkin uygulanarak, ailenin korunması gerekir. Yıllardır bu mücadelenin içinde bir kadın olarak da Galavizh’in yanındayım.”

Annesinin yaşadığı şiddet kaydını Twitter hesabından paylaşan A. F. ise “Ev hapsi verdiler ama elektronik kelepçe bile yok. İstediği gibi kalkar gelir öldürür. Çok korkuyorum, annemi öldürecek bu adam!” dedi.

Yargılandığı İran’da idam cezasına çarptırılan kadın ve çocuk hakları aktivisti Amirabad hikâyesini Serbestiyet’e anlatmıştı:

- Advertisment -